Ponedeljak, 17.03.2014.

17:02

Poražena je građanska Srbija

Izvor: L Valter

Poražena je graðanska Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

148 Komentari

Sortiraj po:

bole

pre 10 godina

Da li gospođa Pešić može preciznije da odredi skupinu koju naziva GRAĐANSKA SRBIJA? Izgleda da su karakteristični predstavnici te skupine stanovnika Srbije trenutno u izrazitoj manjini. Sviđalo se to nekome ili ne, bilo dobro ili ne, rezultati ovih izbora su prava slika i stav većine u zemlji. A sigurno je da su posledica rezultata političke garniture u zadnjih 10 godina. Demokratska stranka je iskoristila sve bonuse i popravne i jednostavno ta politička ideja treba da se prepakuje u izmenjene manire i boje da bi se vratila na političku scenu.

ja

pre 10 godina

Postovanje svima koji ovo citaju.

Uvek se kaze "narod je glasao"

e pa nije glasao "NAROD" nego je glasalo POLA NARODA.

Druga polovina NIJE GLASALA.

Zasto - ne znamo ... necu da mudrujem.

Ako se vec svi zalazete za pravu demokratiju, zasto glasanje nije OBAVEZNO PO ZAKONU ?

Ko ne izadje na glasanje, placa kaznu ?

Ili ako mislite da to nije u redu, onda da se svi koji ne izadju ubrajaju u rezultata kao "protiv svih ponudjenih"

Na ovim izborima, 48% gradjana je glasalo PROTIV SVIH, a od preostalih 52%, oko polovine je glasalo za SNS.

Znaci nije pobedio SNS nego narod koji nije glasao - vise glasova NISU DOBILI nego sto su DOBILI ...

eto toliko od mene...
svaki cetvrti punoletni gradjanin je glasao za SNS, sto znaci da za onu preostalu trojicu jos ima nade :)

psihološkinja

pre 10 godina

Neka se sociološkinja potrudi da objasni ko je porazio tu gradjansku Srbiju? Neka pogleda malo i sebe i svoje partijske kolege koje su nas unazadjivale unatrag 12 godina. Vučić je onda bio nula, oni su ga uzdigli.

Slobec

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"
Porazen je novcanik gradjanske srbije. Da se malo vise radilo na standardu, povecanju zaposlenosti, razvoju privrede itd. glasali bi opet za vas. 12 godina nije bas malo da se privreda pokrene?

Pobesneli max

pre 10 godina

Tokom 90 ih godina su komunisti postali nacionalisti. Potomci komunista su "vodeci" predstavnici onoga sto nam se prodaje kao gradjanska Srbija. Dakle, i jedni i drugi su izasli iz Brozovog sinjela i tu nema ni srece ni radosti. Dok se ne napravi jasan otklon, jer i dan danas zivimo posledioce zavrsetka gradjanskog rata od 1941 do 1945.
Da su u Srbiji postojali pravi nacionalisti i pravi gradjanski krem, ne bismo ni bili ovde. I ne bi jedni drugima bili krvni neprijatelji, nego dve mogucnosti na jednom istom putu.

zuki

pre 10 godina

nikada mi neće biti jasni oni koji pokušavaju da na silu preokrenu stvari. Konkretno, narod je glasao po svom ličnom ubeđenju, ali ispada da nije glasao "kako treba", odnosno po volji ove dame! Od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji, ni jedna vlast nam nije valjala. Ova se još nije ni formirala, a neki bi već da je menjaju! Kako će da vlast radi kada joj se "duva za vratom" i traže izbori? A stranke u predizbornoj kampanji gro prostora posvete blaćenju ostalih partija umesto da pričaju o sebi što mnoge birače automatski tera dalje. Sve to je samo dokaz da balkan nije zreo za demokratiju niti za šta je to.

Jovan

pre 10 godina

Evo kako je Srbija pogodna za devijacije svakog tipa. Osoba koja 2012-e podržava Nikolića u predizbornoj kampanji a Dačića nazva "srpskim De Golom" daje sebi za pravo da pametuje o građanskoj Srbiji i demokratskim strankama. Apsurd! Neko ko tako menja mišljenje pa čas podržava Nikolića i Dačića, pa čas Demokratsku stranku i "građansku Srbiju" utiče na neopredeljenost i apatičnost građana. Meni izgleda kao da simpatizer SNS-a i SPS-a likuje nad navodnim "porazom građanske Srbije". Gospodo političari i analitičari, ukapirajte da svaka reč ima težinu i da se ne zaboravlja. "Građanska Srbija" je bila i u goroj poziciji pa je 2000-e došla na vlast.

Zlopamtilo

pre 10 godina

" Jadna moja Srbijo kad si dozvolila da ti predsednik bude radikal Nikolić,a premijer radikal Vučić!
(Miodrag Stojadinović, 20. mart 2014 14:15) "

Prvo i osnovno ,nije dozvolila nego IZABRALA .Drugo ,ti "radikali " Nikolić i Vučić nisu dovedeni u Srbiju iz Japana ,oni su odavde ,naši .Koliko god ti ta slika ne odgovara ,to je slika Srbije danas .Možda je mogla da bude i lepša ali kad neko iskoristi pozitivnu energiju naroda ,pomoć zapada i uz svu tu energiju i materijalnu potporu dođe na vlast i umesto da od ove zemlje naprave bolje mesto za život iskoriste tih desetak godina za lično bogaćenje ili su bili naprosto skromnih mogućnosti .I posle svega , sve to veliko ništa se opravdava mrtvim Miloševićem i takođe mrtvim (politički) radikalima ....Izvin'te, a šta ste vi očekivali da se desi?

маринко

pre 10 godina

Господо видим да помињете овде неке Радикале,маните се нас ми смо испод цензуса и ван политике! Ови на Власти су Европејци чистокрвни,потврдио их и Кацин и Кети Ештон! У чему је проблем? Зар нисте сањали Европски пут по сваку цену? То сте и добили и кусајте сад!

zoki

pre 10 godina

Optuživali ste Borisa Tadića za loše izborne rezultate 2012, i tražili njegovu ostavku. Niste dozvolili da se o njegovoj smeni izjasni članstvo, nego ste insistirali na tome da se izjašnjavaju odbori. Smenili ste ga. Kada je video da se politika DS razilazi sa njegovim viđenjima, čovek je osnovao svoju stranku i izašao na izbore. Nakon manje od dva meseca, osvojio je otprilike podjednak broj glasova kao DS. Šta vam to govori?
Očigledno je da je Tadić među glasašima popularniji nego Đilas, a nisam siguran koliko je podrška Vesne Pešić zaista pomogla Đilasu, jer njeno ime nije povezano sa izbornim uspesima.

Drugo, šta je to "građanska Srbija"? Građanska klasa u Srbiji je poražena 1945. godine. Ta turbo-građanska opcija je pre par godina izvela na bine Jovu Kapičića, upravnika Golog otoka. Srbija tek treba da stvara novu, autentičnu građansku klasu, a ona se ne može stvoriti u uslovima kada 95% Srbije spaja kraj sa krajem.

Uros

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno...
(Goran, 17. mart 2014 17:21)

Upravo tako. I jos jedna stvar - ne razumem kako je mogao godinama potpredsednik DS-a da bude Vucicev licni prijatelj Miki Rakic, dok su za to vreme Vucic i Toma rovarili protiv DS svim sredstvima? Kako je moguce da vrh DS to trpi sve vreme, dok ih Vucic razbija i spolja i iznutra? Ne mislim sad na to ko je lopov, ko je korumpiran, nego iskljucivo na stranacku organizaciju...

Goran

pre 10 godina

Ma samo recite ostalo jos Slobe,navikli smo tako vec 14 godina......inace nisam ni za jednu stranku. Naravno citam sve i pratim...nista konkretno od svih ovih politicara,od 2000 pa do danas.

this is the end

pre 10 godina

Najbolji analitičar političkih zbivanja ikad u Srbiji, u pravu i ovog puta. Da se poslušao predlog Dosa 2000. godine da se zabrane stranke crveno-crne koalicije Srbija bi danas bila već poodavno u EU, ovako sa narodnjacimaa nikad, samo u još veću duhovnu čamotinju...

muska veverica

pre 10 godina

A ko ste vi gospodjo da tako "strucno" ocenjujete sta je to gradjanska Srbija???? I o kojoj to "gradjanskoj" Srbiji pricamo, o pokradenoj, prodanoj i ponizenoj Srbiji???? A kako to nisu "gradjanske" stranke dovele za 13 godina Srbiju do procvata vec upravo suprotno unistile i urusile institucije i sistem vrednosti u "gradjanskom" kao i u svakom drugom drustvu!!!

Slaviša

pre 10 godina

Poraz gradjanske Srbije je evidentan, po mom skromnom mišljenju i božija pravda. Ko sačinjava tu gradjansku Srbiju? To su pretpostavljam sudije, lekari, profesori, državni službenici, poslovni ljudi, intelektualci i da ne nabrajam dalje. Na veliku žalost veoljene nam Srbije sve su ove grupe i skupine do srži korumpirane ali i nešto mnogo gore, izgubile su i najelementarnije poštovanje prema radničkoj i seljačkoj Srbiji koja je u većini.

No ovo nije poraz cele gradjanske Srbije, ovo nije poraz poštenih i normalnih, onih koji ne vole da ih svrstavaju u grupacije ovog tipa i koji su zbog ljubavi prema Srbiji preskočili da izadju na ove izbore, jer ponuda na političkoj sceni Srbije je smešna.

Zlopamtilo

pre 10 godina

"to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. "

Daj ,prosvetli nas ,čega je Vesna Pešić deo ?Mislim nema baš toliko godina a do sada sam mislio da ona predstavlja "građansku Srbiju".

SVIMA NAM SE DESAVA TRANSFORMACIJA

pre 10 godina

Jeste, porazena je gradjanska Srbija, ali je radikalna Srbija dozivela transformaciju u suprotnom pravcu. Cilj onih koji su od Vucica i Nikolica (posle njihove posete Americi pre 5 godima mislim ) napravili demokrate je upravo to. Priblizavanje te dve Srbije. Jedne Gradjanske (snobovske, kojoj sam i sam pripadao) I jedne radikalske(da budem blagonaklon pa da kazem narodske) Sada je red na Gradjansku (snobovsku) Srbiju da se transformise i priblizi ovoj drugoj

Zlopamtilo

pre 10 godina

@ ".....
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!....

(crni domino, 19. mart 2014 11:34)
Šta su pokušavali ? Da li treba da nabrojim sve političare DOS-a koji su za 12 godina "pokušavanja" postali bogati kolekcionari skupocenih satova ,pašnjaka 3. klase pored hrama Sv. Save ,vinarija ,Madera ,...
Odakle ti taj dubokoumni zaključak da pišem iz pozicije SNS-a , a možda smo zajedno lupali u .ebene šerpe ?Možda sam negde pogrešio ?Možda nije B.T. išao da mazi oprane krave dok su ovi "moji" postepeno osvajali vlast?Možda su trebali "tvoji " da 6.oktobra krenu da rade a ne da i dan danas se pričao nasleđu Miloševića a u pozadini priče "udri"po privatizaciji . Što se tiče Miloševića , on je uhapšen u proleće 2001.,potom je i isporučen u Haag ,a i umro je daleke 2006.-te .Shodno tome ,ne može se odavno vaditi na Miloševića i njegovo nasleđe iz prostog razloga što i ovi danas na vlasti ne mogu opravdavati svoje neuspehe onim što su radili njihovi prethodnici .Za to što je neko bio nesposoban ili zlonameran i pokvaren pa je napravio rezultat kakav je napravio ne treba tražiti razloge u prethodnom periodu .Treba biti objektivan i stvari posmatrati svojim očima a ne očima stranačkog aktiviste ,naravno ako možeš da ih prihvatiš onakve kakve su .

Verujte svojim ocima

pre 10 godina

Postovani,

Zelim da Vas obavestim da nije porazena gradjanska Srbija, vec njeni takozvani reprezenti koji su nas vise od decenije unistavali i gledali samo i iskljucivo svoj interes!!!
Jedini iskreni oponent kancerogenog sistema stvorenog u ovom periodu koji je evoluirao u ovo sto danas imamo pod okriljem koalicije oko SNS-a je gradjanski pokret Dosta je bilo, Sase Radulovica.
Danasnju politicku scenu mozemo okarakterisati komentarima savetnika tadasnjeg kralja Tadica- on je kao Coca-Cola, ne znamo zasto ali se odlicno prodaje.
Naravno, jedini krivac za to je ubistveni marketing!
Na kraju,svaka cast pokretu Dosta, koji je bez budzeta i sa totalnom odsutnoscu iz medija, uspeo da ostvari ovakav rezultat (u Novom Sadu preko 5%)i koji je na proteklim izborima predstavljao jedinu pravu i iskrenu opoziciju.

gradjanski lumpenproleterijat

pre 10 godina

Shvatite jednom da to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. Današnja "gradjanska Srbija" je nešto ispod čije se fasade kriju najniži oblici neukosti, nevaspitanja, primitivizma i moralne niskosti.

crni domino

pre 10 godina

"To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom."
(Zlopamtilo, 19. mart 2014 09:26)
Zloco, sta mislis da li je pocelo da tece vase vreme od 2012e godine? To sto si napisao sada se odnosi na vas!
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!
Dve godine vladate. Sem rusenja vlasti i laganja naroda morskim kanalima i gradovima na vodi, nista pametno niste uradili. Ah, da zaduzili ste nas vec 5 milijardi evra!
Sve ostalo vam je prazna prica, stalna vredjanja i podrska okupatorima!
Samo nastavite to da radite, za nesto pametno i lepo vaspitano niste.

Zlopamtilo

pre 10 godina

"....Osećam se kao kad se pojavio Slobodan Milošević. Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima smo tada smo takoreći bili zbrisani s političke scene. ...."
Simpatično ,samo ovaj put ste zbrisali sami sebe .To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom.Šta ste vi uradili ?Preuzeli ste mehanizme pljačke naroda kao , razne Kolubare ,NIS-ove, JP-ove ,...Dinkić ,koji je znao u dinar kako su iznete devize na Kipar ,kako su građani godinama sistematski pljačkani raznim monetarnim udarima (čak je i knjigu napisao ),ode na Kipar po novce naše i vrati se mašući šakama ,nije mogao da ih nađe jer su tokovi novca komplikovani!?Isti čovek je bio ključni čovek ,bar deset godina , za sve vezano za privatizacije i tokove novca u Srbiji i šta se tad desilo ? Desilo se da je novac od prodaje kokaina iskorišten za kupovinu preduzeća i zemljišta po Vojvodini pretežno ,putem privatizacije državne imovine .Vaš nekadašnji predsednik Č.Jovanović je danas ponosni vlasnik Fidelinke .Da ne ponavljam priče o pocepanim farmerkama iz poznih 90.-ih ....
Ako treba poimenično da se nabroje svi predstavnici demokratske i građanske opcije koji su danas *"bezobrazno bogati" a tada ,2000.-te nisu bili ,može i tako ali mislim da nema potrebe .Ovih par je navedeno ,čisto ilustracije radi .
*Termin ,na koji autorska prava polaže B.Tadić
p.s. A kako mislite da se mi osećamo ?

djoki

pre 10 godina

gospođo pešić, pravo je čudo kako pojedi ljudi kao i vi imaju kratko pamćenje . po vašoj demokratiji i pod vlašću ds razorena je srpska privreda ili bolje rečeno opljačkan srpski narod. da u vama ima i malo savesti ne bi se ni pojavljivali u javnosti sa vašom prodajom ,,demokratije,, jer u suštini vi i neznate šta je demokratija

Srpski standard u proteklih cetvrt veka

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"

Dosta sam ja drao opanke 90-tih da bi posle saznao (na BBC-u dokumentarac, sreo se sa dva DB-ovca u kaficu kod narodnog pozorista) da je Draskovic dobio 2 miliona maraka da rasturi koaliciju zajedno . Pa sve ovo od 6-tog oktobra na ovamo. Samo prazne price, svi koji ste bili na vlasti ste se obogatili, a sta mi da radimo koji smo pre mnogo godina ostali bez posla? Ili da smo srecni sto radimo za Srpski minimalac?

steva

pre 10 godina

nije gospođa pešić kriva što imamo sad radikalsku vlast, nego da se dačić sad začeše što je ušao u vlast sa tim istim radikalima ...

Vladimir

pre 10 godina

E Pesicka, Pesicka, ista si kao i stali politicari, pa i narod. Bez imalo integriteta.
Nazalost, gradjanska Srbija je porazena od strane tih istih koji su je predstavljali dok su bili na vlasti do pre dve godine. To su bile (i ostale) najobicnije lopuze, beskicmenjaci, licemeri i na kraju krajeva zlikovci prema svom sopstvenom narodu. Eh, jos veca zalost je da je vecina (99.99%) politicara i naroda ista takva, tako da ne znam cemu kukanje jer smo u situaciji kakvu i zasluzujemo i kakva nam odgovara po ubedjenju. Zao mi je samo onog jednog promila postenih ljudi koji su osudjeni da zive u takvom okruzenju.

leon781

pre 10 godina

Vi kao da živite na nekom drugom svetu i uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Zato niko nije dobio moj glas. Jer nisam imao za koga da glasam. Vec smo dugo upoznati sa demagogijom interesnih grupa, organizovanih u udruzenja. Udruzenja a ne partije. Partije imaju svoj program i sprovode ga. I ako smem da kazem, nisam stekao takav utisak do sada. Jasnije nisam mogao da se izrazim.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Ovi izborni rezultati su zaslugom vas bivših boraca za demokratiju gde spada
i gospodja Pešić.
Na sceni će se vrlo brzo naći interni rat takozvanih jakih kadrova SNS koji
su u zanosu da su zaslužili nešto.Inače ovi poraženi treba da se stide svog
doprinosa u naporima SNS na arapizaciji Srbije koju već doživljavamo zajedno sa stvaranjem novih dinastija npr.Nikolić.

pijetro

pre 10 godina

Gospodjo, nisam siguran koja narodna se vise odnosi na vas i vase kaznjavanje DSa belim listicima, da li ona sa cackanjem mecke, ili sa tikvama. Mozda je ipak najbolja ona americka, "trazili ste, gledajte".

GSS iz Jagodine

pre 10 godina

Gospodja vesna Pešić snosi veliku odgovornost za gradjansku Srbiju.Okrenula je ledja toj Srbijiodmah po dolasku iz Meksika a mogla je da pruži veliki doprinos za razvoj i jačanje gradjanske Srbije.Pored nje u GSS nisu bili kompetnetni ljdi a "kada se nešto grbavo rodi vreme ne ispravi"(Baltazar Bogišić).

master

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je samu sebe porazila,zbog toga sto i medju njima ima onih koji samo pricaju i hteli bi promene ali najbolje da do njih ne dodje,jer ne bi ni oni da izgube privilegije koje imaju u postojecem parazitskom sistemu.Meni su nejasni ovi sto nisu ni za koga i navodno nisu hteli glasati jer su svi isti.Razumem,ali bila je jedna,po meni najbolja opcija,a to je g.Radulovic.On jos nije bio na vlasti,zasto nisu onda bar glasali za njega i dali mu sansu.Zbog cega su dozvolili svojom neaktivnoscu da SNS tako ubedljivo pobedi,kada se program i mere koje je G.Radulovic predlozio sprovode u svim naprednim i ekonomski jacim zemljama?Sta im tu opet ne odgovara,mozda hoce hleba preko pogace,ili cekaju da nesto padne sa neba?Voleo bih da mi neko od njih kaze sta ustvari oni zele.

климсамгин

pre 10 godina

Време ја да Чеда Јовановић поднесе оставку као лидер ЛДП после оваквог изборног резултата и посвети се бизнису.
Не може да се странка води као приватна фирма и да се постављају неизабрани "менаџери" локалних одбора. То је против Закона о удружењима

Silvester

pre 10 godina

Nijedna stranka nije nikada kažnjena na izborima onako kako treba. Nije kazna izgubiti izbore ili ne preći cenzus, kazna je temeljno prekršajno i krivično gonjenje za zloupotrebu položaja, konfiskovanje imovine, robija. Kakve se gluposti i zamene teza redovno navode, ma hajde, kao jadne male partije će se malo zaplakati i onda smerno pripremiti za naredne izbore, biće bolje... a milijarde evra se nalaze rasute po privatnim računima. Koga ova država zamajava, pa lopovi se vrte u krug kao na ringišpilu i deru nam kožu s' leđa, a mi slušamo budalaštine o tome kako narod nekoga "kažnjava na izborima". Lepa je to kazna kada možeš godinama da krckaš ono što si pokrao, a narod živi u strahu da li će dočekati sledeći mesec, i da li će deca imati sutra šta da mu jedu. DNO!

Jovan Preacher

pre 10 godina

Vec su ljudi ovde na forumu napisali da su ovi izbori bili kaznjavanje zloupotreba DS u dosadanjem periodu. Gradjanska Srbija ih je jednostavno ignorisala, onako, hladno engleski. Ali kod nas je sustinski problem nefunkcionisanje posredne demokratije jer su stranke prakticno odvojene od naroda i ne odgovaraju narodu. Resenje je mozda uvodjenje instrumenata neposredne demokratije. Dakle, glasa se za coveka a ne za lidera i listu, koliko je glasova dobio sa toliko moze i da se smeni, ima program koji ako ne ispuni u rokovima "ide glava na panj"...Ovako kako sad imamo moze u nedogled, samo da se menja naziv firme, i nikom nista.

dejan

pre 10 godina

ovaj narod voli vođe i demagoge makar imao i 3 marke platu kao u vreme slobe.Naš narod nerazmišlja svojom glavom nego dok je bio milošević razmišljao je rts-om, a danas mozak mu je u kuriru, pinku i informeru

Branimir

pre 10 godina

Ma sve je to uredu. Većina (i to značajna) je izabrala, a da li su "građanska" ili "seljačka" manje je važno. Važno je da se vlast smenjuje regularno. Ja sam pristalica "građanske" Srbije ali DS (kao kičma te Srbije) nije bila u stanju da zadrži ni Mićunovića ni Čedu ni Tadića ni Vas gospođo Pešić (da ne govorim da smo Đinđića ubili) pa u čemu je to njeno "građanstvo"? Očito smo nestrpljivi i jednostavno moramo da smanjimo kriterijum, najvažnije je da se vlast ne bira na ulici. Osim toga nema veze da li je mačka crna ili bela ako lovi miševe (što rekoše Kinezi)...

Toliko

pre 10 godina

@(Srdjan, 17. mart 2014 17:22) Gradjanska Srbija koju si toliko ocrnio nije kaznjena nego vas je napustila. Od oko 1,000,000 koji se nalaze u birackim spiskovima, a u stvari je negde preko preko 4/5 je gradsko stanovnistvo. Vise mu je bilo dosta "seljacke filozofije", a vi ce te na kraju po istoj da zivite. Nesto malo ce da bude jos orijentisano oko Beograda svi ostali ce da zivite bas po meri koju ste sami sebi napravili.

selo moje lepše od pariza

pre 10 godina

Ko protiv koga, Vesna Pešić protiv Tadića. 2012. na izborima su ona i njeni istomišljenici kaznili DS belim listićima. Posle toga je ona povela kampanju da Tadić zbog neuspeha bude smenjen sa čela DS-a i oteran u političku penziju. Rezultati takve politike su vidljivi, a Pešić sada ne traži smenu Đilasa, nego opet napada Tadića. Neverovatna je mržnja "malih" prema onima koji su imali takvu-kakvu podršku u narodu. Ovo je jedan aspekt u odnosima u okvirima tzv. "građanske Srbije". DS, Tadić i Đilas su kažnjeni i nagrađeni 2012. za promašaje i pozitivne rezultate. Na ovim izborima kažnjena je opozicija zbog uspeha i neuspeha vlasti, SNS-a i SPS-a. Dok se mi vrlo lako odričemo ljudi i stranaka, međusobno se kažnjavamo i vređamo, glasači SNS-a i SPS-a su sve brojniji, a da li je situacija u društvu bolja od 2012.? Šta je konkretno nuđeno i šta je izvodljivo od tih obećanja od strane ovih partija? Pešić je pričala o Čerčilu i De Golu, a sada opet vidi prikrivene Slobu, Miru M. i Šešelja. Postoji jasna tendencija razaranja opozicije i njena potpuna marginalizacija. Vučić sada ima sličnu poziciju Putina i Lukašenka. To je rezultat odnosa EU i NATO prema Srbiji. Mi smo već preko 20 godina na udaru ucena ovih organizacija. Ne možemo da gradimo normalnu državu i društvo. U takvoj situaciji ljudi ne mogu da u najvećem broju glasaju za "suptilne" građanske opcije, jer ove nemaju rešenje za nenormalne pritiske. Naravno, ekonomski problemi i rešenja su posebna i kompleksna priča.

vodena bojica

pre 10 godina

Smarate vise sa "belim listicima".
Prvo, onaj ko je odlucio da prezvrlja sve liste tu odluku je donosio sam iz nekih svojih razloga. Ti nevazeci listici nisu nikakva homogena grupa i tek je smesna identifikacija prolupale Sv.Petke ili bilo kog drugog "autoriteta" kao nekih lidera tog "pokreta"! Uostalom pred ove izbore se razna beogradska bulumenta ubila objasnjavajuci kako "nevazeci listici" nemaju smisla (a pre, kao imali). Naravno, niko nije ni registrovao ta njihova lupetanja.
Dokaz za to je da je nevazecih listica na ovim izborima bilo preko 3,2% (oko 115.000)i bilo ih je vise nego glasaca za 11 izb.listi, tj. vise od URS-a, Radulovica, SRS, SVM, .. Dveri, LDP i DSS su za malo provukli kozu!

Znamo koje su pozitivne efekte imali nevazeci listici na proslim izborima. Na ovim izborima smo postigli jos bolji efekat!
Dosta je Srbiji 4-5 stranaka + manjine, ko ce vise da izdrzava 50 interesnih partijskih eskadrila. Neka se konacno profilisu i integrisu (levica, desnica, liberali, zeleni, npr.koalicija sever-jug.. i dosta)
Najvaznija je ozbiljna promena izbornog sistema jer po ovom izbornom sistemu poslanici predstavljaju iskljucivo partijske horde i vrhove stranaka u Beogradu, a ne Gradjane!
Dok se to ne promeni, zvrljam sve redom.

To ne znaci da ne podrzavam sve pozitivno sto za drzavu i narod rade (ako rade) postojece partije.
A oni znaju sta sve trebaju da urade!

Razočaran

pre 10 godina

Šta je, Pešićka?Opet okupljanje?LDP ispod cenzusa, DS i NDS te neće, a mora od nečeg da se živi.Nije tebi bili loše, zadnjih 20-ak godina.Mlatiš praznu slamu, pričaš kako-kad i kako-šta (tek da bi bila u javnosti), padne neka kinta i super!A šta mi imamo od toga?Isto, kao i od ostalih "građana"!NIŠTA!!!

građansko pravo

pre 10 godina

svako a pogotovo neko ko poznaje političku situaciju, ima pravo da kaže šta misli, zašto ne i vesna.
naslušali smo se babažvaka naprednjačkih u svim varijantama, tone gluposti su prosuli obraćajući se polupismenoj, neobaveštenoj srbiji. zato i jesmo tu gde smo.

Iza Brda

pre 10 godina

Gradjanska opcija je poražena 1944. godine ulaskom ruskih tenkova i violentnih dinaraca u Srbiju.
Ovde se radi o obračunu dve struje komunističke partije ("meke" i "tvrde") koja je sakrivena (K.P.) iza tri magična slova partije(a).
Od "liberala" sedamdesetih do danas, oni se neprestano menjaju na vlasti, gurajući Srbiju u sve dublji ponor.
"Intelektualci" koji podržavaju jednu, ili drugu struju, kritički se odnose SAMO prema odredjenom vremenskom periodu, ne dužem od deset godina, i to TEK pošto oni budu "povredjeni" gubitkom privilegija u društvu, degradacijom u sistemu vrednosti, ili kada budu skrenuti od očiju javnosti u zapećak, kada im se više ne posvećuje medijska pažnja.
Želim da kažem da nema nevinih, od svih ponudjenih na izborima prekjuče, da su SVI u nekom periodu radili za neku od ove dve "sukobljene" struje, i ceo politički život u Srbiji se svodi na strah od gubitka privilegija, strah da se ostane bez lagodnog života na račun budžeta, a kod nekih i na strah od hapšenja.
Mi smo kao gradjani u celom tom simuliranju demokratije potrebni da:
1. Punimo budžet Srbije
2. Damo legitimitet svake četiri godine unapred fingiranim izborima

slojevito

pre 10 godina

Moj doživljaj svih ratovanja na prostorima SFRJ bi se mogao sažeti u jednoj rečenici koju je izrekla g. Pešić, neznatno izmenjenoj:

"Njihovi neprijatelji nisu bili ni Muslimani, ni Srbi, ni Hrvati, ni Albanci, već srednji slojevi, obrazovani ljudi."

To je 90-tih bio, a ponegde i ostao cilj svih vodećih partija na prostorima SFRJ. Građanski rat koji se vodio, prividno je vođen između nacija, a zapravo između socijalnih slojeva. Pobedili su oni najniži, kriminalni, nažalost.

dvds

pre 10 godina

Totalno pogrešna "analiza" srbijanskog kvazi demokrate, sociologa i analitičara. Naprotiv Srbi koji misle svojom glavom su imali apsolutnu pobedu na ovim izborima, prezreli su sve partije i nisu hteli da se valjaju po tom srbijanskom političkom blatu...od nje na jednom strani (recimo) pa do Vučića i Dačića na drugoj sve je to isto...moralno dno.
Današnja srbijanska populacija u većini nije zrela za demokratiju, politički sistem je ustvari sistem organizovane partijske korupcije, kriminala i pljačke a njena teza da "gradjanske partije" treba da se ujedine je glupost "big time" jer vam je Srbija sa mozgom već rekla na ovim izborima...za vas glas nikad više....politički ste mrtvaci.
Neka vladaju oni koje Srbija zaslužuje...tojest tim iz 90-ih.

Kad kiša prestane, sklopi kišobran

pre 10 godina

Zar sve to o čemu SADA govorite poštovana gospođo Pešić, nije moglo biti urađeno "u povoljnom trenutku", znatno pre ovih,po građansku Srbiju,doista, poražavajućih rezultata? A, imalo se vremena,itekako.
Lamentirati nad propuštenim je slaba uteha za sve nas ; posebno za osvešćenu političku elitu kojoj, i sami pripadate.A, koja, po definiciji, treba da ponese najveći deo odgovornosti ; i činjjenjem (beli listići) i ne činjenjem (odsustvo bilo kakvog angažmana)
Ne znam gde je bio "kamen spoticanja" ali sam, SADA, nakon svega duboko uveren "da će mnoge kiše pasti..." pre nego uspemo (ako do toga, ikada, i dođe )da se vratimo na "put kojim se lakše ide"

Kriticar

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je porazena odavno,posle 1972. godine i smene Marka Nikezica.Reklo bi se da je glogov kolac u grajdansku Srbiju zario konacno Milosevic na 8. sednici 1987. godine.Sve vreme od ustavnih reformi 1974. pa nadalje imamo samo ubijanje gradjanske opcije i bujanje nacionalizma,memoranduma i ostalih manifestacija i "performansa".Nije ni sada bolja situacija.Ove stranke koje su dosle posle petog oktobra,su u neku ruku bile jos veci nacionalisti od Milosevica.Pokusavali su bezuspesno da zaogrnu neki "evropski" plast,ali im ni to nije pomoglo,jer bi se uvek u nekoj dramaticnoj i vanrednoj situaciji pokazalo novo lice.Tako je i sa ovim novim Evropljanima.Oni samo pokusavaju da preuzmu tu "evropsku pricu" i sebe prikazu kao nove,moderne lidere,ali ispod povrsine su i dalje oni "stari"..Srbija je umorna od ratova,prica o svetoj srpskoj zemlji i ostalim glupostima koje su je da kazem kostale buducnosti.Gradjanska opcija je da kazem bila nametnuta spolja od strane tadasnjeg SKJ,ali nije imala neko vece uporiste u konzervativnom i predmodernom drustvu.Jer gradjanin je iznad nacija i vera,doduse nije anacionalan,ali nije ni opterecen da kazem nacionalizmom i sovinizmom.Toga danas nema,na ovim prostorima.Tacno se vidi koje stranke koriste tu gradjansku, a koje jos uvek nacionalisticku retoriku.Zato cemo u sustini morati da se jos dugo nacekamo da vidimo gradjansku opciju na nasoj politickoj sceni jer je to deo sazrevanja i razvoja drustva,a ne dekreta i "opredeljenja".

zoran stokić

pre 10 godina

Desila se još jedna od brojnih METAMORFOZA DESPOTIJE. I dešavaće se i u budućnosti jer u Srbiji ne postoji kulturna elita koja je u stanju da shvati empirijisku činjenicu postojanja INERCIJE “despotske kulture” (a kamo li da je u stanju da sačini program obuzdavanja te sociološke inercije). A baš ta inercija čini da MI i u 21 veku ponavljamo mustre sociološkog modela despotske države i društva iz naše sedamsto godišnje tradicije (vizantiska, osmanska, komunistička faza). Despotska=birokratska država=sistemska državna korupcija, da bi se održavala u njoj narod ne uči na greškama, naprotiv uvek ponavlja iste greške! Jedino šta podanike zanima jeste kako će se, ne zamerajući se despotskoj vlasti, dočepati privilegija u birokratskom aparatu a ako to ne mogu uzimaju pasoš i emigriraju na Zapad.

mnogo ste pričali a malo ste radili za dobro naroda

pre 10 godina

O kom tio porazu pričaš?
Vi ste se gospođo Pešić malo zaleteli na Vučića, pa kad ste videli da nećete da budete nigde ambasador, onda ste ... Ma koga briga.
Pogledajte sve lidere iz DOS-a koji su bili od 2000 godine na vlasti pa do sada. Do čega im je bilo stalo? Koliko vidim svi su mislili na svoj džep, dalje ne bi o tome.
Što se Vučića tiče ja ga birao nisam, a za druge nisam želeo da glasam.

aca

pre 10 godina

Ja ne pripadam toj tzv. gradjanskoj opciji, ali ne volim SNS svakako. Gdja Pesic je 2012. zestoko agitovala da se ne glasa za Borisa Tadica i time pomagala da pobedi Toma Nikolic. Samo da podsetim. Sada se mnogim EU fanaticima dopada SNS, jer radi i ono sto Tadic nije hteo.

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Draga Vesna,
Dok vladaju burek i cvarci ne ocekujte gradjansku Srbiju. Ali mi volimo burek i cvarke....
Kad ste imali gradjansku sansu 1990 na prvim demokratskim izborima sta ste ucinili da opozicija izadje ujedinjena i eventualno pobedi? Da li ste podrzali Zorana kad je rekao na mesec-dva pre izbora da SPS nisu vise potrebne nikakve reklame dokle god Vuk prica svoju pricu. Zasto ne ubediste Vuka da izadjete ujedinjeni? Vas intelekt je uvek blistao, ali nekako dela i politicka zrelost izostaju. Ili smo suvise skloni cvarcima...ko zna?
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

Intelektualac

pre 10 godina

Gospodjo Pesic, pobedila je narodna i srpska Srbija! Verujte mi da je mnogo ljudi iz srednje klase, koja se izgubila u ovih 20-tak godina, i intelektualaca upravo glasala za SNS i da upravo oni ovo smatraju POBEDOM nad tzv. gradjanskom Srbijom koja ih je ponizila,sikanirala i definitivno opljackala"demokratskim" privatizacijama...

mimi

pre 10 godina

Bila i ostala za gradjansku Srbiju!...Boricu se zajedno sa istomisljenicima DOSTA JE BILO !...VERUJEM, da ce svi razumni, svesni, edukovani gradjani shvatiti i pobediti.
P.S. Zaslugom DS?? ...nisam prvi put birala manje zlo...

xy

pre 10 godina

Ja bi samo da pitam, ako svi pisu i pricaju da Djilas treba da da ostavku, ko bi vodio DS? Ako mislite da bi trebao da da ostavku, onda verovatno imate i nekog drugog na umu ko bi mogao da vodi stranku? Ajde prosvetlite me, recite mi ko je to? Slusam.

marija

pre 10 godina

ps. I da kazem iskreno, svo ovo ludilo Vesne Pesic je iz cistog decjeg besa razmazenog deteta, zato sto Tadic nije priznao KiM. Udaviste ga i ti i Ceda. To vam je bio zadatak.
Tacka.

Milan

pre 10 godina

Gospode Bože! Vi ste samo dokazali da živite u nekom svom virtuelnom svetu i da uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Tačka.

ne prolaze vise stare price

pre 10 godina

Evo ja sam jedan gradjanski, obrazovan i ostalo, koji nije dao glas ekipi iz bivseg DOS-a, iako sam bio njihov glasac do 2012-te. A nisam ni izasao na izbore.
Dobar deo komentatora pre mene je rekao zasto nije trebalo glasati za one "nase", i nema se tu sta dodati. Nakon 12 godina zavlacenja, sludjivanja i prevara, pocne covek da ceni one koji imaju makar i nekakav minimalan rezultat.
Mogu samo reci, da mi "gradjanski" iako vazimo za inteligentnije i obrazovanije birace, da smo ispali velike budale, i da su nas oni "nasi" opasno prejahali. Bukvalno smo im posluzili za bogacenje i za parazitiranje na vlasti. Danas smo svi u daleko vecim problemima, nego sto je to trebalo da bude posle 5.oktobra.
Ako Vucic nastavi ka EU, ako bude donosio i primenjivao reformske zakone, ako otvori dosjea, resi ova ubistva (Premijer, novinari, Panda), ako se bude osetilo neko poboljsanje po pitanju zivotnog standarda, sto se mene tice mogu da vladaju jos 100 godina, i ja se nesto mnogo necu interesovati za politiku, posto mi je politike preko glave. Ako pak i ova vlast izneveri, onda ce se provesti kao i ovi pre njih, i postace politicki mrtvaci. Ja cu vec naci neku opciju da glasam za nju, mozda ce to biti Radulovic, ili mozda neko treci ako se pojavi. Al ja se u staro "stado" ne vracam.

mita sajba

pre 10 godina

A sta je to "gradjanska" Srbija?
G-dja Pesic je vec 25 godina zakucana u vremenu, kada je u ovu zemlju, gotovo na silu (ali i sa silom) uvodjen visepartijski sistem. Tada je sa jedne strane bio totalitarni sistem, komunisticke ideologije, svet za sebe, a sa druge strane, svi ostali - gradjani. Da bi se sistem promenio, neophodno je bilo, da se sve raspolozive snage iz srednje, gradjanske klase, svi misleci ljudi, svih profesija i svih politickih ubedjenja, aktiviraju protiv rezima. Pregrupisao se i rezim, pa je tako na vlasti ostao jos desetak godina, a grdjanska opcija, uz manja medjusobna, politicka trvenja, ostala zajedno, protiv rezima.
Pricati o "gradjanskoj" Srbiji, kao delu drustva sa istim, ili slicnim interesom, 14 godina posle 5. oktobarskih promena, kada je fluktuacija gradjana kroz stranke bila masovna, neozbiljno je i verovatno, upravo, sa ciljem navijanja za jednu od gradjanskih opcija na pol. spektru Srbije.
Koliko je danas "gradjanska" opcija u DS-u, toliko je i u SNS-u. Zar se i za SPS ne moze danas reci, da je "gradjanska", jer se i deklarativno i prakticno, niti manje, niti vise ne bori za sve ono, za sta se bori i g-dja Pesic (Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima).
Srednji, gradjanski sloj u Srbiji se razasuo po svim strankama, prema svojim interesima. Ideja, da je borba za gradjanske vrednosti, exkluzivno rezervisana za "krug dvojke", davno je prevazidjena.
U Srbiji je demokratija!

zalosna sova

pre 10 godina

Dista bre sa radulovicem! On je svoj posao odradio oteo je 1,7% nemojte da ste smesni. radulovic je svoj zadatak obavio a vi ste gospodo prevareni

Jeremija

pre 10 godina

Dakle, za sve sto je bilo lose pocetkom XX veka bio je kriv Kralj Petar I, pa je zato narod uzvikivao parolu "Peru na banderu". Posle WWII su glavni krivci bili Draza i ostali narodni neprijatelji. Od 1980. godine za sve je bio kriv onaj lik sa cijeg puta nismo imali nameru da sidjemo, a zatim (opet neki) Draza, kao i Stambolici(po rodjenju ili po ujaku) i jedno, bas kratko vreme, omladinac Azem Vlasi. Devedesete je obelezio bankar koga smo pocetkom XXI veka otpremili u Hag. Za period posle "potopa", Vi kandidujete da se na Terazijama "zanjishe" Boris Tadic.
Samo, imam jedno pitanje, a ono je da li Vi, kao zagovornik "belih listica", osecate bilo kakvu odgovornost zbog sadasnjeg poraza "gradjanske Srbije"?

pera-marsovac

pre 10 godina

i da se nadovezem na moj komentar gospodjo pesic.
prvi put je gradjanska srbija uzela stvar u svoje ruke i glasove dala vucicu velicanstvenom. sada nema mesta demagogiji i prebacivanju krivice na drugog. ako uprskaju nemaju koga da pljuju i pukli su. samo apsolutista moze da unisti sebe a da ne moze nikog za to da okrivi........ toliko o vasoj strucnosti. ovo je bio jedini i najpametniji nacin da se radikali posalju u istoriju. posledice ce i ovako da pogode najvise glasace radikala a manje gradjansku srbiju( mislim na novac za prezivljavanje)

pera-marsovac

pre 10 godina

opet filozofirate bez ikakvog smisla drugarice pesic. kakvo novo udruzivanje gredjanske srbije? pa da opet, kada smene ove, dodje do otimanja za celna mesta u drzavi. nemate vi pesicka dva grama pameti. dosta je bilo udruzivanja kusih i rogatih da bi se neko smenio. demokrate treba da se uzdaju u sebe i da privuku ljude, ne slicnih, vec istih vrednosti i da cekaju da se ovo zlo samo ubije. ne treba ds-u vise nikad neko kao urs, nova srbija, kostunica i njegovi, canak i ostali dos-lesinari zato sto ce opet doci do otimacine na svakom mestu. ds i ldp da se ujedine u jednu stranku i u dogledno vreme da sami vode drzavu bez ucenjivaca.

Kole

pre 10 godina

Gdjo. Pesic, ta obrazovana, srednjeklasna, gradjanska Srbija ne postoji. Oni koji se "kite" tim epitetima i koji su vladali u ime demokratije, nisu bili u stanju da rade na gradjanskoj Srbiji. To su uglavnom deca raznih funkcionera i direktora SFRJ koji imaju kompleks nize vrednosti prema Zapadu. Nisu se deklarisali kao vlast svih gradjana Srbije, nego su ili "srbovali" ili su se stideli svoje nacije. Nisu sproveli restituciju otetih imanja. Nisu radili na putu u EU, nego su stalno podvlacili da EU "stalno stvara nove uslove". Nisu radili na jacanju institucija, nego su terali "nepodobne" kadrove koji su bili strucni, a na njihova mesta su postavljali decurliju koja je umela lepo da prica bajke. Na kraju nisu imali hrabrosti da sprovedu neophodne reforme, nego su se zaduzivali da bi finansirali tajkune i drzavni aparat. I eto na kraju smo docekali da jedan bivsi ultranacionalista kaze ono sto ta gradjanska Srbija nije umela, a to da je Vlada Srbije vlast SVIH gradjana Srbije. Tacka.

Ivan ChiTown

pre 10 godina

Ovo je stvarno glupa izjava.

Ne znam ko se seca, ali ne tako davne 2003 godine, samo par meseci posle ubistva Djindjica, Demokratska stranka je imala 13% na izborima te godine.
2008 je imala skoro 35%, a sad se vratila na isto (DS plus NDS).

Vratili su se na minimum svojom greskom al' ranije su pokazali da mogu da se oporave, tako da ne sumnjam da ce tako biti i u bliskoj buducnosti.

ZoranNS

pre 10 godina

Koji promašaj u konstataciji, pobeda SNS je rezultat VLADANJA GRAĐANSKE SRBIJE, DS jeste bila građanska Srbija, Tadićevoj vladavini je baš sama Pešićka dala ocenu jedan, ovi izbori nam ukazuju na kom nivou je građanska Srbija, Radulović je jedino u Novom Sadu dobio 5,3 posto glasova, možda su to ostaci građanske Srbije.

SPO fan - gospodji Staljinki

pre 10 godina

Na osnovu cega je rezultat 'poraz gradjanske Srbije'?

Na osnovu cega zakljucak da je za SNS glasalo samo njihovo biracko telo?

Vlada Premijera Dacica je uradila dobar posao, nadam se da ce Vuciceva da uradi jos vise.

Vi ste se svadjali za fotelje, cepali, nista niste menjali, povampirili ste ono protiv cega smo se borili 90-tih, divljali su tajkuni, ekstremisti i navijaci.
Imam utisak da ste sve cinili da Srbija bude nestabilna zemlja na ivici rata, jer, ipak, Vi ste samo 'anti-ratni profiteri!'

Svi ste Vi 'gradjanski', nista drugo nego reformisani KPJ...

Sramite se!

Marko

pre 10 godina

@gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

Nisi ti iz 'Beograda', barem ne po duhu. Takvi kao ti upravo postoje samo ako srednjeg sloja nema!!!

Mira

pre 10 godina

Poštovana gospodjo Pešić, dozvoliću sebi da odreagujem na neke vaše izjave u ovom intervjuu. Varate se ako mislite da obrazovana gradjanska Srbija nije svojim glasom doprinela ubedljivoj izbornoj pobedi SNS( u Beogradu 14 opština). Istina je da deo obrazovane gradjanske Srbije nije podržao pobedničku stranku, ali nije ni DS jer nije hteo da izadje na biralište. Šta to znači? Jasno je da je DS uživao veliko poverenje birača sve do 2012. kada je konačno svima postalo jasno da ta partija ne samo da ne ispunjava data obećanja nego više radi za sopostenu korist nego za korist gradjana. Upravo je gradjanska obrazovana Srbija to veoma dobro osetila i odlučila da kazni partiju koja ju je izneverila. Šteta je što u novom parlamentu neće biti mesta za više opozicionih stranaka, ali krivac nije SNS, a nisu ni gradjani koji su toj partiji omogućili tako sjajan izborni rezultat. Za sve je kriv DS. Ne osećam se danas kao devedesetih. Devedesete su daleko iza nas i ne mogu se ponoviti.SNS je danas stranka proevropske orijentacije, a i oči cele EU uperene su u Srbiju i u njeno kretanje ka evropskim integracijama. Stoga, pustimo SNS da formira vladu i neka pokaže šta ume i čemu stremi. Očekujem da će opravdati poverenje gradjana Srbije.

penzionerka

pre 10 godina

Gospođo Pešić, ja sam kao jedna obična penzionerka shvatila da 2012. moram da glasam za DS( iako nisam bila potpuno zadovoljna njihovom vlašću) da bismo sprečil dolazak bivših radikala na vlast ,dok demokratija i demokratske institucije ne ojačaju.Međutim vi ste, iz nekih verovatno privatnih razloga svojom, besomučnom kampanjom uticali da SNS dođe na vlast pre vremena. Sada je kasno da se kajete nego je red da preuzmete odgovornost za svoje postupke,prihvatite krivicu za ovo što nam se dešava i da uostalom više zaćutite. Molimo vas da više nikoga ne branite nego lepo provodite penzionerske dane kao i ostali penzioneri .

Boson

pre 10 godina

G.Pesic ima pravo Gradjanska Srbija je porazena.Srbijom je vladala i dalje vlada DB oni su doveli Tadica za ministra odbrane.On je isforsiran kao Djindjicev nasljednik.Tadic je je vratio Dacica na vlast i pomogo Vucicu oko formiranja SNS.Tadic je pomogao Vucicu podjelivsi DS i prirodno da ce mu Vucic naci neki posao u vladi.Gradjanska Srbija tj.DS je unisten Tadicevim usponom jer je on NACIONALIST desnicar.

pacman

pre 10 godina

Aleksandra@
Neverovatno je da nekog proglasavate FASISTOM....nekog ko je DEMOKRATSKIM PUTEM,i izborom, izabran od strane gradjana.Sramotno je.Istom metodom je i Hitler proglasavao za nize,nebitne rase..?etiketiranjem??Zar je moguc toliki stepen samoljubivosti??Ja sam iskreno sokiran...stavise zgrozen.Prosto mi je nemoguce da razumem toliki stepen mrznje.....

bane

pre 10 godina

Odavno više ne shvatam ozbiljno Pešićku i ostale kvaziintelektualce koji su nam doskora govorili kako trebamo da budemo beli listići.

Glavni krivac za propast "gradjanskih stranaka" u koje Pešićka ubraja jedino DS jeste što nije ništa radila dok je bila na vlasti. Proćerdano je veliko vreme na grabež i koncentrisanje moći i para u rukama Djilasa i Tadića dok su gradjani nestajali. Tako je "gradjanska" stranka uništila gradjane i proizvela od njih ponovo seljake. E sad, ti seljaci su glasali za SNS.

Silvester

pre 10 godina

O kojim to građanskim partijama Pešićka priča? Ja sam 90-ih bio za njih, a onda su pokazali da su lopovi, demagozi, populisti. Srozali su nas i materijalno ,institucionalno, pravno,prosvetno, i kulturno - u svakom pogledu. Sada po principu drž'te lopova napadaju Vučića navodeći svoje grehe. Sve ono loše čemu smo se do sada mogli nadati od socijalista i radikala priredili su nam odavno DOS-ovci svi do jednog, a naročito DS. Zato je narod u ogromnom broju glasao na ovaj način, jer je prepoznao da je ta "građanska opcija" jedna potpuno šuplja priča. Tačnije, veliki broj ljudi je apstinirao od izbora jer mu se DOS priča zgadila nakon 14 godina laži i pljačke!

Posmatrač

pre 10 godina

DS, NDS, LDP, URS su svoj predizborni optimizam gradili na sledećim osnovama:

a) valjda će se "građansko" izborno telo toliko uplašiti "diktature", "apsolutne vlasti" i "tiranije" pa će glasati za nas,

b) valjda će taj strah biti veći od prezira koji pripadnici tzv. "srednjeg sloja" opravdano osećaju prema nama i

c) valjda ćemo ubediti "građanski" deo populacije da disciplinovano izađe na izbore, pozivajući se na odgovornost i intelektualnu dužnost koju mi sami nemamo.

Rezultat: ovi iz LDP i URS će morati da se zaposle na nekom drugom mestu, a ovi iz DS/NDS će obavljati dužnost skupštinskih klovnova - tzv. "skupštinskih luda".

areopagit

pre 10 godina

A definicija "gradjanska Srbija" je za Vas? Gospodjo Pesic, molim Vas, nemojte vise da nam dajete pridike. Svoje ste rekli, i "gradjanska Srbija" Vam je dala prema Vasim zaslugama. Shvatite to vise.

Дејан

pre 10 godina

Мене фасцинира ментални склоп у земљи Србији, који ја стварно искрено не разумем.

Колико год да су ствари биле лоше у периоду владавине бивше Милошевићеве опозиције (5. X 2000. - 6. V 2012.), оне не могу ни да се пореде са ужасима који су се догађали у време владавине Милошевића (8. V 1989. - 5. X 2000.). Идеја да се казне ови (лоши) први тако што ће да се на власт опет врате ови (најгори) други (?) је мени сасвим умоболна. СПС је био на власти током тих "година расплета", а главни режимски ослонац ван СПС-a је био СРС са Николићем и Вучићем. Тад су они били црвено-црна коалиција, сад су ротирали места (црно-црвена коалиција), али то ти је та иста екипа.

Како неко уопште може и да помисли да они, после свега што се издешавало док су били на власти (најкатастрофалнија власт икад), заслужују другу шансу за власт?

У старом Јапану су генерали који изгубе рат били осуђени на смрт, уз шансу да са хари-киријем спасу образ.

Goksi protiv amnezije

pre 10 godina

Evo ja cu da vam kazem g-djo Pesic sta ce Vucic sa tolikom vlascu. Ocistice sine o kojima se prica kao da je to glavni problem u drzavi. Sazidace tu je...u kulu i okolne trzne centre i druge gluposti i onda ce uz nevidjenu pompu i kampanju kako je to nesto epohalno, opet ubedljivo da pobedi na sledecim izborima. Naravno, nezaposlenost nece resiti, jer to ruku na srce, nijedna vlast ne ume da resi. Ako vam nije jasno, u Srbiju je i zvanicno vracen komunizam, koji nikada nije ni odlazio. Imali smo lazni visepartijski sistem. Sada ni tu laz vise nemamo.

Mirroslav

pre 10 godina

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu...., 17. mart 2014 19:12)

Velika Vam hvala što ste me poštedeli truda da napišem iste reči dotičnoj Gospodji i mojoj koleginici Turajlić.Zar ne nalaze svoje zasluge u ovom ruiniranju srednje klase-intelektualnog dela Srbije.Posle svoje kampanje Belih listića trebale bi da "zamru " a ne samo da ućute.

ivn78bg

pre 10 godina

@pacman
Jasno je da ste pogresno izabrali.Kako znam? Pa prosto Vucic i SNS apsolutno ne postuju institucije sistema (onih kojih u tragovima jos ima).A sigurno nece niti su pokazali zelju da te institucije jacaju. Uostalom zato nisam glasao (na prethodnih nekoliko izbora) ni za TAdica i tadashnji DS koji je takodje rusio klimave institucije sistema (sudstvo najvise). Ali ja vise ne izlazim na neki novi 5 oktobar u buducnosti kad eto "shvatite" da ste pogresili. Ko je postavio Vucica sad neka ga i skida kao zna i ume za nekih 10 god.

marija

pre 10 godina

Opet govori besmislice.
Pa zasto ta tzv. gradjanska Srbija nije glasala za tvog Djilasa???
Ko ih je sprecavao?
Niko se vise nije rugao Demokratskoj stranci od tebe, Pesicka.

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

pre 10 godina

Jedino u cemu sam saglasan ,je daGRADJANSKA SRBIJA NE POSTOJI.
Ubili su je sa DJINDJICEM,a bogami pomogle su u tom ubijanju i Doticna sa njenom pratiljom SRBIJANKOM TURAJLIC.
Sto se tice GRADJANSKOG BEOGRADA I SRBIJE,Dovoljno je proci ulicama,nekada lepog MOG BEOGRADA,videti FACE,CUTI NAGLASAK I IZGOVOR,VIDETI PONASANJE I STA:Spakovati se i otici negde ,DRUGI KONTINENT,DRZAVU ,GRAD.
OVDE VISE "LEBA NEMA",Pogotovu sto se ubrzano sprema scenario Abhazija&Osetija&KRIM& RUSIFIKACIJA,normalno sa velikim povratkom glavnog finansijera SNS-a, presvetlog i prepodobnog BOGIJA KARICA.

.?.

pre 10 godina

"Rezultat DS i NDS bi bio dvocifren da su ostali zajedno"
Ne mogu da verujem u ovako neutemeljeno zakljucivanje. Cinjenice su sledece:
1. NDS i DS su svakako razdvojeno dobili mnogo vise mandata nego da je Tadic ostao u DS. Razlog je prost, onaj ko je glasao za Tadica ili bi glasao za Tadica Ni u Snu nebi glasao za Djilasa!
2. NDS je preko cenzusa odveo, pre svega, Canak, a ne Tadic - pogledajte raspored glasova
3.. DS bi doziveo istu sudbinu kao LDP ( ispod cenzusa) da je kampanja potrajala jos samo desetak dana.
4. Narod ne zeli tajkune za lidere stranaka i to je jasno kao dan ( uostalom i VP je o tome govorila, pa zacutala, iz njoj znanih razloga) A i Djilas i Ceda kopaju kao macke kojima i ovaj debakl nije dovoljan da odmah u izbornoj noci podnesu ostavku! Sramota!
A kad su biraci u pitanju, poruke su jasne:
- narod zeli ubrzanje puta ka EU
- mir po cenu gutanja vruceg krompira zvanog Kosovo
- surov obracun sa lopuzama, banditima i privatizacionim maherima, makar to znacilo "putinizaciju" Srbije
- dole partijske horde
- posao i solidarnost ( kad je ekonomija u pitanju tu su sve stranke katastrofalno Tupave i samo mlate praznu slamu)
A sa druge strane, ko je verovao da ce prosla Vlada napraviti i korake ka EU i kako-tako pacifikovati situaciju oko Kosova.

I to je to, narod se hvata za Vucica kao slamku spasa! Kukao je i Dobio je i "energiju koju mu je ulio narod za brze reforme" i nema nazad!
Sto se mene tice- puna podrska, ako radi dobro!

Negativni

pre 10 godina

Obrazovana, gradjanska Srbija...koja bitku prespava a onda, posle bitke, svi pametni i svi se sablažnjuju nad nepismenim narodnjacima...kako da ne. Naročito mi je Šutanovac primer obrazovane i gradjanske Srbije. Imali su šansu, pukli su i sada bi najpoštenije bilo da ih više nema na političkoj sceni. Pa nek potraje i sto godina dok se ne pojave novi ljudi, i to je bolje nego gledati arogantne i cinične luzere koji nemaju ništa osim sujete i debelih obraza.

Deda Milun

pre 10 godina

Draga gospođo, motivisali ste i opredelili onih 2 miliona nepismenih i neobrazovanih građana Srbije, koji do sada nisu glasali, a koje ste probudili svakodnevnim prozivanjem i ruganjem. Šta ste tražili to ste i dobili. Rezultati izbora su komični. Iskidah se od smeha.

cika velja

pre 10 godina

Gospodjo Pesic,
O kojoj vi gradjanskoj Srbiji pricate, manite se vise tih podela, niko nije toliko slep da mu se tako lako moze prodati magla. Ako su predstavnici te gradjanske Srbije pod plastom neke demokratije i finih manira ocerupali i onako posrnulu Srbiju, izneverila poverenje biraca, pokazali se nesposobnim, ljigavim, nemoralnim, izgovor stalno trazili u devedesetim, a ne u svom nedelanju, javasluku, pa normalno je da im ljudi koji su u glibu do guse ne ukazu nepoverenje.

dantes

pre 10 godina

Građanska Srbija nije sada poražena. Ona je ubijena u martu 2003. ubistvom Đinđića. Na žalost, svi oni članovi DOSa koji su tada bili u vlasti nisu imali ni političke snage, a ni želje, da nastave Đinđićevim putem. Kada su komunisti došli vlast '45-6 morali su da zbiju svoje redove i da decenijama grade zemlju. Ovi novi nisu čak ni to hteli, već samo svoje fotelje. Pešićka je htela bude amasador u zemlji svoje mladalačke ljubavi i otišla je iz zemlje. Sada kada se vratila drži svima predavanja i najviše kritikuje baš onog čoveka koji joj je i omogućio [sic!] da bude ambasador.
DS nije uništio Tadić, već afere koje su izfabrikovane da bi se nastavilo sa totalnim uništavanjem Đinđićeve ideje.

Pedja

pre 10 godina

Nema sumnje da će naš vladar pokušati fizički da uništi DS i njene članove, a svakako rukovodstvo i viđenije članove stranke. Bez obzira na mali procenat osvojen na izborima, DS je preživela hapšenja, prebijanja i medijski linč i Vučić ne sme dozvoliti da jedina opozicija preživi u bilo kom obliku, pošto sledi brzi slom.

pacman

pre 10 godina

Potpuno je neverovatno...slusati ovako nesto.Odakle stav da je obrazovana,gradjanska Srbija porazena?!?Zar se ona svrstava i veze samo uz jednu,izricito jednu politicku stranku???!!Kako znate da ta gradjanska Srbija nije i sama glasala?!?!odkud omalovazavanje 1.700.000 ljudi?!??!Znam bezbroj obrazovanih,kakav sam i sam,koje je glasalo protiv te kvazi demokratske opcije?!?!Lekari,profesori DA NE NABRAJAM???!!Odakle dolazi takav stav?!?latentna mrznja prema ogromnom delu gradjana SVOJE zemlje?!?!MI IMAMO PRAVO DA BIRAMO!MI IMAMO PRAVO I DA POGRESIMO!!IMAMO PRAVO I DA VERUJEMO!Srz svega je da onima koji su nas lagali,izneverili,pritom se SVI obogatili...pricajuci deklarativnu pricu o demokratiji,pravima,gradjanima,slobodi,napretku..NAROD VISE NE VERUJE.AKCENAT NA..NAROD!!A NAROD nije samo DS,BORIS TADIC,CEDA JOVANOVIC... i sijaset drugih!!!!!NASE POVERENJE JE U DRUGIMA!A DA LI SMO ODABRALI PRAVE?vreme ce pokazati!Kao sto je za vas pokazalo da nismo.

Bane

pre 10 godina

Kada je trebalo da se ovo spreci i da se glasa protiv Nikolica ona je pozivala da se glasa protiv Tadica. Sto tada nije branila gradjansku Srbiju, vec joj je nesto drugo bilo vaznije?

niko bitan

pre 10 godina

gradjanska srbija je porazila samu sebe, zmureci godinama na bahatost, nekompetentnost i nesposobnost polupismenih primitivaca koji su se predstavljali kao nosioci opcije "gradjanska srbija"...
ali... valjda... dosta je bilo!
@goran, smatraj da sam ti dala 500 pluseva na komentar...

Бојан

pre 10 godina

Једино што се добро догодило на овим изборима је то што ЛДП и УРС нишу прошли цензус.Томе се много радујем.А тужан сам што СНС доби оволику већину.

Aleksandra

pre 10 godina

Pretpostavljala sam da ce gospodji Pešić opet Boris Tadić biti najveći krivac za debakl demokratskih snaga.
Pa u Srbiji su fasisti (SRS, SNS, Dveri,..) + komunisti (SPS)+ nacionalisti (DSS) od Miloševica naovamo u većini, samo vise ili manje rascepkani. Zato je Tadic morao da saradjuje sa DSSom, SPSom, uostalom kao i Djindjic. E sada pitanje je da li je bilo bolje da ranije imamo njihovu vladu ili sada.

Ali gopspodjo Pesic, vi ste mi glavni krivac, sto su SNSovci ovako dominantni. Da nije bilo belih listica, Tadic bi bio predsednik i verovatno bi DS i SPS formirali vladu. Ako nista drugo, ne bi se sada plasila da ce neko Arapima prodavati zemljiste budzasto i pitala se da li ce mi roditelji i dalje dobijati koliku toliku penziju.

Opljackace ovi ono malo sto se u Srbiji sakupilo od 5.oktobra do danas, a videcemo kako cemo se onda izvuci, ako ih budemo mogli skinuti demokratskim putem.

ljubomir

pre 10 godina

@grom/ws: pravi komentar

Dokle ce vise da nas ovakve kao gospodja Pesic uce sta treba da radimo?
Uvek im je neko drugi kriv. Nikad oni nizasta nisu kriva, a sve znaju najbolje.
Naravno, svi koji ne misle kao oni su budale, neinteligentni i krivi za propadanje Srbije. Da ste vi icemu vredeli, ljudi bi trcali da vam daju glas. Imali bi vise nego sto imaju SNS-ovci sada, da ste imali imalo stida, morala i zelje da pomognete. Naravno, to vam nije bio cilj, lepse je bilo ziveti na tudjim donacijama i baviti se pametovanjem, nista drugo i ne znate.

Prema tome, ako hocete da vas neko postuje, postujte i vi njih. I nikako nas nemojte deliti. Vas govor je cist govor mrznje.

sdf

pre 10 godina

pre 2 god je toliko bilo nas iz gradjanske Srbije (DS je imao 30%) a sada imaju 5%... nas 25% vise nismo gradjanska Srbija, sada smo krezuba i poseljacena Srbija... Bitno je da je Vesna ostala gradjanka.... pozdrav iz srca EU....

crni

pre 10 godina

@beograd

"Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture. "

Nisu se oni "izredjali" nego su ih takvi kao ti "izredjali". Umesto da se pretrpite i date sansu DS-u posle 5. Oktobra da vas uvede u Evropu.

avalanews

pre 10 godina

Глупости. Ако је икада и постојала, грађанска Србија, заједно са угледним сељацима, је побијена 1945. И то од руке очева оних који се представљају грађанима и елитом.

grunf

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Dragi profesore,
Desetka za Vas za naivnost. I za losu procenu. A petica za matematiku - to sto ste Vi i jos par Vasih poznanika glasali za "grupaciju" nije veliki broj intelektualaca... A Vi optuzujete gospodju Pesic za pausalnost procene!!!?

pobro

pre 10 godina

Sada kukas, a kada si promovisala bele listice i tako dovela Tomu i Vucica na vlast... DOSTA STE NAS VI "nezavisni" intelektualci smarali.

aleksandar raskovic

pre 10 godina

Ne znam zasto Srbi imaju problem da priznaju da je pobeda SNS zaista pobeda neobrazovanih ili poluobrazovanih ljudi.
U redu je sto su pobedili. Sada neka prihvate odgovornost.
Opet su dali sansu istim ljudima koji su Srbiju 90-tih gurnuli u rat. Rat je izgubljen, Srbi iz Krajine proterani - ko je za to kriv, da li Demokratska Stranka? Pobednici ovih izbora su vodili Srbiju iu rat sa NATO paktom-pod izgovorom da je Kosovo deo nase terotorije-sada su ti isti potpisali Briselski sporazum. Da li je i za to kriva Demokratska stranka.
Mislim da su ovakvi rezultati velika sramota za Srbiju.

grom/ws

pre 10 godina

Postovana gospodjo Pesic,
Odakle Vam pravo da vrsite podele na gradjansku i seljacku Srbiju?
Iz Vaseg govora vidim da je sasvim legitimno gradjane Srbije svrstati u gradjane prvog i drugog reda.
Po vama bi verovatno bilo u redu da gradjani drugog reda nose zutu traku oko ruke i da im se oduzme pravo glasa.
Moji roditelji su se silno pomucili da mi obezbede skolovanje, oni su gradjani drugog reda poljoprivrednici. A ja bih pre pojeo svoju diplomu prava, nego prihvatio vasu diskriminatorsku teoriju i postao gradjanin prvog reda.
Moj glas nikad necete dobiti niti Vi niti Vasi "demokratski" sticenici koji su ideje izvorne demokratske stranke zamenili za milione, avione, dzipove i sumnjive firme.

Dekoraterska Stranka

pre 10 godina

Da je DS imala kapacitet da nešto uradi, ne bi im Tadić ni došao na čelo. Nisam za ove, ali oni su me jako razočarali.

svedok

pre 10 godina

Dokle ce biti relevantno sta ova zena misli? Ona je jedan od krivaca za ono sto pise u naslovu ovog teksta. Jacanje gradjanske Srbije posle oktobra 2000. je odmah konkretno naplatila, a posle se povukla na bezbedno odstojanje i komentarisala njenu propast. Vi cenzurisite koliko hocete, ali jos ima zivih svedoka za ovu tvrdnju. Uostalom, i vi da hocete, videli biste da je tako.

potpuno ste pogrešno protumačili rezultate izbora

pre 10 godina

Građanska Srbija nije poražena, ona je dala svoj sud o radu onih koji sebe nazivaju građanskom opcijom.

Građanska Srbija je porazila lopove u frakovima.

Gradjanska Srbija

pre 10 godina

@Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Tako je. Ja se i ne zavaravam da ce nam biti bolje brzo, ali bar smo sa SNS sigurniji da ce biti hapseni ljudi kojima je direktno DS pomogla da nastave lopovske poslove koje su zapoceli u doba Slobodana Milosevica. A pustali su ih da nastave umesto da im dokazu lopovluk, pustali su ih jer su UZIMALI MITO I PUNILI SVOJE DZEPOVE.
To sto je i kako se DS ponasao, je cist bezobrazluk prema Gradjanskoj Srbiji, inteligentnoj i obrazovanoj. Kao kod Slobe, zaposljavali su svoje umesto preko konkursa, uzimali mito, a mi treba da ih podrzimo?!
Pa Vucic vodi Srbiju brze u EU! Sta vi nudite iz DS? Da nastavite da kradete, bando jedna pokvarena. Nismo trebali Slobu dirati. Meni tad bilo super, ja bio protiv njega zbog Srbije koju ste vi unistavali umesto da napredujemo. E pa od sad cemo sa SNS NAPREDOVATI i to znatno brze nego sa vama.

Demokratkinja

pre 10 godina

Nije ovo poraz gradjanske Srbije, ovo je poraz navodnih gradjanskih politicara koji "vode" gradjansku Srbiju. Gradjanski politicari koji svoju z....nisu pomerili iz Beograda, ocekujuci valjda da glasaci u unutrasnjosti citaju blogove, Pescanike, razumeju hordu kojekavih politickih analiticara i demagoga koje ste pustili da se razmnoze. Ovo je poraz gradjanskih politicara parazita koji se sete da pomaze kravu ili stanu na travu samo kada su izbori. Ovo je poraz gradjanskih politicara kojima je krug delovanja Vasina i Plato, Akademija nauka i Knez-Mihailova, a odlazak na Novi Beograd samo kad treba da ucestvuju u Utisku nedelje. Za to vreme, neki drugi se malo vise pomuce i prodaju svoju kofu nicega za velike pare. Nas narod voli proste bajke i vi gradjanski politicari nikako to da shvatite.

Kuzma

pre 10 godina

Ne postoji veci krivac za propast ideja DS-a i gradjanske Srbije od Borisa Tadića i kamarile oko njega. Moralo je ovako da se nešto desi, da narod traži vodju kad je Tadić za osam godina na mestu predsednika laž, kradju, nepotizam proizveo za glavne vrednosti u društvu. Nas u opštini Kučevo mogli su demokrate samo dve ipo godine da zamlaćuju lažima i da kradu. I od 2004.te na vlasti su radikali, sada naprednjaci. Tada 35posto, pa 47 posto pre dve godine i sada 71posto glasača je glasalo za Naprednu stranku, ekipu pre svega poštenih intelektualaca. Nama u opštinu dolaze i američki ambasador da pusti lift na gerontološkom centru, i ruski, i japanski ambasador. I smatraju nas dragim gostima u svojim ambasadama. Jedino Tadićeva Srbija je htela da uništi opštinu Kučevo jer kod nas dobijaju glasove u rangu sa NOPO I Ugljaninom. Ne mogu da slažu nikog jer Tadić treba još da raste da bi uspeo da predje cenzus.

Julius

pre 10 godina

Sada ne vredi kukati. Srednji stalez je dozvolio da kuka i motika vladaju Srbijom. Kako rece gospodja Pesic, DS je od uvek smetao radikalima koji se sada kriju iza drugog imena. Sada imate cetiri godine da se saberete i promenite situaciju, pre nego sto se pocnu ponovo necije slike nositi po autobusima, autima i kokarde po subarama.

Boki

pre 10 godina

Vi koji ste bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima ste zaboravili te vrednosti, nego ste se okrenuli drugim "vrednostima", opipljivijim...
Zato ste i zbrisani sa političke scene.

Djole

pre 10 godina

Čudo jedno kako je narod izdao demokartiju! A da nije demokratija izdala narod? Nikada do sad nisam glasao za druge, samo za demokrate... I šta sam dobio? Godine nazadovanja, lopovluka, nepotizma.
Pa kako imate obraza da sada pridikujete narodu zbog onoga što ste sami napravili od demokratije? Gospođo Pešić ovo se zove debakl lopova a ne poraz građanske Srbije.
Normalno da će i Vučić na sledećim izborima isto proći kao i demokrate ako ne bude ispunio svoja obećanja. On, za razliku od vas, nema opravdanja. Pomaci moraju biti vidljivi. To se zove demokratija (vladavina naroda), a ne vladavina građanske Srbije.

Starograđanin

pre 10 godina

Mislim da bi gospođa Pešić i DS trebalo da konačno postave sebi pitanje da li su oni mozda odgovorni za ovakvu situaciju.
Ja sam zavrsio ETF sa visokim prosekom, govorim 3 strana jezika, odlicno zaradjujem (dakle obrazovan sam i pripadam toj srednjoj klasi), al ne vidim sustinsku razliku izmedju post-Djindjicevog DS-a i SNS-a, osim sto je SNS ocigledno sposobniji da vlada. DS stalno kuka, trazi izgovore, zeli joj vlast padne s neba kao poklon za ono st su nekad predstavljali. Nema energije, samo kritika SNS-a koja je u vecini slucajeva promasena, pa im se vraca kao bumerang - ne razumem kako toga nisu svesni.
Jedino svetlo danas za mene predstavlja Sasa Radulovic - ako nista drugo ima energiju i cist obraz. Za pocetak dovoljno!

Alex Stevanovski

pre 10 godina

Građansku Srbiju "ubiše" lideri te iste građanske Srbije. Strankama građanske Srbije ne preostaje ništa drugo nego samolustriranje. Tadić, Đilas, Jovanović, Živković... pokazali ste da ne možete daleko, ne možete da vodite, nedosledni ste, istrošeni ste, ne veruju vam, međusobno se ne podnosite... sklonite se i time pojačajte građansku Srbiju.

Ja

pre 10 godina

Znači "demokratija" je samo kada pobedi "Demokratska stranka"? Ili je ta "Građanska Srbija" neka nova arijevska rasa koja zaslužuje da bude po njenom, iako je u manjini?

Goran

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno. Samo što je to trebalo odavno reći. Počevši od trenutka kad je
1. Napravio "istorijsko pomirenje" sa SPS-om,
2. Uveo ih u vladu,
3. Dao Dačiću policiju,
4. Izgubio od Tome Nikolića i na kraju
5. Pocepao DS.
Ima li nesposobnijeg političara koji je ikad kročio u DS i naneo joj više zla?

misljenje centra

pre 10 godina

Ako je ta recimo da je mozemo nazvati gradjanska Srbija porazena, a jeste bez sumnje, jedino sto preostaje je neka vrsta zbijanja redova. ALI ne onakva kakvu smo do sada videli, koja se cini radi interesa pojedinaca, vec radi interesa upravo te gradjanske Srbije (gradjana i svih ostalih kojima je demokratija i civilno drustvo na srcu), ili, mozda je bolje i tacnije reci demokratskog centra. Vodje bi trebale da se sklone makar sa rukovodecih mesta i da se vise bave logistikom te stranke iz pozadine a da ostave ljude koji su dokazani i obrazovani za pojedine delatnosti da se njima bave. I kome jos treba 5,6 demokratskih stranaka? Pa jedna ili eventualno dve sa razlicitim koncepcijama su i vise nego dovoljne. Mora se shvatiti da su glasaci koji su nekada bili taj demokratski blok napredovali i samim tim ocekuju neku vrstu napretka i stranaka, neki PROGRAM i IDEJE! Nece ljudi vise da glasaju protiv. Takodje, izuzetno bi se cenilo ujedinjenje 'elite' i inteligencije u cilju pravljenja nekog plana za dalje delanje ove grupacije. Svaka svadja u okviru ovog bloka bi bila jadna i onaj ko misli da je najpametniji bolje da se skloni. Moraju se sada svi ljudi dobre volje koji su spremni da pomognu potciniti tom cilju a nikako svom licnom.
Za kraj, moram da priznam da mi je zao sto je Djilas toliko ispao sada na kraju kriv, i svi ga sada optuzuju, a covek je ipak u najtezem trenutku za stranku stao iza nje. Za ostale 'vodje' sa demokratskog bloka nemam puno lepih reci.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

"Da je DS izdržala da bude jedinstvena i da nije došlo do sloma, rezultat bi sigurno bio bolji." Kako da ne! "Gradjanska opcija" = (recimo, nazovimo ih tako) = DS+NDS+LDP+URS (tacnije - njihove koalicije) = 6,04 + 5,71 + 3,35 + 3,04 = 18.14%. Dakle, tek nesto vise od SPS-a. DS + NDS = 11,75%. Reci ce neko - pa, razocarali se biraci zbog rascepa... A da nije mozda bilo da su neki biraci rekli "e, hvala Bogu, sad mogu da glasam za njih! (ili za one druge)"? Pa, eto - neka bude i tako! Znaci, da nije bilo raspada, mozda bi DS stigla i do 12%, mozda cak i celih 13 (neko bi dao vise?)! Koliko to znaci da je izgubila za 2 godine? Kao OPOZICIJA! A da nece, mozda, biti da problem nije ni u ovoj, ni u onoj stranci, nego u toj tzv. "gradjanskoj opciji"? U njenoj totalnoj nesposobnosti i neadekvatnosti (i ne mislim na politicku "gradjansku opciju", ili prvenstveno na nju), totalnom nepoznavanju sredine u kojoj zivi i deluje, nesposobnosti da pronadje primerene odgovore i nedostatku intelektualnog postenja i hrabrosti da se zapita da li odgovori uopste postoje. 18% + beli listici - i prepuna kapa za udoban zivot u samozavaravanju.

r2d2

pre 10 godina

Pa evo ja prvi, kao pripadnik te "Gradjanske Srbije", nisam glasao. DS, sa svojim aferama sigurno nije ono sto bih podrzao, a LDP-u zameram jer je jednu divnu, liberalnu ideju zloupotrebio na najgori moguci nacin. Tadica nisam podrzao iz istih razloga kao i DS. Ostaje G. Radulovic, za koga mislim da je bio i suvise rigidan na mestu ministra privrede. Dok je ovako, ja zaista nemam razloga da izlazim na izbore. Cak kada bih uporedio Vucica i ove koje sam naveo, morao bih da priznam da bih najpre glasao za SNS.

Plavi

pre 10 godina

Dosta mi je vala i tvoje demagogije. Ne tako davno si zagovarala bele listiće, a sad deliš savete kako građanska Srbija treba ponovo da se okupi.

Mirko

pre 10 godina

Godinu i nesto vise na ovom sajtu citam kako su na vlasti nepismeni,neobrazovani,kako komentare salju SNS botovi i trolovi.U par opstina su bili izbori na kojima je SNS lako pobedjivao.Nije im to bilo dovoljno i nastavlili su sa istim pricama.Na jucerasnjim izborima SNS je prosto pomeo svoje protivnike.I ponovo je ista prica o obrazovanim,botovima i trolovima.DS jedva presao cenzus.Nova stranka Borisa Tadica jedva presla cenzus.LDP ispod cenzusa.Da li i jednom obrazovano,demokratski i gradjanski orentisanom lideru pomenutuih stranaka palo na pamet da podnesu bezuslovnu ostavku?Naravno da ne.Nije tesko shvatiti i zasto.Kakva je to demokratija?Od 2000 na ovamo mene bole tri stvari koje sam mislio da nikada necu doziveti u Srbiji kada su pobedile"demokrate"
1.Zoran Zivkovic premijer Srbije
2.Cedomir Jovanovic sef poslanicke grue DOS-a u kojoj sede akademski gradjani,naucnici,profesori,intelektualci
3.Boris Tadic je hteo i treci put da bude predsednik Srbije jer je za Boga milog promenjen Ustav.

O spornim privatizacijama,aferama,padu zivotnog standarda koji je proporcionalan njihovom bogacenju da ne pricamo.Meni takvi "obrazovani","demokratski","gradjanski" ne trebaju.

opismenjena ali za sns

pre 10 godina

Ja sam od onih koji su se iskreno radovali 5. oktobru i imala kao i većina velike nade i očekivanja, a doživeli smo pljačku veka. Zato bih rekla da su ovi izbori osveta pokradenog naroda. Mnogo je smesna kuknjava ovih „intelektualaca“, jer se ja kao bivsi glasac demokratskih opcija osecam vrlo prevareno i nasankano od onih za koje sam verovala da ce nesto promeniti a ispali su sarena laza…tako da ovi sada niti su gori, niti su bolji od onih koji su me ucinili budalom.

Marko

pre 10 godina

"Poraženi su srednji slojevi, obrazovani ljudi, oni su zapali u najveću konfuziju koja je namerno proizvedena da se razbije građanska Srbija na pet-šest stranaka..."

A do sad su bili u jednoj???
Ovo je već previše i od same Vesne Pešić. Jačanje DS-a je moguće samo ako i kada Đilas napusti vrh stranke. Njega je i onako doveo Tadić. Njih dvojica su sahranili DS i potpuno ga srozali. Čeda je od početka bio osuđen na pad ispod cenzusa.
Za Vučićevu reinkarnaciju su krivi Tadić, Đilas i ostali koji su potpuno upropastili zemlju. Dakle, njima i nije mesto u nečemu što bi trebalo da mu parira.

ko zna

pre 10 godina

I, da cujemo, kada ce Najnovija Srbija ovu zenu da proglasi neprijateljem reformi, kocnicarem naseg puta u EU i zagovaracem Ukajinskog Scenarija

Moje razmisljanje

pre 10 godina

Vesna Pesic je ovog puta u pravun iako nisam delio njeno misljenje . Pobedila je primitivna i siromasna Srbija koja ocekuje od jednog coveka da ih izvuce iz bede.Pobedio je jedan covek a ne partija.Ovo je krah politickog sistema u Srbiji.Nema ni jedne zemlje u Evropi osim tamo daleko gde je jedan covek i njegova partija dobili skoro 50% glasova na izlaznost od skoro 50%.Sta to govori.Govori da je pobedio jedan covek iza koga se cela partija krila.Tako je bilo i devedesetih.Uspeli su da razbiju jednu stranku koja im je trn u oku jos od karaja devedesetih. Neki su naseli. Trajace ovo jedno vreme dok gradjanima ne dodje iz zadnjice u glavu jer bolje nece ziveti

beograd

pre 10 godina

Da gospodo,porazena.
A vi ste glavni krivci.
Na ovim izborima najvise glasova je dobio niko.
Ni Vucic ni bilo ko drugi.
Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture.
Voleo bih da vidim komoditet u kome svi sada uzivate od opozicije pa do vlasti.
Vozi li neko juga,punta?
Da se uvezu najveci politicki gubitnici iz Japana da nam vode zemlju bice bolji od svih vas sto puta,a eto i resenja.

Profesor

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.

CistoOnako

pre 10 godina

Sve dok se politicki dinosaurusi koji su prokockali petooktobarske promene i dalje klate po medijima i zamlacuju narod istim pricama od pre 14 godina nema nama boljitka...

Srdjan

pre 10 godina

Gradjanska Srbija nije porazena, ona je kaznjena za lopovluk i glupost pod plastom akademske superiornosti. Narod je shvatio da je gradjanska kvazi elita pogubnija po ovu zemlju nego svi neprijatelji zajedno. Nadmena, bez morala i odgovornosti, ta gradjanska Srbija je zapravo skup nabedjenih neradnickih skorojevica, secikesa, cast retkim pojedincima pravog gradjanskog porekla u izumiranju.

gradjanin

pre 10 godina

Gospodji je vreme za penziju, nije porazena gradjanska Srbija vec su "elite" posle 5. Oktobra pokrale sve sto su takle, usput uzivajuci u nekom njihovom svetu. I smesna je vise ta prica sa gradjanskom Srbijom kad je SNS pun puncat preletaca svih fela i diploma.

Sasho

pre 10 godina

Taj srednji gradjansi sloj nije ni izaso na glasanje!Pitam sto neizlazite-odgovor:Svi su isti,nemam za koga da glasam!Stvar je u tome sto oni nikad nece na izbore za zivota,imaju plate od 500eura i zivotare.

Crni

pre 10 godina

Ja sam ta gradjanska Srbija. Glasao sam za Dostajebilo. Nije loše prošao, ali za DS ne bih glasao ni blesav. U čem je problem gdjo Pešić?

sasak

pre 10 godina

Jadnoj i napacenoj Srbiji nije potrebna zbijena gradjanska i srednja klasa, vec potpuno nova gradjanska elita. Nadam se da ce IT sektor biti u stanju da je iznedri, jer kapacitete na drugim stranama trenutno ne vidim

Igor

pre 10 godina

Ja zaista ne kapiram sta je s ljudima, predstavljate stvari kao da je vecina izgubila a manjina pobedila, pa sto ta vecina nije izasla na izbore onde ako je u vecini? Onda bi oni pobedili da je to tako kao sto pricate?

Goran

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno. Samo što je to trebalo odavno reći. Počevši od trenutka kad je
1. Napravio "istorijsko pomirenje" sa SPS-om,
2. Uveo ih u vladu,
3. Dao Dačiću policiju,
4. Izgubio od Tome Nikolića i na kraju
5. Pocepao DS.
Ima li nesposobnijeg političara koji je ikad kročio u DS i naneo joj više zla?

Plavi

pre 10 godina

Dosta mi je vala i tvoje demagogije. Ne tako davno si zagovarala bele listiće, a sad deliš savete kako građanska Srbija treba ponovo da se okupi.

Boki

pre 10 godina

Vi koji ste bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima ste zaboravili te vrednosti, nego ste se okrenuli drugim "vrednostima", opipljivijim...
Zato ste i zbrisani sa političke scene.

Srdjan

pre 10 godina

Gradjanska Srbija nije porazena, ona je kaznjena za lopovluk i glupost pod plastom akademske superiornosti. Narod je shvatio da je gradjanska kvazi elita pogubnija po ovu zemlju nego svi neprijatelji zajedno. Nadmena, bez morala i odgovornosti, ta gradjanska Srbija je zapravo skup nabedjenih neradnickih skorojevica, secikesa, cast retkim pojedincima pravog gradjanskog porekla u izumiranju.

Starograđanin

pre 10 godina

Mislim da bi gospođa Pešić i DS trebalo da konačno postave sebi pitanje da li su oni mozda odgovorni za ovakvu situaciju.
Ja sam zavrsio ETF sa visokim prosekom, govorim 3 strana jezika, odlicno zaradjujem (dakle obrazovan sam i pripadam toj srednjoj klasi), al ne vidim sustinsku razliku izmedju post-Djindjicevog DS-a i SNS-a, osim sto je SNS ocigledno sposobniji da vlada. DS stalno kuka, trazi izgovore, zeli joj vlast padne s neba kao poklon za ono st su nekad predstavljali. Nema energije, samo kritika SNS-a koja je u vecini slucajeva promasena, pa im se vraca kao bumerang - ne razumem kako toga nisu svesni.
Jedino svetlo danas za mene predstavlja Sasa Radulovic - ako nista drugo ima energiju i cist obraz. Za pocetak dovoljno!

Mirko

pre 10 godina

Godinu i nesto vise na ovom sajtu citam kako su na vlasti nepismeni,neobrazovani,kako komentare salju SNS botovi i trolovi.U par opstina su bili izbori na kojima je SNS lako pobedjivao.Nije im to bilo dovoljno i nastavlili su sa istim pricama.Na jucerasnjim izborima SNS je prosto pomeo svoje protivnike.I ponovo je ista prica o obrazovanim,botovima i trolovima.DS jedva presao cenzus.Nova stranka Borisa Tadica jedva presla cenzus.LDP ispod cenzusa.Da li i jednom obrazovano,demokratski i gradjanski orentisanom lideru pomenutuih stranaka palo na pamet da podnesu bezuslovnu ostavku?Naravno da ne.Nije tesko shvatiti i zasto.Kakva je to demokratija?Od 2000 na ovamo mene bole tri stvari koje sam mislio da nikada necu doziveti u Srbiji kada su pobedile"demokrate"
1.Zoran Zivkovic premijer Srbije
2.Cedomir Jovanovic sef poslanicke grue DOS-a u kojoj sede akademski gradjani,naucnici,profesori,intelektualci
3.Boris Tadic je hteo i treci put da bude predsednik Srbije jer je za Boga milog promenjen Ustav.

O spornim privatizacijama,aferama,padu zivotnog standarda koji je proporcionalan njihovom bogacenju da ne pricamo.Meni takvi "obrazovani","demokratski","gradjanski" ne trebaju.

opismenjena ali za sns

pre 10 godina

Ja sam od onih koji su se iskreno radovali 5. oktobru i imala kao i većina velike nade i očekivanja, a doživeli smo pljačku veka. Zato bih rekla da su ovi izbori osveta pokradenog naroda. Mnogo je smesna kuknjava ovih „intelektualaca“, jer se ja kao bivsi glasac demokratskih opcija osecam vrlo prevareno i nasankano od onih za koje sam verovala da ce nesto promeniti a ispali su sarena laza…tako da ovi sada niti su gori, niti su bolji od onih koji su me ucinili budalom.

Djole

pre 10 godina

Čudo jedno kako je narod izdao demokartiju! A da nije demokratija izdala narod? Nikada do sad nisam glasao za druge, samo za demokrate... I šta sam dobio? Godine nazadovanja, lopovluka, nepotizma.
Pa kako imate obraza da sada pridikujete narodu zbog onoga što ste sami napravili od demokratije? Gospođo Pešić ovo se zove debakl lopova a ne poraz građanske Srbije.
Normalno da će i Vučić na sledećim izborima isto proći kao i demokrate ako ne bude ispunio svoja obećanja. On, za razliku od vas, nema opravdanja. Pomaci moraju biti vidljivi. To se zove demokratija (vladavina naroda), a ne vladavina građanske Srbije.

CistoOnako

pre 10 godina

Sve dok se politicki dinosaurusi koji su prokockali petooktobarske promene i dalje klate po medijima i zamlacuju narod istim pricama od pre 14 godina nema nama boljitka...

beograd

pre 10 godina

Da gospodo,porazena.
A vi ste glavni krivci.
Na ovim izborima najvise glasova je dobio niko.
Ni Vucic ni bilo ko drugi.
Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture.
Voleo bih da vidim komoditet u kome svi sada uzivate od opozicije pa do vlasti.
Vozi li neko juga,punta?
Da se uvezu najveci politicki gubitnici iz Japana da nam vode zemlju bice bolji od svih vas sto puta,a eto i resenja.

Profesor

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.

Crni

pre 10 godina

Ja sam ta gradjanska Srbija. Glasao sam za Dostajebilo. Nije loše prošao, ali za DS ne bih glasao ni blesav. U čem je problem gdjo Pešić?

r2d2

pre 10 godina

Pa evo ja prvi, kao pripadnik te "Gradjanske Srbije", nisam glasao. DS, sa svojim aferama sigurno nije ono sto bih podrzao, a LDP-u zameram jer je jednu divnu, liberalnu ideju zloupotrebio na najgori moguci nacin. Tadica nisam podrzao iz istih razloga kao i DS. Ostaje G. Radulovic, za koga mislim da je bio i suvise rigidan na mestu ministra privrede. Dok je ovako, ja zaista nemam razloga da izlazim na izbore. Cak kada bih uporedio Vucica i ove koje sam naveo, morao bih da priznam da bih najpre glasao za SNS.

sdf

pre 10 godina

pre 2 god je toliko bilo nas iz gradjanske Srbije (DS je imao 30%) a sada imaju 5%... nas 25% vise nismo gradjanska Srbija, sada smo krezuba i poseljacena Srbija... Bitno je da je Vesna ostala gradjanka.... pozdrav iz srca EU....

Negativni

pre 10 godina

Obrazovana, gradjanska Srbija...koja bitku prespava a onda, posle bitke, svi pametni i svi se sablažnjuju nad nepismenim narodnjacima...kako da ne. Naročito mi je Šutanovac primer obrazovane i gradjanske Srbije. Imali su šansu, pukli su i sada bi najpoštenije bilo da ih više nema na političkoj sceni. Pa nek potraje i sto godina dok se ne pojave novi ljudi, i to je bolje nego gledati arogantne i cinične luzere koji nemaju ništa osim sujete i debelih obraza.

Бојан

pre 10 godina

Једино што се добро догодило на овим изборима је то што ЛДП и УРС нишу прошли цензус.Томе се много радујем.А тужан сам што СНС доби оволику већину.

Bane

pre 10 godina

Kada je trebalo da se ovo spreci i da se glasa protiv Nikolica ona je pozivala da se glasa protiv Tadica. Sto tada nije branila gradjansku Srbiju, vec joj je nesto drugo bilo vaznije?

Moje razmisljanje

pre 10 godina

Vesna Pesic je ovog puta u pravun iako nisam delio njeno misljenje . Pobedila je primitivna i siromasna Srbija koja ocekuje od jednog coveka da ih izvuce iz bede.Pobedio je jedan covek a ne partija.Ovo je krah politickog sistema u Srbiji.Nema ni jedne zemlje u Evropi osim tamo daleko gde je jedan covek i njegova partija dobili skoro 50% glasova na izlaznost od skoro 50%.Sta to govori.Govori da je pobedio jedan covek iza koga se cela partija krila.Tako je bilo i devedesetih.Uspeli su da razbiju jednu stranku koja im je trn u oku jos od karaja devedesetih. Neki su naseli. Trajace ovo jedno vreme dok gradjanima ne dodje iz zadnjice u glavu jer bolje nece ziveti

marija

pre 10 godina

Opet govori besmislice.
Pa zasto ta tzv. gradjanska Srbija nije glasala za tvog Djilasa???
Ko ih je sprecavao?
Niko se vise nije rugao Demokratskoj stranci od tebe, Pesicka.

grom/ws

pre 10 godina

Postovana gospodjo Pesic,
Odakle Vam pravo da vrsite podele na gradjansku i seljacku Srbiju?
Iz Vaseg govora vidim da je sasvim legitimno gradjane Srbije svrstati u gradjane prvog i drugog reda.
Po vama bi verovatno bilo u redu da gradjani drugog reda nose zutu traku oko ruke i da im se oduzme pravo glasa.
Moji roditelji su se silno pomucili da mi obezbede skolovanje, oni su gradjani drugog reda poljoprivrednici. A ja bih pre pojeo svoju diplomu prava, nego prihvatio vasu diskriminatorsku teoriju i postao gradjanin prvog reda.
Moj glas nikad necete dobiti niti Vi niti Vasi "demokratski" sticenici koji su ideje izvorne demokratske stranke zamenili za milione, avione, dzipove i sumnjive firme.

aleksandar raskovic

pre 10 godina

Ne znam zasto Srbi imaju problem da priznaju da je pobeda SNS zaista pobeda neobrazovanih ili poluobrazovanih ljudi.
U redu je sto su pobedili. Sada neka prihvate odgovornost.
Opet su dali sansu istim ljudima koji su Srbiju 90-tih gurnuli u rat. Rat je izgubljen, Srbi iz Krajine proterani - ko je za to kriv, da li Demokratska Stranka? Pobednici ovih izbora su vodili Srbiju iu rat sa NATO paktom-pod izgovorom da je Kosovo deo nase terotorije-sada su ti isti potpisali Briselski sporazum. Da li je i za to kriva Demokratska stranka.
Mislim da su ovakvi rezultati velika sramota za Srbiju.

gradjanin

pre 10 godina

Gospodji je vreme za penziju, nije porazena gradjanska Srbija vec su "elite" posle 5. Oktobra pokrale sve sto su takle, usput uzivajuci u nekom njihovom svetu. I smesna je vise ta prica sa gradjanskom Srbijom kad je SNS pun puncat preletaca svih fela i diploma.

misljenje centra

pre 10 godina

Ako je ta recimo da je mozemo nazvati gradjanska Srbija porazena, a jeste bez sumnje, jedino sto preostaje je neka vrsta zbijanja redova. ALI ne onakva kakvu smo do sada videli, koja se cini radi interesa pojedinaca, vec radi interesa upravo te gradjanske Srbije (gradjana i svih ostalih kojima je demokratija i civilno drustvo na srcu), ili, mozda je bolje i tacnije reci demokratskog centra. Vodje bi trebale da se sklone makar sa rukovodecih mesta i da se vise bave logistikom te stranke iz pozadine a da ostave ljude koji su dokazani i obrazovani za pojedine delatnosti da se njima bave. I kome jos treba 5,6 demokratskih stranaka? Pa jedna ili eventualno dve sa razlicitim koncepcijama su i vise nego dovoljne. Mora se shvatiti da su glasaci koji su nekada bili taj demokratski blok napredovali i samim tim ocekuju neku vrstu napretka i stranaka, neki PROGRAM i IDEJE! Nece ljudi vise da glasaju protiv. Takodje, izuzetno bi se cenilo ujedinjenje 'elite' i inteligencije u cilju pravljenja nekog plana za dalje delanje ove grupacije. Svaka svadja u okviru ovog bloka bi bila jadna i onaj ko misli da je najpametniji bolje da se skloni. Moraju se sada svi ljudi dobre volje koji su spremni da pomognu potciniti tom cilju a nikako svom licnom.
Za kraj, moram da priznam da mi je zao sto je Djilas toliko ispao sada na kraju kriv, i svi ga sada optuzuju, a covek je ipak u najtezem trenutku za stranku stao iza nje. Za ostale 'vodje' sa demokratskog bloka nemam puno lepih reci.

pobro

pre 10 godina

Sada kukas, a kada si promovisala bele listice i tako dovela Tomu i Vucica na vlast... DOSTA STE NAS VI "nezavisni" intelektualci smarali.

dejan

pre 10 godina

ovaj narod voli vođe i demagoge makar imao i 3 marke platu kao u vreme slobe.Naš narod nerazmišlja svojom glavom nego dok je bio milošević razmišljao je rts-om, a danas mozak mu je u kuriru, pinku i informeru

avalanews

pre 10 godina

Глупости. Ако је икада и постојала, грађанска Србија, заједно са угледним сељацима, је побијена 1945. И то од руке очева оних који се представљају грађанима и елитом.

slojevito

pre 10 godina

Moj doživljaj svih ratovanja na prostorima SFRJ bi se mogao sažeti u jednoj rečenici koju je izrekla g. Pešić, neznatno izmenjenoj:

"Njihovi neprijatelji nisu bili ni Muslimani, ni Srbi, ni Hrvati, ni Albanci, već srednji slojevi, obrazovani ljudi."

To je 90-tih bio, a ponegde i ostao cilj svih vodećih partija na prostorima SFRJ. Građanski rat koji se vodio, prividno je vođen između nacija, a zapravo između socijalnih slojeva. Pobedili su oni najniži, kriminalni, nažalost.

Demokratkinja

pre 10 godina

Nije ovo poraz gradjanske Srbije, ovo je poraz navodnih gradjanskih politicara koji "vode" gradjansku Srbiju. Gradjanski politicari koji svoju z....nisu pomerili iz Beograda, ocekujuci valjda da glasaci u unutrasnjosti citaju blogove, Pescanike, razumeju hordu kojekavih politickih analiticara i demagoga koje ste pustili da se razmnoze. Ovo je poraz gradjanskih politicara parazita koji se sete da pomaze kravu ili stanu na travu samo kada su izbori. Ovo je poraz gradjanskih politicara kojima je krug delovanja Vasina i Plato, Akademija nauka i Knez-Mihailova, a odlazak na Novi Beograd samo kad treba da ucestvuju u Utisku nedelje. Za to vreme, neki drugi se malo vise pomuce i prodaju svoju kofu nicega za velike pare. Nas narod voli proste bajke i vi gradjanski politicari nikako to da shvatite.

Kole

pre 10 godina

Gdjo. Pesic, ta obrazovana, srednjeklasna, gradjanska Srbija ne postoji. Oni koji se "kite" tim epitetima i koji su vladali u ime demokratije, nisu bili u stanju da rade na gradjanskoj Srbiji. To su uglavnom deca raznih funkcionera i direktora SFRJ koji imaju kompleks nize vrednosti prema Zapadu. Nisu se deklarisali kao vlast svih gradjana Srbije, nego su ili "srbovali" ili su se stideli svoje nacije. Nisu sproveli restituciju otetih imanja. Nisu radili na putu u EU, nego su stalno podvlacili da EU "stalno stvara nove uslove". Nisu radili na jacanju institucija, nego su terali "nepodobne" kadrove koji su bili strucni, a na njihova mesta su postavljali decurliju koja je umela lepo da prica bajke. Na kraju nisu imali hrabrosti da sprovedu neophodne reforme, nego su se zaduzivali da bi finansirali tajkune i drzavni aparat. I eto na kraju smo docekali da jedan bivsi ultranacionalista kaze ono sto ta gradjanska Srbija nije umela, a to da je Vlada Srbije vlast SVIH gradjana Srbije. Tacka.

Silvester

pre 10 godina

Nijedna stranka nije nikada kažnjena na izborima onako kako treba. Nije kazna izgubiti izbore ili ne preći cenzus, kazna je temeljno prekršajno i krivično gonjenje za zloupotrebu položaja, konfiskovanje imovine, robija. Kakve se gluposti i zamene teza redovno navode, ma hajde, kao jadne male partije će se malo zaplakati i onda smerno pripremiti za naredne izbore, biće bolje... a milijarde evra se nalaze rasute po privatnim računima. Koga ova država zamajava, pa lopovi se vrte u krug kao na ringišpilu i deru nam kožu s' leđa, a mi slušamo budalaštine o tome kako narod nekoga "kažnjava na izborima". Lepa je to kazna kada možeš godinama da krckaš ono što si pokrao, a narod živi u strahu da li će dočekati sledeći mesec, i da li će deca imati sutra šta da mu jedu. DNO!

svedok

pre 10 godina

Dokle ce biti relevantno sta ova zena misli? Ona je jedan od krivaca za ono sto pise u naslovu ovog teksta. Jacanje gradjanske Srbije posle oktobra 2000. je odmah konkretno naplatila, a posle se povukla na bezbedno odstojanje i komentarisala njenu propast. Vi cenzurisite koliko hocete, ali jos ima zivih svedoka za ovu tvrdnju. Uostalom, i vi da hocete, videli biste da je tako.

penzionerka

pre 10 godina

Gospođo Pešić, ja sam kao jedna obična penzionerka shvatila da 2012. moram da glasam za DS( iako nisam bila potpuno zadovoljna njihovom vlašću) da bismo sprečil dolazak bivših radikala na vlast ,dok demokratija i demokratske institucije ne ojačaju.Međutim vi ste, iz nekih verovatno privatnih razloga svojom, besomučnom kampanjom uticali da SNS dođe na vlast pre vremena. Sada je kasno da se kajete nego je red da preuzmete odgovornost za svoje postupke,prihvatite krivicu za ovo što nam se dešava i da uostalom više zaćutite. Molimo vas da više nikoga ne branite nego lepo provodite penzionerske dane kao i ostali penzioneri .

niko bitan

pre 10 godina

gradjanska srbija je porazila samu sebe, zmureci godinama na bahatost, nekompetentnost i nesposobnost polupismenih primitivaca koji su se predstavljali kao nosioci opcije "gradjanska srbija"...
ali... valjda... dosta je bilo!
@goran, smatraj da sam ti dala 500 pluseva na komentar...

ko zna

pre 10 godina

I, da cujemo, kada ce Najnovija Srbija ovu zenu da proglasi neprijateljem reformi, kocnicarem naseg puta u EU i zagovaracem Ukajinskog Scenarija

pacman

pre 10 godina

Potpuno je neverovatno...slusati ovako nesto.Odakle stav da je obrazovana,gradjanska Srbija porazena?!?Zar se ona svrstava i veze samo uz jednu,izricito jednu politicku stranku???!!Kako znate da ta gradjanska Srbija nije i sama glasala?!?!odkud omalovazavanje 1.700.000 ljudi?!??!Znam bezbroj obrazovanih,kakav sam i sam,koje je glasalo protiv te kvazi demokratske opcije?!?!Lekari,profesori DA NE NABRAJAM???!!Odakle dolazi takav stav?!?latentna mrznja prema ogromnom delu gradjana SVOJE zemlje?!?!MI IMAMO PRAVO DA BIRAMO!MI IMAMO PRAVO I DA POGRESIMO!!IMAMO PRAVO I DA VERUJEMO!Srz svega je da onima koji su nas lagali,izneverili,pritom se SVI obogatili...pricajuci deklarativnu pricu o demokratiji,pravima,gradjanima,slobodi,napretku..NAROD VISE NE VERUJE.AKCENAT NA..NAROD!!A NAROD nije samo DS,BORIS TADIC,CEDA JOVANOVIC... i sijaset drugih!!!!!NASE POVERENJE JE U DRUGIMA!A DA LI SMO ODABRALI PRAVE?vreme ce pokazati!Kao sto je za vas pokazalo da nismo.

Razočaran

pre 10 godina

Šta je, Pešićka?Opet okupljanje?LDP ispod cenzusa, DS i NDS te neće, a mora od nečeg da se živi.Nije tebi bili loše, zadnjih 20-ak godina.Mlatiš praznu slamu, pričaš kako-kad i kako-šta (tek da bi bila u javnosti), padne neka kinta i super!A šta mi imamo od toga?Isto, kao i od ostalih "građana"!NIŠTA!!!

Дејан

pre 10 godina

Мене фасцинира ментални склоп у земљи Србији, који ја стварно искрено не разумем.

Колико год да су ствари биле лоше у периоду владавине бивше Милошевићеве опозиције (5. X 2000. - 6. V 2012.), оне не могу ни да се пореде са ужасима који су се догађали у време владавине Милошевића (8. V 1989. - 5. X 2000.). Идеја да се казне ови (лоши) први тако што ће да се на власт опет врате ови (најгори) други (?) је мени сасвим умоболна. СПС је био на власти током тих "година расплета", а главни режимски ослонац ван СПС-a је био СРС са Николићем и Вучићем. Тад су они били црвено-црна коалиција, сад су ротирали места (црно-црвена коалиција), али то ти је та иста екипа.

Како неко уопште може и да помисли да они, после свега што се издешавало док су били на власти (најкатастрофалнија власт икад), заслужују другу шансу за власт?

У старом Јапану су генерали који изгубе рат били осуђени на смрт, уз шансу да са хари-киријем спасу образ.

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

pre 10 godina

Jedino u cemu sam saglasan ,je daGRADJANSKA SRBIJA NE POSTOJI.
Ubili su je sa DJINDJICEM,a bogami pomogle su u tom ubijanju i Doticna sa njenom pratiljom SRBIJANKOM TURAJLIC.
Sto se tice GRADJANSKOG BEOGRADA I SRBIJE,Dovoljno je proci ulicama,nekada lepog MOG BEOGRADA,videti FACE,CUTI NAGLASAK I IZGOVOR,VIDETI PONASANJE I STA:Spakovati se i otici negde ,DRUGI KONTINENT,DRZAVU ,GRAD.
OVDE VISE "LEBA NEMA",Pogotovu sto se ubrzano sprema scenario Abhazija&Osetija&KRIM& RUSIFIKACIJA,normalno sa velikim povratkom glavnog finansijera SNS-a, presvetlog i prepodobnog BOGIJA KARICA.

Jeremija

pre 10 godina

Dakle, za sve sto je bilo lose pocetkom XX veka bio je kriv Kralj Petar I, pa je zato narod uzvikivao parolu "Peru na banderu". Posle WWII su glavni krivci bili Draza i ostali narodni neprijatelji. Od 1980. godine za sve je bio kriv onaj lik sa cijeg puta nismo imali nameru da sidjemo, a zatim (opet neki) Draza, kao i Stambolici(po rodjenju ili po ujaku) i jedno, bas kratko vreme, omladinac Azem Vlasi. Devedesete je obelezio bankar koga smo pocetkom XXI veka otpremili u Hag. Za period posle "potopa", Vi kandidujete da se na Terazijama "zanjishe" Boris Tadic.
Samo, imam jedno pitanje, a ono je da li Vi, kao zagovornik "belih listica", osecate bilo kakvu odgovornost zbog sadasnjeg poraza "gradjanske Srbije"?

Pedja

pre 10 godina

Nema sumnje da će naš vladar pokušati fizički da uništi DS i njene članove, a svakako rukovodstvo i viđenije članove stranke. Bez obzira na mali procenat osvojen na izborima, DS je preživela hapšenja, prebijanja i medijski linč i Vučić ne sme dozvoliti da jedina opozicija preživi u bilo kom obliku, pošto sledi brzi slom.

Aleksandra

pre 10 godina

Pretpostavljala sam da ce gospodji Pešić opet Boris Tadić biti najveći krivac za debakl demokratskih snaga.
Pa u Srbiji su fasisti (SRS, SNS, Dveri,..) + komunisti (SPS)+ nacionalisti (DSS) od Miloševica naovamo u većini, samo vise ili manje rascepkani. Zato je Tadic morao da saradjuje sa DSSom, SPSom, uostalom kao i Djindjic. E sada pitanje je da li je bilo bolje da ranije imamo njihovu vladu ili sada.

Ali gopspodjo Pesic, vi ste mi glavni krivac, sto su SNSovci ovako dominantni. Da nije bilo belih listica, Tadic bi bio predsednik i verovatno bi DS i SPS formirali vladu. Ako nista drugo, ne bi se sada plasila da ce neko Arapima prodavati zemljiste budzasto i pitala se da li ce mi roditelji i dalje dobijati koliku toliku penziju.

Opljackace ovi ono malo sto se u Srbiji sakupilo od 5.oktobra do danas, a videcemo kako cemo se onda izvuci, ako ih budemo mogli skinuti demokratskim putem.

gradjanski lumpenproleterijat

pre 10 godina

Shvatite jednom da to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. Današnja "gradjanska Srbija" je nešto ispod čije se fasade kriju najniži oblici neukosti, nevaspitanja, primitivizma i moralne niskosti.

Alex Stevanovski

pre 10 godina

Građansku Srbiju "ubiše" lideri te iste građanske Srbije. Strankama građanske Srbije ne preostaje ništa drugo nego samolustriranje. Tadić, Đilas, Jovanović, Živković... pokazali ste da ne možete daleko, ne možete da vodite, nedosledni ste, istrošeni ste, ne veruju vam, međusobno se ne podnosite... sklonite se i time pojačajte građansku Srbiju.

dantes

pre 10 godina

Građanska Srbija nije sada poražena. Ona je ubijena u martu 2003. ubistvom Đinđića. Na žalost, svi oni članovi DOSa koji su tada bili u vlasti nisu imali ni političke snage, a ni želje, da nastave Đinđićevim putem. Kada su komunisti došli vlast '45-6 morali su da zbiju svoje redove i da decenijama grade zemlju. Ovi novi nisu čak ni to hteli, već samo svoje fotelje. Pešićka je htela bude amasador u zemlji svoje mladalačke ljubavi i otišla je iz zemlje. Sada kada se vratila drži svima predavanja i najviše kritikuje baš onog čoveka koji joj je i omogućio [sic!] da bude ambasador.
DS nije uništio Tadić, već afere koje su izfabrikovane da bi se nastavilo sa totalnim uništavanjem Đinđićeve ideje.

grunf

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Dragi profesore,
Desetka za Vas za naivnost. I za losu procenu. A petica za matematiku - to sto ste Vi i jos par Vasih poznanika glasali za "grupaciju" nije veliki broj intelektualaca... A Vi optuzujete gospodju Pesic za pausalnost procene!!!?

Igor

pre 10 godina

Ja zaista ne kapiram sta je s ljudima, predstavljate stvari kao da je vecina izgubila a manjina pobedila, pa sto ta vecina nije izasla na izbore onde ako je u vecini? Onda bi oni pobedili da je to tako kao sto pricate?

Goksi protiv amnezije

pre 10 godina

Evo ja cu da vam kazem g-djo Pesic sta ce Vucic sa tolikom vlascu. Ocistice sine o kojima se prica kao da je to glavni problem u drzavi. Sazidace tu je...u kulu i okolne trzne centre i druge gluposti i onda ce uz nevidjenu pompu i kampanju kako je to nesto epohalno, opet ubedljivo da pobedi na sledecim izborima. Naravno, nezaposlenost nece resiti, jer to ruku na srce, nijedna vlast ne ume da resi. Ako vam nije jasno, u Srbiju je i zvanicno vracen komunizam, koji nikada nije ni odlazio. Imali smo lazni visepartijski sistem. Sada ni tu laz vise nemamo.

ZoranNS

pre 10 godina

Koji promašaj u konstataciji, pobeda SNS je rezultat VLADANJA GRAĐANSKE SRBIJE, DS jeste bila građanska Srbija, Tadićevoj vladavini je baš sama Pešićka dala ocenu jedan, ovi izbori nam ukazuju na kom nivou je građanska Srbija, Radulović je jedino u Novom Sadu dobio 5,3 posto glasova, možda su to ostaci građanske Srbije.

Deda Milun

pre 10 godina

Draga gospođo, motivisali ste i opredelili onih 2 miliona nepismenih i neobrazovanih građana Srbije, koji do sada nisu glasali, a koje ste probudili svakodnevnim prozivanjem i ruganjem. Šta ste tražili to ste i dobili. Rezultati izbora su komični. Iskidah se od smeha.

muska veverica

pre 10 godina

A ko ste vi gospodjo da tako "strucno" ocenjujete sta je to gradjanska Srbija???? I o kojoj to "gradjanskoj" Srbiji pricamo, o pokradenoj, prodanoj i ponizenoj Srbiji???? A kako to nisu "gradjanske" stranke dovele za 13 godina Srbiju do procvata vec upravo suprotno unistile i urusile institucije i sistem vrednosti u "gradjanskom" kao i u svakom drugom drustvu!!!

this is the end

pre 10 godina

Najbolji analitičar političkih zbivanja ikad u Srbiji, u pravu i ovog puta. Da se poslušao predlog Dosa 2000. godine da se zabrane stranke crveno-crne koalicije Srbija bi danas bila već poodavno u EU, ovako sa narodnjacimaa nikad, samo u još veću duhovnu čamotinju...

климсамгин

pre 10 godina

Време ја да Чеда Јовановић поднесе оставку као лидер ЛДП после оваквог изборног резултата и посвети се бизнису.
Не може да се странка води као приватна фирма и да се постављају неизабрани "менаџери" локалних одбора. То је против Закона о удружењима

Ja

pre 10 godina

Znači "demokratija" je samo kada pobedi "Demokratska stranka"? Ili je ta "Građanska Srbija" neka nova arijevska rasa koja zaslužuje da bude po njenom, iako je u manjini?

potpuno ste pogrešno protumačili rezultate izbora

pre 10 godina

Građanska Srbija nije poražena, ona je dala svoj sud o radu onih koji sebe nazivaju građanskom opcijom.

Građanska Srbija je porazila lopove u frakovima.

Dekoraterska Stranka

pre 10 godina

Da je DS imala kapacitet da nešto uradi, ne bi im Tadić ni došao na čelo. Nisam za ove, ali oni su me jako razočarali.

Marko

pre 10 godina

"Poraženi su srednji slojevi, obrazovani ljudi, oni su zapali u najveću konfuziju koja je namerno proizvedena da se razbije građanska Srbija na pet-šest stranaka..."

A do sad su bili u jednoj???
Ovo je već previše i od same Vesne Pešić. Jačanje DS-a je moguće samo ako i kada Đilas napusti vrh stranke. Njega je i onako doveo Tadić. Njih dvojica su sahranili DS i potpuno ga srozali. Čeda je od početka bio osuđen na pad ispod cenzusa.
Za Vučićevu reinkarnaciju su krivi Tadić, Đilas i ostali koji su potpuno upropastili zemlju. Dakle, njima i nije mesto u nečemu što bi trebalo da mu parira.

Posmatrač

pre 10 godina

DS, NDS, LDP, URS su svoj predizborni optimizam gradili na sledećim osnovama:

a) valjda će se "građansko" izborno telo toliko uplašiti "diktature", "apsolutne vlasti" i "tiranije" pa će glasati za nas,

b) valjda će taj strah biti veći od prezira koji pripadnici tzv. "srednjeg sloja" opravdano osećaju prema nama i

c) valjda ćemo ubediti "građanski" deo populacije da disciplinovano izađe na izbore, pozivajući se na odgovornost i intelektualnu dužnost koju mi sami nemamo.

Rezultat: ovi iz LDP i URS će morati da se zaposle na nekom drugom mestu, a ovi iz DS/NDS će obavljati dužnost skupštinskih klovnova - tzv. "skupštinskih luda".

ljubomir

pre 10 godina

@grom/ws: pravi komentar

Dokle ce vise da nas ovakve kao gospodja Pesic uce sta treba da radimo?
Uvek im je neko drugi kriv. Nikad oni nizasta nisu kriva, a sve znaju najbolje.
Naravno, svi koji ne misle kao oni su budale, neinteligentni i krivi za propadanje Srbije. Da ste vi icemu vredeli, ljudi bi trcali da vam daju glas. Imali bi vise nego sto imaju SNS-ovci sada, da ste imali imalo stida, morala i zelje da pomognete. Naravno, to vam nije bio cilj, lepse je bilo ziveti na tudjim donacijama i baviti se pametovanjem, nista drugo i ne znate.

Prema tome, ako hocete da vas neko postuje, postujte i vi njih. I nikako nas nemojte deliti. Vas govor je cist govor mrznje.

Ivan ChiTown

pre 10 godina

Ovo je stvarno glupa izjava.

Ne znam ko se seca, ali ne tako davne 2003 godine, samo par meseci posle ubistva Djindjica, Demokratska stranka je imala 13% na izborima te godine.
2008 je imala skoro 35%, a sad se vratila na isto (DS plus NDS).

Vratili su se na minimum svojom greskom al' ranije su pokazali da mogu da se oporave, tako da ne sumnjam da ce tako biti i u bliskoj buducnosti.

Srpski standard u proteklih cetvrt veka

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"

Dosta sam ja drao opanke 90-tih da bi posle saznao (na BBC-u dokumentarac, sreo se sa dva DB-ovca u kaficu kod narodnog pozorista) da je Draskovic dobio 2 miliona maraka da rasturi koaliciju zajedno . Pa sve ovo od 6-tog oktobra na ovamo. Samo prazne price, svi koji ste bili na vlasti ste se obogatili, a sta mi da radimo koji smo pre mnogo godina ostali bez posla? Ili da smo srecni sto radimo za Srpski minimalac?

Uros

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno...
(Goran, 17. mart 2014 17:21)

Upravo tako. I jos jedna stvar - ne razumem kako je mogao godinama potpredsednik DS-a da bude Vucicev licni prijatelj Miki Rakic, dok su za to vreme Vucic i Toma rovarili protiv DS svim sredstvima? Kako je moguce da vrh DS to trpi sve vreme, dok ih Vucic razbija i spolja i iznutra? Ne mislim sad na to ko je lopov, ko je korumpiran, nego iskljucivo na stranacku organizaciju...

cika velja

pre 10 godina

Gospodjo Pesic,
O kojoj vi gradjanskoj Srbiji pricate, manite se vise tih podela, niko nije toliko slep da mu se tako lako moze prodati magla. Ako su predstavnici te gradjanske Srbije pod plastom neke demokratije i finih manira ocerupali i onako posrnulu Srbiju, izneverila poverenje biraca, pokazali se nesposobnim, ljigavim, nemoralnim, izgovor stalno trazili u devedesetim, a ne u svom nedelanju, javasluku, pa normalno je da im ljudi koji su u glibu do guse ne ukazu nepoverenje.

aca

pre 10 godina

Ja ne pripadam toj tzv. gradjanskoj opciji, ali ne volim SNS svakako. Gdja Pesic je 2012. zestoko agitovala da se ne glasa za Borisa Tadica i time pomagala da pobedi Toma Nikolic. Samo da podsetim. Sada se mnogim EU fanaticima dopada SNS, jer radi i ono sto Tadic nije hteo.

Jovan Preacher

pre 10 godina

Vec su ljudi ovde na forumu napisali da su ovi izbori bili kaznjavanje zloupotreba DS u dosadanjem periodu. Gradjanska Srbija ih je jednostavno ignorisala, onako, hladno engleski. Ali kod nas je sustinski problem nefunkcionisanje posredne demokratije jer su stranke prakticno odvojene od naroda i ne odgovaraju narodu. Resenje je mozda uvodjenje instrumenata neposredne demokratije. Dakle, glasa se za coveka a ne za lidera i listu, koliko je glasova dobio sa toliko moze i da se smeni, ima program koji ako ne ispuni u rokovima "ide glava na panj"...Ovako kako sad imamo moze u nedogled, samo da se menja naziv firme, i nikom nista.

Slaviša

pre 10 godina

Poraz gradjanske Srbije je evidentan, po mom skromnom mišljenju i božija pravda. Ko sačinjava tu gradjansku Srbiju? To su pretpostavljam sudije, lekari, profesori, državni službenici, poslovni ljudi, intelektualci i da ne nabrajam dalje. Na veliku žalost veoljene nam Srbije sve su ove grupe i skupine do srži korumpirane ali i nešto mnogo gore, izgubile su i najelementarnije poštovanje prema radničkoj i seljačkoj Srbiji koja je u većini.

No ovo nije poraz cele gradjanske Srbije, ovo nije poraz poštenih i normalnih, onih koji ne vole da ih svrstavaju u grupacije ovog tipa i koji su zbog ljubavi prema Srbiji preskočili da izadju na ove izbore, jer ponuda na političkoj sceni Srbije je smešna.

Verujte svojim ocima

pre 10 godina

Postovani,

Zelim da Vas obavestim da nije porazena gradjanska Srbija, vec njeni takozvani reprezenti koji su nas vise od decenije unistavali i gledali samo i iskljucivo svoj interes!!!
Jedini iskreni oponent kancerogenog sistema stvorenog u ovom periodu koji je evoluirao u ovo sto danas imamo pod okriljem koalicije oko SNS-a je gradjanski pokret Dosta je bilo, Sase Radulovica.
Danasnju politicku scenu mozemo okarakterisati komentarima savetnika tadasnjeg kralja Tadica- on je kao Coca-Cola, ne znamo zasto ali se odlicno prodaje.
Naravno, jedini krivac za to je ubistveni marketing!
Na kraju,svaka cast pokretu Dosta, koji je bez budzeta i sa totalnom odsutnoscu iz medija, uspeo da ostvari ovakav rezultat (u Novom Sadu preko 5%)i koji je na proteklim izborima predstavljao jedinu pravu i iskrenu opoziciju.

Julius

pre 10 godina

Sada ne vredi kukati. Srednji stalez je dozvolio da kuka i motika vladaju Srbijom. Kako rece gospodja Pesic, DS je od uvek smetao radikalima koji se sada kriju iza drugog imena. Sada imate cetiri godine da se saberete i promenite situaciju, pre nego sto se pocnu ponovo necije slike nositi po autobusima, autima i kokarde po subarama.

pera-marsovac

pre 10 godina

i da se nadovezem na moj komentar gospodjo pesic.
prvi put je gradjanska srbija uzela stvar u svoje ruke i glasove dala vucicu velicanstvenom. sada nema mesta demagogiji i prebacivanju krivice na drugog. ako uprskaju nemaju koga da pljuju i pukli su. samo apsolutista moze da unisti sebe a da ne moze nikog za to da okrivi........ toliko o vasoj strucnosti. ovo je bio jedini i najpametniji nacin da se radikali posalju u istoriju. posledice ce i ovako da pogode najvise glasace radikala a manje gradjansku srbiju( mislim na novac za prezivljavanje)

ne prolaze vise stare price

pre 10 godina

Evo ja sam jedan gradjanski, obrazovan i ostalo, koji nije dao glas ekipi iz bivseg DOS-a, iako sam bio njihov glasac do 2012-te. A nisam ni izasao na izbore.
Dobar deo komentatora pre mene je rekao zasto nije trebalo glasati za one "nase", i nema se tu sta dodati. Nakon 12 godina zavlacenja, sludjivanja i prevara, pocne covek da ceni one koji imaju makar i nekakav minimalan rezultat.
Mogu samo reci, da mi "gradjanski" iako vazimo za inteligentnije i obrazovanije birace, da smo ispali velike budale, i da su nas oni "nasi" opasno prejahali. Bukvalno smo im posluzili za bogacenje i za parazitiranje na vlasti. Danas smo svi u daleko vecim problemima, nego sto je to trebalo da bude posle 5.oktobra.
Ako Vucic nastavi ka EU, ako bude donosio i primenjivao reformske zakone, ako otvori dosjea, resi ova ubistva (Premijer, novinari, Panda), ako se bude osetilo neko poboljsanje po pitanju zivotnog standarda, sto se mene tice mogu da vladaju jos 100 godina, i ja se nesto mnogo necu interesovati za politiku, posto mi je politike preko glave. Ako pak i ova vlast izneveri, onda ce se provesti kao i ovi pre njih, i postace politicki mrtvaci. Ja cu vec naci neku opciju da glasam za nju, mozda ce to biti Radulovic, ili mozda neko treci ako se pojavi. Al ja se u staro "stado" ne vracam.

Iza Brda

pre 10 godina

Gradjanska opcija je poražena 1944. godine ulaskom ruskih tenkova i violentnih dinaraca u Srbiju.
Ovde se radi o obračunu dve struje komunističke partije ("meke" i "tvrde") koja je sakrivena (K.P.) iza tri magična slova partije(a).
Od "liberala" sedamdesetih do danas, oni se neprestano menjaju na vlasti, gurajući Srbiju u sve dublji ponor.
"Intelektualci" koji podržavaju jednu, ili drugu struju, kritički se odnose SAMO prema odredjenom vremenskom periodu, ne dužem od deset godina, i to TEK pošto oni budu "povredjeni" gubitkom privilegija u društvu, degradacijom u sistemu vrednosti, ili kada budu skrenuti od očiju javnosti u zapećak, kada im se više ne posvećuje medijska pažnja.
Želim da kažem da nema nevinih, od svih ponudjenih na izborima prekjuče, da su SVI u nekom periodu radili za neku od ove dve "sukobljene" struje, i ceo politički život u Srbiji se svodi na strah od gubitka privilegija, strah da se ostane bez lagodnog života na račun budžeta, a kod nekih i na strah od hapšenja.
Mi smo kao gradjani u celom tom simuliranju demokratije potrebni da:
1. Punimo budžet Srbije
2. Damo legitimitet svake četiri godine unapred fingiranim izborima

.?.

pre 10 godina

"Rezultat DS i NDS bi bio dvocifren da su ostali zajedno"
Ne mogu da verujem u ovako neutemeljeno zakljucivanje. Cinjenice su sledece:
1. NDS i DS su svakako razdvojeno dobili mnogo vise mandata nego da je Tadic ostao u DS. Razlog je prost, onaj ko je glasao za Tadica ili bi glasao za Tadica Ni u Snu nebi glasao za Djilasa!
2. NDS je preko cenzusa odveo, pre svega, Canak, a ne Tadic - pogledajte raspored glasova
3.. DS bi doziveo istu sudbinu kao LDP ( ispod cenzusa) da je kampanja potrajala jos samo desetak dana.
4. Narod ne zeli tajkune za lidere stranaka i to je jasno kao dan ( uostalom i VP je o tome govorila, pa zacutala, iz njoj znanih razloga) A i Djilas i Ceda kopaju kao macke kojima i ovaj debakl nije dovoljan da odmah u izbornoj noci podnesu ostavku! Sramota!
A kad su biraci u pitanju, poruke su jasne:
- narod zeli ubrzanje puta ka EU
- mir po cenu gutanja vruceg krompira zvanog Kosovo
- surov obracun sa lopuzama, banditima i privatizacionim maherima, makar to znacilo "putinizaciju" Srbije
- dole partijske horde
- posao i solidarnost ( kad je ekonomija u pitanju tu su sve stranke katastrofalno Tupave i samo mlate praznu slamu)
A sa druge strane, ko je verovao da ce prosla Vlada napraviti i korake ka EU i kako-tako pacifikovati situaciju oko Kosova.

I to je to, narod se hvata za Vucica kao slamku spasa! Kukao je i Dobio je i "energiju koju mu je ulio narod za brze reforme" i nema nazad!
Sto se mene tice- puna podrska, ako radi dobro!

bane

pre 10 godina

Odavno više ne shvatam ozbiljno Pešićku i ostale kvaziintelektualce koji su nam doskora govorili kako trebamo da budemo beli listići.

Glavni krivac za propast "gradjanskih stranaka" u koje Pešićka ubraja jedino DS jeste što nije ništa radila dok je bila na vlasti. Proćerdano je veliko vreme na grabež i koncentrisanje moći i para u rukama Djilasa i Tadića dok su gradjani nestajali. Tako je "gradjanska" stranka uništila gradjane i proizvela od njih ponovo seljake. E sad, ti seljaci su glasali za SNS.

marija

pre 10 godina

ps. I da kazem iskreno, svo ovo ludilo Vesne Pesic je iz cistog decjeg besa razmazenog deteta, zato sto Tadic nije priznao KiM. Udaviste ga i ti i Ceda. To vam je bio zadatak.
Tacka.

Zlopamtilo

pre 10 godina

@ ".....
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!....

(crni domino, 19. mart 2014 11:34)
Šta su pokušavali ? Da li treba da nabrojim sve političare DOS-a koji su za 12 godina "pokušavanja" postali bogati kolekcionari skupocenih satova ,pašnjaka 3. klase pored hrama Sv. Save ,vinarija ,Madera ,...
Odakle ti taj dubokoumni zaključak da pišem iz pozicije SNS-a , a možda smo zajedno lupali u .ebene šerpe ?Možda sam negde pogrešio ?Možda nije B.T. išao da mazi oprane krave dok su ovi "moji" postepeno osvajali vlast?Možda su trebali "tvoji " da 6.oktobra krenu da rade a ne da i dan danas se pričao nasleđu Miloševića a u pozadini priče "udri"po privatizaciji . Što se tiče Miloševića , on je uhapšen u proleće 2001.,potom je i isporučen u Haag ,a i umro je daleke 2006.-te .Shodno tome ,ne može se odavno vaditi na Miloševića i njegovo nasleđe iz prostog razloga što i ovi danas na vlasti ne mogu opravdavati svoje neuspehe onim što su radili njihovi prethodnici .Za to što je neko bio nesposoban ili zlonameran i pokvaren pa je napravio rezultat kakav je napravio ne treba tražiti razloge u prethodnom periodu .Treba biti objektivan i stvari posmatrati svojim očima a ne očima stranačkog aktiviste ,naravno ako možeš da ih prihvatiš onakve kakve su .

zalosna sova

pre 10 godina

Dista bre sa radulovicem! On je svoj posao odradio oteo je 1,7% nemojte da ste smesni. radulovic je svoj zadatak obavio a vi ste gospodo prevareni

Zlopamtilo

pre 10 godina

"....Osećam se kao kad se pojavio Slobodan Milošević. Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima smo tada smo takoreći bili zbrisani s političke scene. ...."
Simpatično ,samo ovaj put ste zbrisali sami sebe .To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom.Šta ste vi uradili ?Preuzeli ste mehanizme pljačke naroda kao , razne Kolubare ,NIS-ove, JP-ove ,...Dinkić ,koji je znao u dinar kako su iznete devize na Kipar ,kako su građani godinama sistematski pljačkani raznim monetarnim udarima (čak je i knjigu napisao ),ode na Kipar po novce naše i vrati se mašući šakama ,nije mogao da ih nađe jer su tokovi novca komplikovani!?Isti čovek je bio ključni čovek ,bar deset godina , za sve vezano za privatizacije i tokove novca u Srbiji i šta se tad desilo ? Desilo se da je novac od prodaje kokaina iskorišten za kupovinu preduzeća i zemljišta po Vojvodini pretežno ,putem privatizacije državne imovine .Vaš nekadašnji predsednik Č.Jovanović je danas ponosni vlasnik Fidelinke .Da ne ponavljam priče o pocepanim farmerkama iz poznih 90.-ih ....
Ako treba poimenično da se nabroje svi predstavnici demokratske i građanske opcije koji su danas *"bezobrazno bogati" a tada ,2000.-te nisu bili ,može i tako ali mislim da nema potrebe .Ovih par je navedeno ,čisto ilustracije radi .
*Termin ,na koji autorska prava polaže B.Tadić
p.s. A kako mislite da se mi osećamo ?

sasak

pre 10 godina

Jadnoj i napacenoj Srbiji nije potrebna zbijena gradjanska i srednja klasa, vec potpuno nova gradjanska elita. Nadam se da ce IT sektor biti u stanju da je iznedri, jer kapacitete na drugim stranama trenutno ne vidim

dvds

pre 10 godina

Totalno pogrešna "analiza" srbijanskog kvazi demokrate, sociologa i analitičara. Naprotiv Srbi koji misle svojom glavom su imali apsolutnu pobedu na ovim izborima, prezreli su sve partije i nisu hteli da se valjaju po tom srbijanskom političkom blatu...od nje na jednom strani (recimo) pa do Vučića i Dačića na drugoj sve je to isto...moralno dno.
Današnja srbijanska populacija u većini nije zrela za demokratiju, politički sistem je ustvari sistem organizovane partijske korupcije, kriminala i pljačke a njena teza da "gradjanske partije" treba da se ujedine je glupost "big time" jer vam je Srbija sa mozgom već rekla na ovim izborima...za vas glas nikad više....politički ste mrtvaci.
Neka vladaju oni koje Srbija zaslužuje...tojest tim iz 90-ih.

areopagit

pre 10 godina

A definicija "gradjanska Srbija" je za Vas? Gospodjo Pesic, molim Vas, nemojte vise da nam dajete pridike. Svoje ste rekli, i "gradjanska Srbija" Vam je dala prema Vasim zaslugama. Shvatite to vise.

Silvester

pre 10 godina

O kojim to građanskim partijama Pešićka priča? Ja sam 90-ih bio za njih, a onda su pokazali da su lopovi, demagozi, populisti. Srozali su nas i materijalno ,institucionalno, pravno,prosvetno, i kulturno - u svakom pogledu. Sada po principu drž'te lopova napadaju Vučića navodeći svoje grehe. Sve ono loše čemu smo se do sada mogli nadati od socijalista i radikala priredili su nam odavno DOS-ovci svi do jednog, a naročito DS. Zato je narod u ogromnom broju glasao na ovaj način, jer je prepoznao da je ta "građanska opcija" jedna potpuno šuplja priča. Tačnije, veliki broj ljudi je apstinirao od izbora jer mu se DOS priča zgadila nakon 14 godina laži i pljačke!

Boson

pre 10 godina

G.Pesic ima pravo Gradjanska Srbija je porazena.Srbijom je vladala i dalje vlada DB oni su doveli Tadica za ministra odbrane.On je isforsiran kao Djindjicev nasljednik.Tadic je je vratio Dacica na vlast i pomogo Vucicu oko formiranja SNS.Tadic je pomogao Vucicu podjelivsi DS i prirodno da ce mu Vucic naci neki posao u vladi.Gradjanska Srbija tj.DS je unisten Tadicevim usponom jer je on NACIONALIST desnicar.

Vladimir

pre 10 godina

E Pesicka, Pesicka, ista si kao i stali politicari, pa i narod. Bez imalo integriteta.
Nazalost, gradjanska Srbija je porazena od strane tih istih koji su je predstavljali dok su bili na vlasti do pre dve godine. To su bile (i ostale) najobicnije lopuze, beskicmenjaci, licemeri i na kraju krajeva zlikovci prema svom sopstvenom narodu. Eh, jos veca zalost je da je vecina (99.99%) politicara i naroda ista takva, tako da ne znam cemu kukanje jer smo u situaciji kakvu i zasluzujemo i kakva nam odgovara po ubedjenju. Zao mi je samo onog jednog promila postenih ljudi koji su osudjeni da zive u takvom okruzenju.

zoki

pre 10 godina

Optuživali ste Borisa Tadića za loše izborne rezultate 2012, i tražili njegovu ostavku. Niste dozvolili da se o njegovoj smeni izjasni članstvo, nego ste insistirali na tome da se izjašnjavaju odbori. Smenili ste ga. Kada je video da se politika DS razilazi sa njegovim viđenjima, čovek je osnovao svoju stranku i izašao na izbore. Nakon manje od dva meseca, osvojio je otprilike podjednak broj glasova kao DS. Šta vam to govori?
Očigledno je da je Tadić među glasašima popularniji nego Đilas, a nisam siguran koliko je podrška Vesne Pešić zaista pomogla Đilasu, jer njeno ime nije povezano sa izbornim uspesima.

Drugo, šta je to "građanska Srbija"? Građanska klasa u Srbiji je poražena 1945. godine. Ta turbo-građanska opcija je pre par godina izvela na bine Jovu Kapičića, upravnika Golog otoka. Srbija tek treba da stvara novu, autentičnu građansku klasu, a ona se ne može stvoriti u uslovima kada 95% Srbije spaja kraj sa krajem.

Branimir

pre 10 godina

Ma sve je to uredu. Većina (i to značajna) je izabrala, a da li su "građanska" ili "seljačka" manje je važno. Važno je da se vlast smenjuje regularno. Ja sam pristalica "građanske" Srbije ali DS (kao kičma te Srbije) nije bila u stanju da zadrži ni Mićunovića ni Čedu ni Tadića ni Vas gospođo Pešić (da ne govorim da smo Đinđića ubili) pa u čemu je to njeno "građanstvo"? Očito smo nestrpljivi i jednostavno moramo da smanjimo kriterijum, najvažnije je da se vlast ne bira na ulici. Osim toga nema veze da li je mačka crna ili bela ako lovi miševe (što rekoše Kinezi)...

crni domino

pre 10 godina

"To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom."
(Zlopamtilo, 19. mart 2014 09:26)
Zloco, sta mislis da li je pocelo da tece vase vreme od 2012e godine? To sto si napisao sada se odnosi na vas!
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!
Dve godine vladate. Sem rusenja vlasti i laganja naroda morskim kanalima i gradovima na vodi, nista pametno niste uradili. Ah, da zaduzili ste nas vec 5 milijardi evra!
Sve ostalo vam je prazna prica, stalna vredjanja i podrska okupatorima!
Samo nastavite to da radite, za nesto pametno i lepo vaspitano niste.

ivn78bg

pre 10 godina

@pacman
Jasno je da ste pogresno izabrali.Kako znam? Pa prosto Vucic i SNS apsolutno ne postuju institucije sistema (onih kojih u tragovima jos ima).A sigurno nece niti su pokazali zelju da te institucije jacaju. Uostalom zato nisam glasao (na prethodnih nekoliko izbora) ni za TAdica i tadashnji DS koji je takodje rusio klimave institucije sistema (sudstvo najvise). Ali ja vise ne izlazim na neki novi 5 oktobar u buducnosti kad eto "shvatite" da ste pogresili. Ko je postavio Vucica sad neka ga i skida kao zna i ume za nekih 10 god.

SPO fan - gospodji Staljinki

pre 10 godina

Na osnovu cega je rezultat 'poraz gradjanske Srbije'?

Na osnovu cega zakljucak da je za SNS glasalo samo njihovo biracko telo?

Vlada Premijera Dacica je uradila dobar posao, nadam se da ce Vuciceva da uradi jos vise.

Vi ste se svadjali za fotelje, cepali, nista niste menjali, povampirili ste ono protiv cega smo se borili 90-tih, divljali su tajkuni, ekstremisti i navijaci.
Imam utisak da ste sve cinili da Srbija bude nestabilna zemlja na ivici rata, jer, ipak, Vi ste samo 'anti-ratni profiteri!'

Svi ste Vi 'gradjanski', nista drugo nego reformisani KPJ...

Sramite se!

Milan

pre 10 godina

Gospode Bože! Vi ste samo dokazali da živite u nekom svom virtuelnom svetu i da uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Tačka.

građansko pravo

pre 10 godina

svako a pogotovo neko ko poznaje političku situaciju, ima pravo da kaže šta misli, zašto ne i vesna.
naslušali smo se babažvaka naprednjačkih u svim varijantama, tone gluposti su prosuli obraćajući se polupismenoj, neobaveštenoj srbiji. zato i jesmo tu gde smo.

Kuzma

pre 10 godina

Ne postoji veci krivac za propast ideja DS-a i gradjanske Srbije od Borisa Tadića i kamarile oko njega. Moralo je ovako da se nešto desi, da narod traži vodju kad je Tadić za osam godina na mestu predsednika laž, kradju, nepotizam proizveo za glavne vrednosti u društvu. Nas u opštini Kučevo mogli su demokrate samo dve ipo godine da zamlaćuju lažima i da kradu. I od 2004.te na vlasti su radikali, sada naprednjaci. Tada 35posto, pa 47 posto pre dve godine i sada 71posto glasača je glasalo za Naprednu stranku, ekipu pre svega poštenih intelektualaca. Nama u opštinu dolaze i američki ambasador da pusti lift na gerontološkom centru, i ruski, i japanski ambasador. I smatraju nas dragim gostima u svojim ambasadama. Jedino Tadićeva Srbija je htela da uništi opštinu Kučevo jer kod nas dobijaju glasove u rangu sa NOPO I Ugljaninom. Ne mogu da slažu nikog jer Tadić treba još da raste da bi uspeo da predje cenzus.

Sasho

pre 10 godina

Taj srednji gradjansi sloj nije ni izaso na glasanje!Pitam sto neizlazite-odgovor:Svi su isti,nemam za koga da glasam!Stvar je u tome sto oni nikad nece na izbore za zivota,imaju plate od 500eura i zivotare.

Mirroslav

pre 10 godina

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu...., 17. mart 2014 19:12)

Velika Vam hvala što ste me poštedeli truda da napišem iste reči dotičnoj Gospodji i mojoj koleginici Turajlić.Zar ne nalaze svoje zasluge u ovom ruiniranju srednje klase-intelektualnog dela Srbije.Posle svoje kampanje Belih listića trebale bi da "zamru " a ne samo da ućute.

Kriticar

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je porazena odavno,posle 1972. godine i smene Marka Nikezica.Reklo bi se da je glogov kolac u grajdansku Srbiju zario konacno Milosevic na 8. sednici 1987. godine.Sve vreme od ustavnih reformi 1974. pa nadalje imamo samo ubijanje gradjanske opcije i bujanje nacionalizma,memoranduma i ostalih manifestacija i "performansa".Nije ni sada bolja situacija.Ove stranke koje su dosle posle petog oktobra,su u neku ruku bile jos veci nacionalisti od Milosevica.Pokusavali su bezuspesno da zaogrnu neki "evropski" plast,ali im ni to nije pomoglo,jer bi se uvek u nekoj dramaticnoj i vanrednoj situaciji pokazalo novo lice.Tako je i sa ovim novim Evropljanima.Oni samo pokusavaju da preuzmu tu "evropsku pricu" i sebe prikazu kao nove,moderne lidere,ali ispod povrsine su i dalje oni "stari"..Srbija je umorna od ratova,prica o svetoj srpskoj zemlji i ostalim glupostima koje su je da kazem kostale buducnosti.Gradjanska opcija je da kazem bila nametnuta spolja od strane tadasnjeg SKJ,ali nije imala neko vece uporiste u konzervativnom i predmodernom drustvu.Jer gradjanin je iznad nacija i vera,doduse nije anacionalan,ali nije ni opterecen da kazem nacionalizmom i sovinizmom.Toga danas nema,na ovim prostorima.Tacno se vidi koje stranke koriste tu gradjansku, a koje jos uvek nacionalisticku retoriku.Zato cemo u sustini morati da se jos dugo nacekamo da vidimo gradjansku opciju na nasoj politickoj sceni jer je to deo sazrevanja i razvoja drustva,a ne dekreta i "opredeljenja".

pijetro

pre 10 godina

Gospodjo, nisam siguran koja narodna se vise odnosi na vas i vase kaznjavanje DSa belim listicima, da li ona sa cackanjem mecke, ili sa tikvama. Mozda je ipak najbolja ona americka, "trazili ste, gledajte".

leon781

pre 10 godina

Vi kao da živite na nekom drugom svetu i uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Zato niko nije dobio moj glas. Jer nisam imao za koga da glasam. Vec smo dugo upoznati sa demagogijom interesnih grupa, organizovanih u udruzenja. Udruzenja a ne partije. Partije imaju svoj program i sprovode ga. I ako smem da kazem, nisam stekao takav utisak do sada. Jasnije nisam mogao da se izrazim.

crni

pre 10 godina

@beograd

"Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture. "

Nisu se oni "izredjali" nego su ih takvi kao ti "izredjali". Umesto da se pretrpite i date sansu DS-u posle 5. Oktobra da vas uvede u Evropu.

Gradjanska Srbija

pre 10 godina

@Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Tako je. Ja se i ne zavaravam da ce nam biti bolje brzo, ali bar smo sa SNS sigurniji da ce biti hapseni ljudi kojima je direktno DS pomogla da nastave lopovske poslove koje su zapoceli u doba Slobodana Milosevica. A pustali su ih da nastave umesto da im dokazu lopovluk, pustali su ih jer su UZIMALI MITO I PUNILI SVOJE DZEPOVE.
To sto je i kako se DS ponasao, je cist bezobrazluk prema Gradjanskoj Srbiji, inteligentnoj i obrazovanoj. Kao kod Slobe, zaposljavali su svoje umesto preko konkursa, uzimali mito, a mi treba da ih podrzimo?!
Pa Vucic vodi Srbiju brze u EU! Sta vi nudite iz DS? Da nastavite da kradete, bando jedna pokvarena. Nismo trebali Slobu dirati. Meni tad bilo super, ja bio protiv njega zbog Srbije koju ste vi unistavali umesto da napredujemo. E pa od sad cemo sa SNS NAPREDOVATI i to znatno brze nego sa vama.

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Draga Vesna,
Dok vladaju burek i cvarci ne ocekujte gradjansku Srbiju. Ali mi volimo burek i cvarke....
Kad ste imali gradjansku sansu 1990 na prvim demokratskim izborima sta ste ucinili da opozicija izadje ujedinjena i eventualno pobedi? Da li ste podrzali Zorana kad je rekao na mesec-dva pre izbora da SPS nisu vise potrebne nikakve reklame dokle god Vuk prica svoju pricu. Zasto ne ubediste Vuka da izadjete ujedinjeni? Vas intelekt je uvek blistao, ali nekako dela i politicka zrelost izostaju. Ili smo suvise skloni cvarcima...ko zna?
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

master

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je samu sebe porazila,zbog toga sto i medju njima ima onih koji samo pricaju i hteli bi promene ali najbolje da do njih ne dodje,jer ne bi ni oni da izgube privilegije koje imaju u postojecem parazitskom sistemu.Meni su nejasni ovi sto nisu ni za koga i navodno nisu hteli glasati jer su svi isti.Razumem,ali bila je jedna,po meni najbolja opcija,a to je g.Radulovic.On jos nije bio na vlasti,zasto nisu onda bar glasali za njega i dali mu sansu.Zbog cega su dozvolili svojom neaktivnoscu da SNS tako ubedljivo pobedi,kada se program i mere koje je G.Radulovic predlozio sprovode u svim naprednim i ekonomski jacim zemljama?Sta im tu opet ne odgovara,mozda hoce hleba preko pogace,ili cekaju da nesto padne sa neba?Voleo bih da mi neko od njih kaze sta ustvari oni zele.

djoki

pre 10 godina

gospođo pešić, pravo je čudo kako pojedi ljudi kao i vi imaju kratko pamćenje . po vašoj demokratiji i pod vlašću ds razorena je srpska privreda ili bolje rečeno opljačkan srpski narod. da u vama ima i malo savesti ne bi se ni pojavljivali u javnosti sa vašom prodajom ,,demokratije,, jer u suštini vi i neznate šta je demokratija

mnogo ste pričali a malo ste radili za dobro naroda

pre 10 godina

O kom tio porazu pričaš?
Vi ste se gospođo Pešić malo zaleteli na Vučića, pa kad ste videli da nećete da budete nigde ambasador, onda ste ... Ma koga briga.
Pogledajte sve lidere iz DOS-a koji su bili od 2000 godine na vlasti pa do sada. Do čega im je bilo stalo? Koliko vidim svi su mislili na svoj džep, dalje ne bi o tome.
Što se Vučića tiče ja ga birao nisam, a za druge nisam želeo da glasam.

Kad kiša prestane, sklopi kišobran

pre 10 godina

Zar sve to o čemu SADA govorite poštovana gospođo Pešić, nije moglo biti urađeno "u povoljnom trenutku", znatno pre ovih,po građansku Srbiju,doista, poražavajućih rezultata? A, imalo se vremena,itekako.
Lamentirati nad propuštenim je slaba uteha za sve nas ; posebno za osvešćenu političku elitu kojoj, i sami pripadate.A, koja, po definiciji, treba da ponese najveći deo odgovornosti ; i činjjenjem (beli listići) i ne činjenjem (odsustvo bilo kakvog angažmana)
Ne znam gde je bio "kamen spoticanja" ali sam, SADA, nakon svega duboko uveren "da će mnoge kiše pasti..." pre nego uspemo (ako do toga, ikada, i dođe )da se vratimo na "put kojim se lakše ide"

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Ovi izborni rezultati su zaslugom vas bivših boraca za demokratiju gde spada
i gospodja Pešić.
Na sceni će se vrlo brzo naći interni rat takozvanih jakih kadrova SNS koji
su u zanosu da su zaslužili nešto.Inače ovi poraženi treba da se stide svog
doprinosa u naporima SNS na arapizaciji Srbije koju već doživljavamo zajedno sa stvaranjem novih dinastija npr.Nikolić.

Intelektualac

pre 10 godina

Gospodjo Pesic, pobedila je narodna i srpska Srbija! Verujte mi da je mnogo ljudi iz srednje klase, koja se izgubila u ovih 20-tak godina, i intelektualaca upravo glasala za SNS i da upravo oni ovo smatraju POBEDOM nad tzv. gradjanskom Srbijom koja ih je ponizila,sikanirala i definitivno opljackala"demokratskim" privatizacijama...

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

"Da je DS izdržala da bude jedinstvena i da nije došlo do sloma, rezultat bi sigurno bio bolji." Kako da ne! "Gradjanska opcija" = (recimo, nazovimo ih tako) = DS+NDS+LDP+URS (tacnije - njihove koalicije) = 6,04 + 5,71 + 3,35 + 3,04 = 18.14%. Dakle, tek nesto vise od SPS-a. DS + NDS = 11,75%. Reci ce neko - pa, razocarali se biraci zbog rascepa... A da nije mozda bilo da su neki biraci rekli "e, hvala Bogu, sad mogu da glasam za njih! (ili za one druge)"? Pa, eto - neka bude i tako! Znaci, da nije bilo raspada, mozda bi DS stigla i do 12%, mozda cak i celih 13 (neko bi dao vise?)! Koliko to znaci da je izgubila za 2 godine? Kao OPOZICIJA! A da nece, mozda, biti da problem nije ni u ovoj, ni u onoj stranci, nego u toj tzv. "gradjanskoj opciji"? U njenoj totalnoj nesposobnosti i neadekvatnosti (i ne mislim na politicku "gradjansku opciju", ili prvenstveno na nju), totalnom nepoznavanju sredine u kojoj zivi i deluje, nesposobnosti da pronadje primerene odgovore i nedostatku intelektualnog postenja i hrabrosti da se zapita da li odgovori uopste postoje. 18% + beli listici - i prepuna kapa za udoban zivot u samozavaravanju.

Toliko

pre 10 godina

@(Srdjan, 17. mart 2014 17:22) Gradjanska Srbija koju si toliko ocrnio nije kaznjena nego vas je napustila. Od oko 1,000,000 koji se nalaze u birackim spiskovima, a u stvari je negde preko preko 4/5 je gradsko stanovnistvo. Vise mu je bilo dosta "seljacke filozofije", a vi ce te na kraju po istoj da zivite. Nesto malo ce da bude jos orijentisano oko Beograda svi ostali ce da zivite bas po meri koju ste sami sebi napravili.

Slobec

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"
Porazen je novcanik gradjanske srbije. Da se malo vise radilo na standardu, povecanju zaposlenosti, razvoju privrede itd. glasali bi opet za vas. 12 godina nije bas malo da se privreda pokrene?

Goran

pre 10 godina

Ma samo recite ostalo jos Slobe,navikli smo tako vec 14 godina......inace nisam ni za jednu stranku. Naravno citam sve i pratim...nista konkretno od svih ovih politicara,od 2000 pa do danas.

Pobesneli max

pre 10 godina

Tokom 90 ih godina su komunisti postali nacionalisti. Potomci komunista su "vodeci" predstavnici onoga sto nam se prodaje kao gradjanska Srbija. Dakle, i jedni i drugi su izasli iz Brozovog sinjela i tu nema ni srece ni radosti. Dok se ne napravi jasan otklon, jer i dan danas zivimo posledioce zavrsetka gradjanskog rata od 1941 do 1945.
Da su u Srbiji postojali pravi nacionalisti i pravi gradjanski krem, ne bismo ni bili ovde. I ne bi jedni drugima bili krvni neprijatelji, nego dve mogucnosti na jednom istom putu.

Marko

pre 10 godina

@gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

Nisi ti iz 'Beograda', barem ne po duhu. Takvi kao ti upravo postoje samo ako srednjeg sloja nema!!!

selo moje lepše od pariza

pre 10 godina

Ko protiv koga, Vesna Pešić protiv Tadića. 2012. na izborima su ona i njeni istomišljenici kaznili DS belim listićima. Posle toga je ona povela kampanju da Tadić zbog neuspeha bude smenjen sa čela DS-a i oteran u političku penziju. Rezultati takve politike su vidljivi, a Pešić sada ne traži smenu Đilasa, nego opet napada Tadića. Neverovatna je mržnja "malih" prema onima koji su imali takvu-kakvu podršku u narodu. Ovo je jedan aspekt u odnosima u okvirima tzv. "građanske Srbije". DS, Tadić i Đilas su kažnjeni i nagrađeni 2012. za promašaje i pozitivne rezultate. Na ovim izborima kažnjena je opozicija zbog uspeha i neuspeha vlasti, SNS-a i SPS-a. Dok se mi vrlo lako odričemo ljudi i stranaka, međusobno se kažnjavamo i vređamo, glasači SNS-a i SPS-a su sve brojniji, a da li je situacija u društvu bolja od 2012.? Šta je konkretno nuđeno i šta je izvodljivo od tih obećanja od strane ovih partija? Pešić je pričala o Čerčilu i De Golu, a sada opet vidi prikrivene Slobu, Miru M. i Šešelja. Postoji jasna tendencija razaranja opozicije i njena potpuna marginalizacija. Vučić sada ima sličnu poziciju Putina i Lukašenka. To je rezultat odnosa EU i NATO prema Srbiji. Mi smo već preko 20 godina na udaru ucena ovih organizacija. Ne možemo da gradimo normalnu državu i društvo. U takvoj situaciji ljudi ne mogu da u najvećem broju glasaju za "suptilne" građanske opcije, jer ove nemaju rešenje za nenormalne pritiske. Naravno, ekonomski problemi i rešenja su posebna i kompleksna priča.

vodena bojica

pre 10 godina

Smarate vise sa "belim listicima".
Prvo, onaj ko je odlucio da prezvrlja sve liste tu odluku je donosio sam iz nekih svojih razloga. Ti nevazeci listici nisu nikakva homogena grupa i tek je smesna identifikacija prolupale Sv.Petke ili bilo kog drugog "autoriteta" kao nekih lidera tog "pokreta"! Uostalom pred ove izbore se razna beogradska bulumenta ubila objasnjavajuci kako "nevazeci listici" nemaju smisla (a pre, kao imali). Naravno, niko nije ni registrovao ta njihova lupetanja.
Dokaz za to je da je nevazecih listica na ovim izborima bilo preko 3,2% (oko 115.000)i bilo ih je vise nego glasaca za 11 izb.listi, tj. vise od URS-a, Radulovica, SRS, SVM, .. Dveri, LDP i DSS su za malo provukli kozu!

Znamo koje su pozitivne efekte imali nevazeci listici na proslim izborima. Na ovim izborima smo postigli jos bolji efekat!
Dosta je Srbiji 4-5 stranaka + manjine, ko ce vise da izdrzava 50 interesnih partijskih eskadrila. Neka se konacno profilisu i integrisu (levica, desnica, liberali, zeleni, npr.koalicija sever-jug.. i dosta)
Najvaznija je ozbiljna promena izbornog sistema jer po ovom izbornom sistemu poslanici predstavljaju iskljucivo partijske horde i vrhove stranaka u Beogradu, a ne Gradjane!
Dok se to ne promeni, zvrljam sve redom.

To ne znaci da ne podrzavam sve pozitivno sto za drzavu i narod rade (ako rade) postojece partije.
A oni znaju sta sve trebaju da urade!

GSS iz Jagodine

pre 10 godina

Gospodja vesna Pešić snosi veliku odgovornost za gradjansku Srbiju.Okrenula je ledja toj Srbijiodmah po dolasku iz Meksika a mogla je da pruži veliki doprinos za razvoj i jačanje gradjanske Srbije.Pored nje u GSS nisu bili kompetnetni ljdi a "kada se nešto grbavo rodi vreme ne ispravi"(Baltazar Bogišić).

xy

pre 10 godina

Ja bi samo da pitam, ako svi pisu i pricaju da Djilas treba da da ostavku, ko bi vodio DS? Ako mislite da bi trebao da da ostavku, onda verovatno imate i nekog drugog na umu ko bi mogao da vodi stranku? Ajde prosvetlite me, recite mi ko je to? Slusam.

mimi

pre 10 godina

Bila i ostala za gradjansku Srbiju!...Boricu se zajedno sa istomisljenicima DOSTA JE BILO !...VERUJEM, da ce svi razumni, svesni, edukovani gradjani shvatiti i pobediti.
P.S. Zaslugom DS?? ...nisam prvi put birala manje zlo...

zoran stokić

pre 10 godina

Desila se još jedna od brojnih METAMORFOZA DESPOTIJE. I dešavaće se i u budućnosti jer u Srbiji ne postoji kulturna elita koja je u stanju da shvati empirijisku činjenicu postojanja INERCIJE “despotske kulture” (a kamo li da je u stanju da sačini program obuzdavanja te sociološke inercije). A baš ta inercija čini da MI i u 21 veku ponavljamo mustre sociološkog modela despotske države i društva iz naše sedamsto godišnje tradicije (vizantiska, osmanska, komunistička faza). Despotska=birokratska država=sistemska državna korupcija, da bi se održavala u njoj narod ne uči na greškama, naprotiv uvek ponavlja iste greške! Jedino šta podanike zanima jeste kako će se, ne zamerajući se despotskoj vlasti, dočepati privilegija u birokratskom aparatu a ako to ne mogu uzimaju pasoš i emigriraju na Zapad.

SVIMA NAM SE DESAVA TRANSFORMACIJA

pre 10 godina

Jeste, porazena je gradjanska Srbija, ali je radikalna Srbija dozivela transformaciju u suprotnom pravcu. Cilj onih koji su od Vucica i Nikolica (posle njihove posete Americi pre 5 godima mislim ) napravili demokrate je upravo to. Priblizavanje te dve Srbije. Jedne Gradjanske (snobovske, kojoj sam i sam pripadao) I jedne radikalske(da budem blagonaklon pa da kazem narodske) Sada je red na Gradjansku (snobovsku) Srbiju da se transformise i priblizi ovoj drugoj

Zlopamtilo

pre 10 godina

" Jadna moja Srbijo kad si dozvolila da ti predsednik bude radikal Nikolić,a premijer radikal Vučić!
(Miodrag Stojadinović, 20. mart 2014 14:15) "

Prvo i osnovno ,nije dozvolila nego IZABRALA .Drugo ,ti "radikali " Nikolić i Vučić nisu dovedeni u Srbiju iz Japana ,oni su odavde ,naši .Koliko god ti ta slika ne odgovara ,to je slika Srbije danas .Možda je mogla da bude i lepša ali kad neko iskoristi pozitivnu energiju naroda ,pomoć zapada i uz svu tu energiju i materijalnu potporu dođe na vlast i umesto da od ove zemlje naprave bolje mesto za život iskoriste tih desetak godina za lično bogaćenje ili su bili naprosto skromnih mogućnosti .I posle svega , sve to veliko ništa se opravdava mrtvim Miloševićem i takođe mrtvim (politički) radikalima ....Izvin'te, a šta ste vi očekivali da se desi?

Mira

pre 10 godina

Poštovana gospodjo Pešić, dozvoliću sebi da odreagujem na neke vaše izjave u ovom intervjuu. Varate se ako mislite da obrazovana gradjanska Srbija nije svojim glasom doprinela ubedljivoj izbornoj pobedi SNS( u Beogradu 14 opština). Istina je da deo obrazovane gradjanske Srbije nije podržao pobedničku stranku, ali nije ni DS jer nije hteo da izadje na biralište. Šta to znači? Jasno je da je DS uživao veliko poverenje birača sve do 2012. kada je konačno svima postalo jasno da ta partija ne samo da ne ispunjava data obećanja nego više radi za sopostenu korist nego za korist gradjana. Upravo je gradjanska obrazovana Srbija to veoma dobro osetila i odlučila da kazni partiju koja ju je izneverila. Šteta je što u novom parlamentu neće biti mesta za više opozicionih stranaka, ali krivac nije SNS, a nisu ni gradjani koji su toj partiji omogućili tako sjajan izborni rezultat. Za sve je kriv DS. Ne osećam se danas kao devedesetih. Devedesete su daleko iza nas i ne mogu se ponoviti.SNS je danas stranka proevropske orijentacije, a i oči cele EU uperene su u Srbiju i u njeno kretanje ka evropskim integracijama. Stoga, pustimo SNS da formira vladu i neka pokaže šta ume i čemu stremi. Očekujem da će opravdati poverenje gradjana Srbije.

Jovan

pre 10 godina

Evo kako je Srbija pogodna za devijacije svakog tipa. Osoba koja 2012-e podržava Nikolića u predizbornoj kampanji a Dačića nazva "srpskim De Golom" daje sebi za pravo da pametuje o građanskoj Srbiji i demokratskim strankama. Apsurd! Neko ko tako menja mišljenje pa čas podržava Nikolića i Dačića, pa čas Demokratsku stranku i "građansku Srbiju" utiče na neopredeljenost i apatičnost građana. Meni izgleda kao da simpatizer SNS-a i SPS-a likuje nad navodnim "porazom građanske Srbije". Gospodo političari i analitičari, ukapirajte da svaka reč ima težinu i da se ne zaboravlja. "Građanska Srbija" je bila i u goroj poziciji pa je 2000-e došla na vlast.

pacman

pre 10 godina

Aleksandra@
Neverovatno je da nekog proglasavate FASISTOM....nekog ko je DEMOKRATSKIM PUTEM,i izborom, izabran od strane gradjana.Sramotno je.Istom metodom je i Hitler proglasavao za nize,nebitne rase..?etiketiranjem??Zar je moguc toliki stepen samoljubivosti??Ja sam iskreno sokiran...stavise zgrozen.Prosto mi je nemoguce da razumem toliki stepen mrznje.....

psihološkinja

pre 10 godina

Neka se sociološkinja potrudi da objasni ko je porazio tu gradjansku Srbiju? Neka pogleda malo i sebe i svoje partijske kolege koje su nas unazadjivale unatrag 12 godina. Vučić je onda bio nula, oni su ga uzdigli.

mita sajba

pre 10 godina

A sta je to "gradjanska" Srbija?
G-dja Pesic je vec 25 godina zakucana u vremenu, kada je u ovu zemlju, gotovo na silu (ali i sa silom) uvodjen visepartijski sistem. Tada je sa jedne strane bio totalitarni sistem, komunisticke ideologije, svet za sebe, a sa druge strane, svi ostali - gradjani. Da bi se sistem promenio, neophodno je bilo, da se sve raspolozive snage iz srednje, gradjanske klase, svi misleci ljudi, svih profesija i svih politickih ubedjenja, aktiviraju protiv rezima. Pregrupisao se i rezim, pa je tako na vlasti ostao jos desetak godina, a grdjanska opcija, uz manja medjusobna, politicka trvenja, ostala zajedno, protiv rezima.
Pricati o "gradjanskoj" Srbiji, kao delu drustva sa istim, ili slicnim interesom, 14 godina posle 5. oktobarskih promena, kada je fluktuacija gradjana kroz stranke bila masovna, neozbiljno je i verovatno, upravo, sa ciljem navijanja za jednu od gradjanskih opcija na pol. spektru Srbije.
Koliko je danas "gradjanska" opcija u DS-u, toliko je i u SNS-u. Zar se i za SPS ne moze danas reci, da je "gradjanska", jer se i deklarativno i prakticno, niti manje, niti vise ne bori za sve ono, za sta se bori i g-dja Pesic (Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima).
Srednji, gradjanski sloj u Srbiji se razasuo po svim strankama, prema svojim interesima. Ideja, da je borba za gradjanske vrednosti, exkluzivno rezervisana za "krug dvojke", davno je prevazidjena.
U Srbiji je demokratija!

steva

pre 10 godina

nije gospođa pešić kriva što imamo sad radikalsku vlast, nego da se dačić sad začeše što je ušao u vlast sa tim istim radikalima ...

Zlopamtilo

pre 10 godina

"to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. "

Daj ,prosvetli nas ,čega je Vesna Pešić deo ?Mislim nema baš toliko godina a do sada sam mislio da ona predstavlja "građansku Srbiju".

pera-marsovac

pre 10 godina

opet filozofirate bez ikakvog smisla drugarice pesic. kakvo novo udruzivanje gredjanske srbije? pa da opet, kada smene ove, dodje do otimanja za celna mesta u drzavi. nemate vi pesicka dva grama pameti. dosta je bilo udruzivanja kusih i rogatih da bi se neko smenio. demokrate treba da se uzdaju u sebe i da privuku ljude, ne slicnih, vec istih vrednosti i da cekaju da se ovo zlo samo ubije. ne treba ds-u vise nikad neko kao urs, nova srbija, kostunica i njegovi, canak i ostali dos-lesinari zato sto ce opet doci do otimacine na svakom mestu. ds i ldp da se ujedine u jednu stranku i u dogledno vreme da sami vode drzavu bez ucenjivaca.

маринко

pre 10 godina

Господо видим да помињете овде неке Радикале,маните се нас ми смо испод цензуса и ван политике! Ови на Власти су Европејци чистокрвни,потврдио их и Кацин и Кети Ештон! У чему је проблем? Зар нисте сањали Европски пут по сваку цену? То сте и добили и кусајте сад!

ja

pre 10 godina

Postovanje svima koji ovo citaju.

Uvek se kaze "narod je glasao"

e pa nije glasao "NAROD" nego je glasalo POLA NARODA.

Druga polovina NIJE GLASALA.

Zasto - ne znamo ... necu da mudrujem.

Ako se vec svi zalazete za pravu demokratiju, zasto glasanje nije OBAVEZNO PO ZAKONU ?

Ko ne izadje na glasanje, placa kaznu ?

Ili ako mislite da to nije u redu, onda da se svi koji ne izadju ubrajaju u rezultata kao "protiv svih ponudjenih"

Na ovim izborima, 48% gradjana je glasalo PROTIV SVIH, a od preostalih 52%, oko polovine je glasalo za SNS.

Znaci nije pobedio SNS nego narod koji nije glasao - vise glasova NISU DOBILI nego sto su DOBILI ...

eto toliko od mene...
svaki cetvrti punoletni gradjanin je glasao za SNS, sto znaci da za onu preostalu trojicu jos ima nade :)

zuki

pre 10 godina

nikada mi neće biti jasni oni koji pokušavaju da na silu preokrenu stvari. Konkretno, narod je glasao po svom ličnom ubeđenju, ali ispada da nije glasao "kako treba", odnosno po volji ove dame! Od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji, ni jedna vlast nam nije valjala. Ova se još nije ni formirala, a neki bi već da je menjaju! Kako će da vlast radi kada joj se "duva za vratom" i traže izbori? A stranke u predizbornoj kampanji gro prostora posvete blaćenju ostalih partija umesto da pričaju o sebi što mnoge birače automatski tera dalje. Sve to je samo dokaz da balkan nije zreo za demokratiju niti za šta je to.

bole

pre 10 godina

Da li gospođa Pešić može preciznije da odredi skupinu koju naziva GRAĐANSKA SRBIJA? Izgleda da su karakteristični predstavnici te skupine stanovnika Srbije trenutno u izrazitoj manjini. Sviđalo se to nekome ili ne, bilo dobro ili ne, rezultati ovih izbora su prava slika i stav većine u zemlji. A sigurno je da su posledica rezultata političke garniture u zadnjih 10 godina. Demokratska stranka je iskoristila sve bonuse i popravne i jednostavno ta politička ideja treba da se prepakuje u izmenjene manire i boje da bi se vratila na političku scenu.

Plavi

pre 10 godina

Dosta mi je vala i tvoje demagogije. Ne tako davno si zagovarala bele listiće, a sad deliš savete kako građanska Srbija treba ponovo da se okupi.

Boki

pre 10 godina

Vi koji ste bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima ste zaboravili te vrednosti, nego ste se okrenuli drugim "vrednostima", opipljivijim...
Zato ste i zbrisani sa političke scene.

r2d2

pre 10 godina

Pa evo ja prvi, kao pripadnik te "Gradjanske Srbije", nisam glasao. DS, sa svojim aferama sigurno nije ono sto bih podrzao, a LDP-u zameram jer je jednu divnu, liberalnu ideju zloupotrebio na najgori moguci nacin. Tadica nisam podrzao iz istih razloga kao i DS. Ostaje G. Radulovic, za koga mislim da je bio i suvise rigidan na mestu ministra privrede. Dok je ovako, ja zaista nemam razloga da izlazim na izbore. Cak kada bih uporedio Vucica i ove koje sam naveo, morao bih da priznam da bih najpre glasao za SNS.

Profesor

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.

Goran

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno. Samo što je to trebalo odavno reći. Počevši od trenutka kad je
1. Napravio "istorijsko pomirenje" sa SPS-om,
2. Uveo ih u vladu,
3. Dao Dačiću policiju,
4. Izgubio od Tome Nikolića i na kraju
5. Pocepao DS.
Ima li nesposobnijeg političara koji je ikad kročio u DS i naneo joj više zla?

Srdjan

pre 10 godina

Gradjanska Srbija nije porazena, ona je kaznjena za lopovluk i glupost pod plastom akademske superiornosti. Narod je shvatio da je gradjanska kvazi elita pogubnija po ovu zemlju nego svi neprijatelji zajedno. Nadmena, bez morala i odgovornosti, ta gradjanska Srbija je zapravo skup nabedjenih neradnickih skorojevica, secikesa, cast retkim pojedincima pravog gradjanskog porekla u izumiranju.

Mirko

pre 10 godina

Godinu i nesto vise na ovom sajtu citam kako su na vlasti nepismeni,neobrazovani,kako komentare salju SNS botovi i trolovi.U par opstina su bili izbori na kojima je SNS lako pobedjivao.Nije im to bilo dovoljno i nastavlili su sa istim pricama.Na jucerasnjim izborima SNS je prosto pomeo svoje protivnike.I ponovo je ista prica o obrazovanim,botovima i trolovima.DS jedva presao cenzus.Nova stranka Borisa Tadica jedva presla cenzus.LDP ispod cenzusa.Da li i jednom obrazovano,demokratski i gradjanski orentisanom lideru pomenutuih stranaka palo na pamet da podnesu bezuslovnu ostavku?Naravno da ne.Nije tesko shvatiti i zasto.Kakva je to demokratija?Od 2000 na ovamo mene bole tri stvari koje sam mislio da nikada necu doziveti u Srbiji kada su pobedile"demokrate"
1.Zoran Zivkovic premijer Srbije
2.Cedomir Jovanovic sef poslanicke grue DOS-a u kojoj sede akademski gradjani,naucnici,profesori,intelektualci
3.Boris Tadic je hteo i treci put da bude predsednik Srbije jer je za Boga milog promenjen Ustav.

O spornim privatizacijama,aferama,padu zivotnog standarda koji je proporcionalan njihovom bogacenju da ne pricamo.Meni takvi "obrazovani","demokratski","gradjanski" ne trebaju.

Starograđanin

pre 10 godina

Mislim da bi gospođa Pešić i DS trebalo da konačno postave sebi pitanje da li su oni mozda odgovorni za ovakvu situaciju.
Ja sam zavrsio ETF sa visokim prosekom, govorim 3 strana jezika, odlicno zaradjujem (dakle obrazovan sam i pripadam toj srednjoj klasi), al ne vidim sustinsku razliku izmedju post-Djindjicevog DS-a i SNS-a, osim sto je SNS ocigledno sposobniji da vlada. DS stalno kuka, trazi izgovore, zeli joj vlast padne s neba kao poklon za ono st su nekad predstavljali. Nema energije, samo kritika SNS-a koja je u vecini slucajeva promasena, pa im se vraca kao bumerang - ne razumem kako toga nisu svesni.
Jedino svetlo danas za mene predstavlja Sasa Radulovic - ako nista drugo ima energiju i cist obraz. Za pocetak dovoljno!

Gradjanska Srbija

pre 10 godina

@Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Tako je. Ja se i ne zavaravam da ce nam biti bolje brzo, ali bar smo sa SNS sigurniji da ce biti hapseni ljudi kojima je direktno DS pomogla da nastave lopovske poslove koje su zapoceli u doba Slobodana Milosevica. A pustali su ih da nastave umesto da im dokazu lopovluk, pustali su ih jer su UZIMALI MITO I PUNILI SVOJE DZEPOVE.
To sto je i kako se DS ponasao, je cist bezobrazluk prema Gradjanskoj Srbiji, inteligentnoj i obrazovanoj. Kao kod Slobe, zaposljavali su svoje umesto preko konkursa, uzimali mito, a mi treba da ih podrzimo?!
Pa Vucic vodi Srbiju brze u EU! Sta vi nudite iz DS? Da nastavite da kradete, bando jedna pokvarena. Nismo trebali Slobu dirati. Meni tad bilo super, ja bio protiv njega zbog Srbije koju ste vi unistavali umesto da napredujemo. E pa od sad cemo sa SNS NAPREDOVATI i to znatno brze nego sa vama.

opismenjena ali za sns

pre 10 godina

Ja sam od onih koji su se iskreno radovali 5. oktobru i imala kao i većina velike nade i očekivanja, a doživeli smo pljačku veka. Zato bih rekla da su ovi izbori osveta pokradenog naroda. Mnogo je smesna kuknjava ovih „intelektualaca“, jer se ja kao bivsi glasac demokratskih opcija osecam vrlo prevareno i nasankano od onih za koje sam verovala da ce nesto promeniti a ispali su sarena laza…tako da ovi sada niti su gori, niti su bolji od onih koji su me ucinili budalom.

zalosna sova

pre 10 godina

Dista bre sa radulovicem! On je svoj posao odradio oteo je 1,7% nemojte da ste smesni. radulovic je svoj zadatak obavio a vi ste gospodo prevareni

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

pre 10 godina

Jedino u cemu sam saglasan ,je daGRADJANSKA SRBIJA NE POSTOJI.
Ubili su je sa DJINDJICEM,a bogami pomogle su u tom ubijanju i Doticna sa njenom pratiljom SRBIJANKOM TURAJLIC.
Sto se tice GRADJANSKOG BEOGRADA I SRBIJE,Dovoljno je proci ulicama,nekada lepog MOG BEOGRADA,videti FACE,CUTI NAGLASAK I IZGOVOR,VIDETI PONASANJE I STA:Spakovati se i otici negde ,DRUGI KONTINENT,DRZAVU ,GRAD.
OVDE VISE "LEBA NEMA",Pogotovu sto se ubrzano sprema scenario Abhazija&Osetija&KRIM& RUSIFIKACIJA,normalno sa velikim povratkom glavnog finansijera SNS-a, presvetlog i prepodobnog BOGIJA KARICA.

Moje razmisljanje

pre 10 godina

Vesna Pesic je ovog puta u pravun iako nisam delio njeno misljenje . Pobedila je primitivna i siromasna Srbija koja ocekuje od jednog coveka da ih izvuce iz bede.Pobedio je jedan covek a ne partija.Ovo je krah politickog sistema u Srbiji.Nema ni jedne zemlje u Evropi osim tamo daleko gde je jedan covek i njegova partija dobili skoro 50% glasova na izlaznost od skoro 50%.Sta to govori.Govori da je pobedio jedan covek iza koga se cela partija krila.Tako je bilo i devedesetih.Uspeli su da razbiju jednu stranku koja im je trn u oku jos od karaja devedesetih. Neki su naseli. Trajace ovo jedno vreme dok gradjanima ne dodje iz zadnjice u glavu jer bolje nece ziveti

pacman

pre 10 godina

Potpuno je neverovatno...slusati ovako nesto.Odakle stav da je obrazovana,gradjanska Srbija porazena?!?Zar se ona svrstava i veze samo uz jednu,izricito jednu politicku stranku???!!Kako znate da ta gradjanska Srbija nije i sama glasala?!?!odkud omalovazavanje 1.700.000 ljudi?!??!Znam bezbroj obrazovanih,kakav sam i sam,koje je glasalo protiv te kvazi demokratske opcije?!?!Lekari,profesori DA NE NABRAJAM???!!Odakle dolazi takav stav?!?latentna mrznja prema ogromnom delu gradjana SVOJE zemlje?!?!MI IMAMO PRAVO DA BIRAMO!MI IMAMO PRAVO I DA POGRESIMO!!IMAMO PRAVO I DA VERUJEMO!Srz svega je da onima koji su nas lagali,izneverili,pritom se SVI obogatili...pricajuci deklarativnu pricu o demokratiji,pravima,gradjanima,slobodi,napretku..NAROD VISE NE VERUJE.AKCENAT NA..NAROD!!A NAROD nije samo DS,BORIS TADIC,CEDA JOVANOVIC... i sijaset drugih!!!!!NASE POVERENJE JE U DRUGIMA!A DA LI SMO ODABRALI PRAVE?vreme ce pokazati!Kao sto je za vas pokazalo da nismo.

ko zna

pre 10 godina

I, da cujemo, kada ce Najnovija Srbija ovu zenu da proglasi neprijateljem reformi, kocnicarem naseg puta u EU i zagovaracem Ukajinskog Scenarija

grunf

pre 10 godina

Poštovana gospođo Pešić,
Moram Vas ispraviti u jednoj paušalnoj proceni. Postoji veliki broj intelektualaca koji je svoj glas dao grupaciji oko SNS-a. Tako smo kupili kartu za pozorište u kome će se možda prikazivati hapšenja do sada nedodirljivih i bahatih. Karte za bolji život nisu bile u ponudi na ovim izborima i oko toga se niko od nas ne zavarava. Te karte se prodaju u konzulatima bogatih država a dok čekamo u redu, uživaćemo u domaćoj predstavi.
(Profesor, 17. mart 2014 17:36)

Dragi profesore,
Desetka za Vas za naivnost. I za losu procenu. A petica za matematiku - to sto ste Vi i jos par Vasih poznanika glasali za "grupaciju" nije veliki broj intelektualaca... A Vi optuzujete gospodju Pesic za pausalnost procene!!!?

.?.

pre 10 godina

"Rezultat DS i NDS bi bio dvocifren da su ostali zajedno"
Ne mogu da verujem u ovako neutemeljeno zakljucivanje. Cinjenice su sledece:
1. NDS i DS su svakako razdvojeno dobili mnogo vise mandata nego da je Tadic ostao u DS. Razlog je prost, onaj ko je glasao za Tadica ili bi glasao za Tadica Ni u Snu nebi glasao za Djilasa!
2. NDS je preko cenzusa odveo, pre svega, Canak, a ne Tadic - pogledajte raspored glasova
3.. DS bi doziveo istu sudbinu kao LDP ( ispod cenzusa) da je kampanja potrajala jos samo desetak dana.
4. Narod ne zeli tajkune za lidere stranaka i to je jasno kao dan ( uostalom i VP je o tome govorila, pa zacutala, iz njoj znanih razloga) A i Djilas i Ceda kopaju kao macke kojima i ovaj debakl nije dovoljan da odmah u izbornoj noci podnesu ostavku! Sramota!
A kad su biraci u pitanju, poruke su jasne:
- narod zeli ubrzanje puta ka EU
- mir po cenu gutanja vruceg krompira zvanog Kosovo
- surov obracun sa lopuzama, banditima i privatizacionim maherima, makar to znacilo "putinizaciju" Srbije
- dole partijske horde
- posao i solidarnost ( kad je ekonomija u pitanju tu su sve stranke katastrofalno Tupave i samo mlate praznu slamu)
A sa druge strane, ko je verovao da ce prosla Vlada napraviti i korake ka EU i kako-tako pacifikovati situaciju oko Kosova.

I to je to, narod se hvata za Vucica kao slamku spasa! Kukao je i Dobio je i "energiju koju mu je ulio narod za brze reforme" i nema nazad!
Sto se mene tice- puna podrska, ako radi dobro!

dvds

pre 10 godina

Totalno pogrešna "analiza" srbijanskog kvazi demokrate, sociologa i analitičara. Naprotiv Srbi koji misle svojom glavom su imali apsolutnu pobedu na ovim izborima, prezreli su sve partije i nisu hteli da se valjaju po tom srbijanskom političkom blatu...od nje na jednom strani (recimo) pa do Vučića i Dačića na drugoj sve je to isto...moralno dno.
Današnja srbijanska populacija u većini nije zrela za demokratiju, politički sistem je ustvari sistem organizovane partijske korupcije, kriminala i pljačke a njena teza da "gradjanske partije" treba da se ujedine je glupost "big time" jer vam je Srbija sa mozgom već rekla na ovim izborima...za vas glas nikad više....politički ste mrtvaci.
Neka vladaju oni koje Srbija zaslužuje...tojest tim iz 90-ih.

this is the end

pre 10 godina

Najbolji analitičar političkih zbivanja ikad u Srbiji, u pravu i ovog puta. Da se poslušao predlog Dosa 2000. godine da se zabrane stranke crveno-crne koalicije Srbija bi danas bila već poodavno u EU, ovako sa narodnjacimaa nikad, samo u još veću duhovnu čamotinju...

Kuzma

pre 10 godina

Ne postoji veci krivac za propast ideja DS-a i gradjanske Srbije od Borisa Tadića i kamarile oko njega. Moralo je ovako da se nešto desi, da narod traži vodju kad je Tadić za osam godina na mestu predsednika laž, kradju, nepotizam proizveo za glavne vrednosti u društvu. Nas u opštini Kučevo mogli su demokrate samo dve ipo godine da zamlaćuju lažima i da kradu. I od 2004.te na vlasti su radikali, sada naprednjaci. Tada 35posto, pa 47 posto pre dve godine i sada 71posto glasača je glasalo za Naprednu stranku, ekipu pre svega poštenih intelektualaca. Nama u opštinu dolaze i američki ambasador da pusti lift na gerontološkom centru, i ruski, i japanski ambasador. I smatraju nas dragim gostima u svojim ambasadama. Jedino Tadićeva Srbija je htela da uništi opštinu Kučevo jer kod nas dobijaju glasove u rangu sa NOPO I Ugljaninom. Ne mogu da slažu nikog jer Tadić treba još da raste da bi uspeo da predje cenzus.

Mira

pre 10 godina

Poštovana gospodjo Pešić, dozvoliću sebi da odreagujem na neke vaše izjave u ovom intervjuu. Varate se ako mislite da obrazovana gradjanska Srbija nije svojim glasom doprinela ubedljivoj izbornoj pobedi SNS( u Beogradu 14 opština). Istina je da deo obrazovane gradjanske Srbije nije podržao pobedničku stranku, ali nije ni DS jer nije hteo da izadje na biralište. Šta to znači? Jasno je da je DS uživao veliko poverenje birača sve do 2012. kada je konačno svima postalo jasno da ta partija ne samo da ne ispunjava data obećanja nego više radi za sopostenu korist nego za korist gradjana. Upravo je gradjanska obrazovana Srbija to veoma dobro osetila i odlučila da kazni partiju koja ju je izneverila. Šteta je što u novom parlamentu neće biti mesta za više opozicionih stranaka, ali krivac nije SNS, a nisu ni gradjani koji su toj partiji omogućili tako sjajan izborni rezultat. Za sve je kriv DS. Ne osećam se danas kao devedesetih. Devedesete su daleko iza nas i ne mogu se ponoviti.SNS je danas stranka proevropske orijentacije, a i oči cele EU uperene su u Srbiju i u njeno kretanje ka evropskim integracijama. Stoga, pustimo SNS da formira vladu i neka pokaže šta ume i čemu stremi. Očekujem da će opravdati poverenje gradjana Srbije.

Intelektualac

pre 10 godina

Gospodjo Pesic, pobedila je narodna i srpska Srbija! Verujte mi da je mnogo ljudi iz srednje klase, koja se izgubila u ovih 20-tak godina, i intelektualaca upravo glasala za SNS i da upravo oni ovo smatraju POBEDOM nad tzv. gradjanskom Srbijom koja ih je ponizila,sikanirala i definitivno opljackala"demokratskim" privatizacijama...

Ja

pre 10 godina

Znači "demokratija" je samo kada pobedi "Demokratska stranka"? Ili je ta "Građanska Srbija" neka nova arijevska rasa koja zaslužuje da bude po njenom, iako je u manjini?

aleksandar raskovic

pre 10 godina

Ne znam zasto Srbi imaju problem da priznaju da je pobeda SNS zaista pobeda neobrazovanih ili poluobrazovanih ljudi.
U redu je sto su pobedili. Sada neka prihvate odgovornost.
Opet su dali sansu istim ljudima koji su Srbiju 90-tih gurnuli u rat. Rat je izgubljen, Srbi iz Krajine proterani - ko je za to kriv, da li Demokratska Stranka? Pobednici ovih izbora su vodili Srbiju iu rat sa NATO paktom-pod izgovorom da je Kosovo deo nase terotorije-sada su ti isti potpisali Briselski sporazum. Da li je i za to kriva Demokratska stranka.
Mislim da su ovakvi rezultati velika sramota za Srbiju.

pera-marsovac

pre 10 godina

opet filozofirate bez ikakvog smisla drugarice pesic. kakvo novo udruzivanje gredjanske srbije? pa da opet, kada smene ove, dodje do otimanja za celna mesta u drzavi. nemate vi pesicka dva grama pameti. dosta je bilo udruzivanja kusih i rogatih da bi se neko smenio. demokrate treba da se uzdaju u sebe i da privuku ljude, ne slicnih, vec istih vrednosti i da cekaju da se ovo zlo samo ubije. ne treba ds-u vise nikad neko kao urs, nova srbija, kostunica i njegovi, canak i ostali dos-lesinari zato sto ce opet doci do otimacine na svakom mestu. ds i ldp da se ujedine u jednu stranku i u dogledno vreme da sami vode drzavu bez ucenjivaca.

Pedja

pre 10 godina

Nema sumnje da će naš vladar pokušati fizički da uništi DS i njene članove, a svakako rukovodstvo i viđenije članove stranke. Bez obzira na mali procenat osvojen na izborima, DS je preživela hapšenja, prebijanja i medijski linč i Vučić ne sme dozvoliti da jedina opozicija preživi u bilo kom obliku, pošto sledi brzi slom.

Razočaran

pre 10 godina

Šta je, Pešićka?Opet okupljanje?LDP ispod cenzusa, DS i NDS te neće, a mora od nečeg da se živi.Nije tebi bili loše, zadnjih 20-ak godina.Mlatiš praznu slamu, pričaš kako-kad i kako-šta (tek da bi bila u javnosti), padne neka kinta i super!A šta mi imamo od toga?Isto, kao i od ostalih "građana"!NIŠTA!!!

muska veverica

pre 10 godina

A ko ste vi gospodjo da tako "strucno" ocenjujete sta je to gradjanska Srbija???? I o kojoj to "gradjanskoj" Srbiji pricamo, o pokradenoj, prodanoj i ponizenoj Srbiji???? A kako to nisu "gradjanske" stranke dovele za 13 godina Srbiju do procvata vec upravo suprotno unistile i urusile institucije i sistem vrednosti u "gradjanskom" kao i u svakom drugom drustvu!!!

Crni

pre 10 godina

Ja sam ta gradjanska Srbija. Glasao sam za Dostajebilo. Nije loše prošao, ali za DS ne bih glasao ni blesav. U čem je problem gdjo Pešić?

SVIMA NAM SE DESAVA TRANSFORMACIJA

pre 10 godina

Jeste, porazena je gradjanska Srbija, ali je radikalna Srbija dozivela transformaciju u suprotnom pravcu. Cilj onih koji su od Vucica i Nikolica (posle njihove posete Americi pre 5 godima mislim ) napravili demokrate je upravo to. Priblizavanje te dve Srbije. Jedne Gradjanske (snobovske, kojoj sam i sam pripadao) I jedne radikalske(da budem blagonaklon pa da kazem narodske) Sada je red na Gradjansku (snobovsku) Srbiju da se transformise i priblizi ovoj drugoj

Igor

pre 10 godina

Ja zaista ne kapiram sta je s ljudima, predstavljate stvari kao da je vecina izgubila a manjina pobedila, pa sto ta vecina nije izasla na izbore onde ako je u vecini? Onda bi oni pobedili da je to tako kao sto pricate?

Djole

pre 10 godina

Čudo jedno kako je narod izdao demokartiju! A da nije demokratija izdala narod? Nikada do sad nisam glasao za druge, samo za demokrate... I šta sam dobio? Godine nazadovanja, lopovluka, nepotizma.
Pa kako imate obraza da sada pridikujete narodu zbog onoga što ste sami napravili od demokratije? Gospođo Pešić ovo se zove debakl lopova a ne poraz građanske Srbije.
Normalno da će i Vučić na sledećim izborima isto proći kao i demokrate ako ne bude ispunio svoja obećanja. On, za razliku od vas, nema opravdanja. Pomaci moraju biti vidljivi. To se zove demokratija (vladavina naroda), a ne vladavina građanske Srbije.

grom/ws

pre 10 godina

Postovana gospodjo Pesic,
Odakle Vam pravo da vrsite podele na gradjansku i seljacku Srbiju?
Iz Vaseg govora vidim da je sasvim legitimno gradjane Srbije svrstati u gradjane prvog i drugog reda.
Po vama bi verovatno bilo u redu da gradjani drugog reda nose zutu traku oko ruke i da im se oduzme pravo glasa.
Moji roditelji su se silno pomucili da mi obezbede skolovanje, oni su gradjani drugog reda poljoprivrednici. A ja bih pre pojeo svoju diplomu prava, nego prihvatio vasu diskriminatorsku teoriju i postao gradjanin prvog reda.
Moj glas nikad necete dobiti niti Vi niti Vasi "demokratski" sticenici koji su ideje izvorne demokratske stranke zamenili za milione, avione, dzipove i sumnjive firme.

crni

pre 10 godina

@beograd

"Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture. "

Nisu se oni "izredjali" nego su ih takvi kao ti "izredjali". Umesto da se pretrpite i date sansu DS-u posle 5. Oktobra da vas uvede u Evropu.

Negativni

pre 10 godina

Obrazovana, gradjanska Srbija...koja bitku prespava a onda, posle bitke, svi pametni i svi se sablažnjuju nad nepismenim narodnjacima...kako da ne. Naročito mi je Šutanovac primer obrazovane i gradjanske Srbije. Imali su šansu, pukli su i sada bi najpoštenije bilo da ih više nema na političkoj sceni. Pa nek potraje i sto godina dok se ne pojave novi ljudi, i to je bolje nego gledati arogantne i cinične luzere koji nemaju ništa osim sujete i debelih obraza.

djoki

pre 10 godina

gospođo pešić, pravo je čudo kako pojedi ljudi kao i vi imaju kratko pamćenje . po vašoj demokratiji i pod vlašću ds razorena je srpska privreda ili bolje rečeno opljačkan srpski narod. da u vama ima i malo savesti ne bi se ni pojavljivali u javnosti sa vašom prodajom ,,demokratije,, jer u suštini vi i neznate šta je demokratija

Aleksandra

pre 10 godina

Pretpostavljala sam da ce gospodji Pešić opet Boris Tadić biti najveći krivac za debakl demokratskih snaga.
Pa u Srbiji su fasisti (SRS, SNS, Dveri,..) + komunisti (SPS)+ nacionalisti (DSS) od Miloševica naovamo u većini, samo vise ili manje rascepkani. Zato je Tadic morao da saradjuje sa DSSom, SPSom, uostalom kao i Djindjic. E sada pitanje je da li je bilo bolje da ranije imamo njihovu vladu ili sada.

Ali gopspodjo Pesic, vi ste mi glavni krivac, sto su SNSovci ovako dominantni. Da nije bilo belih listica, Tadic bi bio predsednik i verovatno bi DS i SPS formirali vladu. Ako nista drugo, ne bi se sada plasila da ce neko Arapima prodavati zemljiste budzasto i pitala se da li ce mi roditelji i dalje dobijati koliku toliku penziju.

Opljackace ovi ono malo sto se u Srbiji sakupilo od 5.oktobra do danas, a videcemo kako cemo se onda izvuci, ako ih budemo mogli skinuti demokratskim putem.

Julius

pre 10 godina

Sada ne vredi kukati. Srednji stalez je dozvolio da kuka i motika vladaju Srbijom. Kako rece gospodja Pesic, DS je od uvek smetao radikalima koji se sada kriju iza drugog imena. Sada imate cetiri godine da se saberete i promenite situaciju, pre nego sto se pocnu ponovo necije slike nositi po autobusima, autima i kokarde po subarama.

Boson

pre 10 godina

G.Pesic ima pravo Gradjanska Srbija je porazena.Srbijom je vladala i dalje vlada DB oni su doveli Tadica za ministra odbrane.On je isforsiran kao Djindjicev nasljednik.Tadic je je vratio Dacica na vlast i pomogo Vucicu oko formiranja SNS.Tadic je pomogao Vucicu podjelivsi DS i prirodno da ce mu Vucic naci neki posao u vladi.Gradjanska Srbija tj.DS je unisten Tadicevim usponom jer je on NACIONALIST desnicar.

Marko

pre 10 godina

"Poraženi su srednji slojevi, obrazovani ljudi, oni su zapali u najveću konfuziju koja je namerno proizvedena da se razbije građanska Srbija na pet-šest stranaka..."

A do sad su bili u jednoj???
Ovo je već previše i od same Vesne Pešić. Jačanje DS-a je moguće samo ako i kada Đilas napusti vrh stranke. Njega je i onako doveo Tadić. Njih dvojica su sahranili DS i potpuno ga srozali. Čeda je od početka bio osuđen na pad ispod cenzusa.
Za Vučićevu reinkarnaciju su krivi Tadić, Đilas i ostali koji su potpuno upropastili zemlju. Dakle, njima i nije mesto u nečemu što bi trebalo da mu parira.

mnogo ste pričali a malo ste radili za dobro naroda

pre 10 godina

O kom tio porazu pričaš?
Vi ste se gospođo Pešić malo zaleteli na Vučića, pa kad ste videli da nećete da budete nigde ambasador, onda ste ... Ma koga briga.
Pogledajte sve lidere iz DOS-a koji su bili od 2000 godine na vlasti pa do sada. Do čega im je bilo stalo? Koliko vidim svi su mislili na svoj džep, dalje ne bi o tome.
Što se Vučića tiče ja ga birao nisam, a za druge nisam želeo da glasam.

SPO fan - gospodji Staljinki

pre 10 godina

Na osnovu cega je rezultat 'poraz gradjanske Srbije'?

Na osnovu cega zakljucak da je za SNS glasalo samo njihovo biracko telo?

Vlada Premijera Dacica je uradila dobar posao, nadam se da ce Vuciceva da uradi jos vise.

Vi ste se svadjali za fotelje, cepali, nista niste menjali, povampirili ste ono protiv cega smo se borili 90-tih, divljali su tajkuni, ekstremisti i navijaci.
Imam utisak da ste sve cinili da Srbija bude nestabilna zemlja na ivici rata, jer, ipak, Vi ste samo 'anti-ratni profiteri!'

Svi ste Vi 'gradjanski', nista drugo nego reformisani KPJ...

Sramite se!

gradjanin

pre 10 godina

Gospodji je vreme za penziju, nije porazena gradjanska Srbija vec su "elite" posle 5. Oktobra pokrale sve sto su takle, usput uzivajuci u nekom njihovom svetu. I smesna je vise ta prica sa gradjanskom Srbijom kad je SNS pun puncat preletaca svih fela i diploma.

sdf

pre 10 godina

pre 2 god je toliko bilo nas iz gradjanske Srbije (DS je imao 30%) a sada imaju 5%... nas 25% vise nismo gradjanska Srbija, sada smo krezuba i poseljacena Srbija... Bitno je da je Vesna ostala gradjanka.... pozdrav iz srca EU....

pacman

pre 10 godina

Aleksandra@
Neverovatno je da nekog proglasavate FASISTOM....nekog ko je DEMOKRATSKIM PUTEM,i izborom, izabran od strane gradjana.Sramotno je.Istom metodom je i Hitler proglasavao za nize,nebitne rase..?etiketiranjem??Zar je moguc toliki stepen samoljubivosti??Ja sam iskreno sokiran...stavise zgrozen.Prosto mi je nemoguce da razumem toliki stepen mrznje.....

CistoOnako

pre 10 godina

Sve dok se politicki dinosaurusi koji su prokockali petooktobarske promene i dalje klate po medijima i zamlacuju narod istim pricama od pre 14 godina nema nama boljitka...

dantes

pre 10 godina

Građanska Srbija nije sada poražena. Ona je ubijena u martu 2003. ubistvom Đinđića. Na žalost, svi oni članovi DOSa koji su tada bili u vlasti nisu imali ni političke snage, a ni želje, da nastave Đinđićevim putem. Kada su komunisti došli vlast '45-6 morali su da zbiju svoje redove i da decenijama grade zemlju. Ovi novi nisu čak ni to hteli, već samo svoje fotelje. Pešićka je htela bude amasador u zemlji svoje mladalačke ljubavi i otišla je iz zemlje. Sada kada se vratila drži svima predavanja i najviše kritikuje baš onog čoveka koji joj je i omogućio [sic!] da bude ambasador.
DS nije uništio Tadić, već afere koje su izfabrikovane da bi se nastavilo sa totalnim uništavanjem Đinđićeve ideje.

ljubomir

pre 10 godina

@grom/ws: pravi komentar

Dokle ce vise da nas ovakve kao gospodja Pesic uce sta treba da radimo?
Uvek im je neko drugi kriv. Nikad oni nizasta nisu kriva, a sve znaju najbolje.
Naravno, svi koji ne misle kao oni su budale, neinteligentni i krivi za propadanje Srbije. Da ste vi icemu vredeli, ljudi bi trcali da vam daju glas. Imali bi vise nego sto imaju SNS-ovci sada, da ste imali imalo stida, morala i zelje da pomognete. Naravno, to vam nije bio cilj, lepse je bilo ziveti na tudjim donacijama i baviti se pametovanjem, nista drugo i ne znate.

Prema tome, ako hocete da vas neko postuje, postujte i vi njih. I nikako nas nemojte deliti. Vas govor je cist govor mrznje.

ZoranNS

pre 10 godina

Koji promašaj u konstataciji, pobeda SNS je rezultat VLADANJA GRAĐANSKE SRBIJE, DS jeste bila građanska Srbija, Tadićevoj vladavini je baš sama Pešićka dala ocenu jedan, ovi izbori nam ukazuju na kom nivou je građanska Srbija, Radulović je jedino u Novom Sadu dobio 5,3 posto glasova, možda su to ostaci građanske Srbije.

mita sajba

pre 10 godina

A sta je to "gradjanska" Srbija?
G-dja Pesic je vec 25 godina zakucana u vremenu, kada je u ovu zemlju, gotovo na silu (ali i sa silom) uvodjen visepartijski sistem. Tada je sa jedne strane bio totalitarni sistem, komunisticke ideologije, svet za sebe, a sa druge strane, svi ostali - gradjani. Da bi se sistem promenio, neophodno je bilo, da se sve raspolozive snage iz srednje, gradjanske klase, svi misleci ljudi, svih profesija i svih politickih ubedjenja, aktiviraju protiv rezima. Pregrupisao se i rezim, pa je tako na vlasti ostao jos desetak godina, a grdjanska opcija, uz manja medjusobna, politicka trvenja, ostala zajedno, protiv rezima.
Pricati o "gradjanskoj" Srbiji, kao delu drustva sa istim, ili slicnim interesom, 14 godina posle 5. oktobarskih promena, kada je fluktuacija gradjana kroz stranke bila masovna, neozbiljno je i verovatno, upravo, sa ciljem navijanja za jednu od gradjanskih opcija na pol. spektru Srbije.
Koliko je danas "gradjanska" opcija u DS-u, toliko je i u SNS-u. Zar se i za SPS ne moze danas reci, da je "gradjanska", jer se i deklarativno i prakticno, niti manje, niti vise ne bori za sve ono, za sta se bori i g-dja Pesic (Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima).
Srednji, gradjanski sloj u Srbiji se razasuo po svim strankama, prema svojim interesima. Ideja, da je borba za gradjanske vrednosti, exkluzivno rezervisana za "krug dvojke", davno je prevazidjena.
U Srbiji je demokratija!

Milan

pre 10 godina

Gospode Bože! Vi ste samo dokazali da živite u nekom svom virtuelnom svetu i da uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Tačka.

avalanews

pre 10 godina

Глупости. Ако је икада и постојала, грађанска Србија, заједно са угледним сељацима, је побијена 1945. И то од руке очева оних који се представљају грађанима и елитом.

marija

pre 10 godina

Opet govori besmislice.
Pa zasto ta tzv. gradjanska Srbija nije glasala za tvog Djilasa???
Ko ih je sprecavao?
Niko se vise nije rugao Demokratskoj stranci od tebe, Pesicka.

marija

pre 10 godina

ps. I da kazem iskreno, svo ovo ludilo Vesne Pesic je iz cistog decjeg besa razmazenog deteta, zato sto Tadic nije priznao KiM. Udaviste ga i ti i Ceda. To vam je bio zadatak.
Tacka.

selo moje lepše od pariza

pre 10 godina

Ko protiv koga, Vesna Pešić protiv Tadića. 2012. na izborima su ona i njeni istomišljenici kaznili DS belim listićima. Posle toga je ona povela kampanju da Tadić zbog neuspeha bude smenjen sa čela DS-a i oteran u političku penziju. Rezultati takve politike su vidljivi, a Pešić sada ne traži smenu Đilasa, nego opet napada Tadića. Neverovatna je mržnja "malih" prema onima koji su imali takvu-kakvu podršku u narodu. Ovo je jedan aspekt u odnosima u okvirima tzv. "građanske Srbije". DS, Tadić i Đilas su kažnjeni i nagrađeni 2012. za promašaje i pozitivne rezultate. Na ovim izborima kažnjena je opozicija zbog uspeha i neuspeha vlasti, SNS-a i SPS-a. Dok se mi vrlo lako odričemo ljudi i stranaka, međusobno se kažnjavamo i vređamo, glasači SNS-a i SPS-a su sve brojniji, a da li je situacija u društvu bolja od 2012.? Šta je konkretno nuđeno i šta je izvodljivo od tih obećanja od strane ovih partija? Pešić je pričala o Čerčilu i De Golu, a sada opet vidi prikrivene Slobu, Miru M. i Šešelja. Postoji jasna tendencija razaranja opozicije i njena potpuna marginalizacija. Vučić sada ima sličnu poziciju Putina i Lukašenka. To je rezultat odnosa EU i NATO prema Srbiji. Mi smo već preko 20 godina na udaru ucena ovih organizacija. Ne možemo da gradimo normalnu državu i društvo. U takvoj situaciji ljudi ne mogu da u najvećem broju glasaju za "suptilne" građanske opcije, jer ove nemaju rešenje za nenormalne pritiske. Naravno, ekonomski problemi i rešenja su posebna i kompleksna priča.

potpuno ste pogrešno protumačili rezultate izbora

pre 10 godina

Građanska Srbija nije poražena, ona je dala svoj sud o radu onih koji sebe nazivaju građanskom opcijom.

Građanska Srbija je porazila lopove u frakovima.

Jeremija

pre 10 godina

Dakle, za sve sto je bilo lose pocetkom XX veka bio je kriv Kralj Petar I, pa je zato narod uzvikivao parolu "Peru na banderu". Posle WWII su glavni krivci bili Draza i ostali narodni neprijatelji. Od 1980. godine za sve je bio kriv onaj lik sa cijeg puta nismo imali nameru da sidjemo, a zatim (opet neki) Draza, kao i Stambolici(po rodjenju ili po ujaku) i jedno, bas kratko vreme, omladinac Azem Vlasi. Devedesete je obelezio bankar koga smo pocetkom XXI veka otpremili u Hag. Za period posle "potopa", Vi kandidujete da se na Terazijama "zanjishe" Boris Tadic.
Samo, imam jedno pitanje, a ono je da li Vi, kao zagovornik "belih listica", osecate bilo kakvu odgovornost zbog sadasnjeg poraza "gradjanske Srbije"?

misljenje centra

pre 10 godina

Ako je ta recimo da je mozemo nazvati gradjanska Srbija porazena, a jeste bez sumnje, jedino sto preostaje je neka vrsta zbijanja redova. ALI ne onakva kakvu smo do sada videli, koja se cini radi interesa pojedinaca, vec radi interesa upravo te gradjanske Srbije (gradjana i svih ostalih kojima je demokratija i civilno drustvo na srcu), ili, mozda je bolje i tacnije reci demokratskog centra. Vodje bi trebale da se sklone makar sa rukovodecih mesta i da se vise bave logistikom te stranke iz pozadine a da ostave ljude koji su dokazani i obrazovani za pojedine delatnosti da se njima bave. I kome jos treba 5,6 demokratskih stranaka? Pa jedna ili eventualno dve sa razlicitim koncepcijama su i vise nego dovoljne. Mora se shvatiti da su glasaci koji su nekada bili taj demokratski blok napredovali i samim tim ocekuju neku vrstu napretka i stranaka, neki PROGRAM i IDEJE! Nece ljudi vise da glasaju protiv. Takodje, izuzetno bi se cenilo ujedinjenje 'elite' i inteligencije u cilju pravljenja nekog plana za dalje delanje ove grupacije. Svaka svadja u okviru ovog bloka bi bila jadna i onaj ko misli da je najpametniji bolje da se skloni. Moraju se sada svi ljudi dobre volje koji su spremni da pomognu potciniti tom cilju a nikako svom licnom.
Za kraj, moram da priznam da mi je zao sto je Djilas toliko ispao sada na kraju kriv, i svi ga sada optuzuju, a covek je ipak u najtezem trenutku za stranku stao iza nje. Za ostale 'vodje' sa demokratskog bloka nemam puno lepih reci.

beograd

pre 10 godina

Da gospodo,porazena.
A vi ste glavni krivci.
Na ovim izborima najvise glasova je dobio niko.
Ni Vucic ni bilo ko drugi.
Od devedesete su se svi izredjali i niko nije dostojan mog glasa od ove garniture.
Voleo bih da vidim komoditet u kome svi sada uzivate od opozicije pa do vlasti.
Vozi li neko juga,punta?
Da se uvezu najveci politicki gubitnici iz Japana da nam vode zemlju bice bolji od svih vas sto puta,a eto i resenja.

sasak

pre 10 godina

Jadnoj i napacenoj Srbiji nije potrebna zbijena gradjanska i srednja klasa, vec potpuno nova gradjanska elita. Nadam se da ce IT sektor biti u stanju da je iznedri, jer kapacitete na drugim stranama trenutno ne vidim

Dekoraterska Stranka

pre 10 godina

Da je DS imala kapacitet da nešto uradi, ne bi im Tadić ni došao na čelo. Nisam za ove, ali oni su me jako razočarali.

Ivan ChiTown

pre 10 godina

Ovo je stvarno glupa izjava.

Ne znam ko se seca, ali ne tako davne 2003 godine, samo par meseci posle ubistva Djindjica, Demokratska stranka je imala 13% na izborima te godine.
2008 je imala skoro 35%, a sad se vratila na isto (DS plus NDS).

Vratili su se na minimum svojom greskom al' ranije su pokazali da mogu da se oporave, tako da ne sumnjam da ce tako biti i u bliskoj buducnosti.

Deda Milun

pre 10 godina

Draga gospođo, motivisali ste i opredelili onih 2 miliona nepismenih i neobrazovanih građana Srbije, koji do sada nisu glasali, a koje ste probudili svakodnevnim prozivanjem i ruganjem. Šta ste tražili to ste i dobili. Rezultati izbora su komični. Iskidah se od smeha.

Бојан

pre 10 godina

Једино што се добро догодило на овим изборима је то што ЛДП и УРС нишу прошли цензус.Томе се много радујем.А тужан сам што СНС доби оволику већину.

pobro

pre 10 godina

Sada kukas, a kada si promovisala bele listice i tako dovela Tomu i Vucica na vlast... DOSTA STE NAS VI "nezavisni" intelektualci smarali.

Дејан

pre 10 godina

Мене фасцинира ментални склоп у земљи Србији, који ја стварно искрено не разумем.

Колико год да су ствари биле лоше у периоду владавине бивше Милошевићеве опозиције (5. X 2000. - 6. V 2012.), оне не могу ни да се пореде са ужасима који су се догађали у време владавине Милошевића (8. V 1989. - 5. X 2000.). Идеја да се казне ови (лоши) први тако што ће да се на власт опет врате ови (најгори) други (?) је мени сасвим умоболна. СПС је био на власти током тих "година расплета", а главни режимски ослонац ван СПС-a је био СРС са Николићем и Вучићем. Тад су они били црвено-црна коалиција, сад су ротирали места (црно-црвена коалиција), али то ти је та иста екипа.

Како неко уопште може и да помисли да они, после свега што се издешавало док су били на власти (најкатастрофалнија власт икад), заслужују другу шансу за власт?

У старом Јапану су генерали који изгубе рат били осуђени на смрт, уз шансу да са хари-киријем спасу образ.

Goksi protiv amnezije

pre 10 godina

Evo ja cu da vam kazem g-djo Pesic sta ce Vucic sa tolikom vlascu. Ocistice sine o kojima se prica kao da je to glavni problem u drzavi. Sazidace tu je...u kulu i okolne trzne centre i druge gluposti i onda ce uz nevidjenu pompu i kampanju kako je to nesto epohalno, opet ubedljivo da pobedi na sledecim izborima. Naravno, nezaposlenost nece resiti, jer to ruku na srce, nijedna vlast ne ume da resi. Ako vam nije jasno, u Srbiju je i zvanicno vracen komunizam, koji nikada nije ni odlazio. Imali smo lazni visepartijski sistem. Sada ni tu laz vise nemamo.

Posmatrač

pre 10 godina

DS, NDS, LDP, URS su svoj predizborni optimizam gradili na sledećim osnovama:

a) valjda će se "građansko" izborno telo toliko uplašiti "diktature", "apsolutne vlasti" i "tiranije" pa će glasati za nas,

b) valjda će taj strah biti veći od prezira koji pripadnici tzv. "srednjeg sloja" opravdano osećaju prema nama i

c) valjda ćemo ubediti "građanski" deo populacije da disciplinovano izađe na izbore, pozivajući se na odgovornost i intelektualnu dužnost koju mi sami nemamo.

Rezultat: ovi iz LDP i URS će morati da se zaposle na nekom drugom mestu, a ovi iz DS/NDS će obavljati dužnost skupštinskih klovnova - tzv. "skupštinskih luda".

penzionerka

pre 10 godina

Gospođo Pešić, ja sam kao jedna obična penzionerka shvatila da 2012. moram da glasam za DS( iako nisam bila potpuno zadovoljna njihovom vlašću) da bismo sprečil dolazak bivših radikala na vlast ,dok demokratija i demokratske institucije ne ojačaju.Međutim vi ste, iz nekih verovatno privatnih razloga svojom, besomučnom kampanjom uticali da SNS dođe na vlast pre vremena. Sada je kasno da se kajete nego je red da preuzmete odgovornost za svoje postupke,prihvatite krivicu za ovo što nam se dešava i da uostalom više zaćutite. Molimo vas da više nikoga ne branite nego lepo provodite penzionerske dane kao i ostali penzioneri .

Ratko Jevtovic

pre 10 godina

Draga Vesna,
Dok vladaju burek i cvarci ne ocekujte gradjansku Srbiju. Ali mi volimo burek i cvarke....
Kad ste imali gradjansku sansu 1990 na prvim demokratskim izborima sta ste ucinili da opozicija izadje ujedinjena i eventualno pobedi? Da li ste podrzali Zorana kad je rekao na mesec-dva pre izbora da SPS nisu vise potrebne nikakve reklame dokle god Vuk prica svoju pricu. Zasto ne ubediste Vuka da izadjete ujedinjeni? Vas intelekt je uvek blistao, ali nekako dela i politicka zrelost izostaju. Ili smo suvise skloni cvarcima...ko zna?
Srdacan pozdrav iz Perta, Australija

građansko pravo

pre 10 godina

svako a pogotovo neko ko poznaje političku situaciju, ima pravo da kaže šta misli, zašto ne i vesna.
naslušali smo se babažvaka naprednjačkih u svim varijantama, tone gluposti su prosuli obraćajući se polupismenoj, neobaveštenoj srbiji. zato i jesmo tu gde smo.

Branimir

pre 10 godina

Ma sve je to uredu. Većina (i to značajna) je izabrala, a da li su "građanska" ili "seljačka" manje je važno. Važno je da se vlast smenjuje regularno. Ja sam pristalica "građanske" Srbije ali DS (kao kičma te Srbije) nije bila u stanju da zadrži ni Mićunovića ni Čedu ni Tadića ni Vas gospođo Pešić (da ne govorim da smo Đinđića ubili) pa u čemu je to njeno "građanstvo"? Očito smo nestrpljivi i jednostavno moramo da smanjimo kriterijum, najvažnije je da se vlast ne bira na ulici. Osim toga nema veze da li je mačka crna ili bela ako lovi miševe (što rekoše Kinezi)...

Slaviša

pre 10 godina

Poraz gradjanske Srbije je evidentan, po mom skromnom mišljenju i božija pravda. Ko sačinjava tu gradjansku Srbiju? To su pretpostavljam sudije, lekari, profesori, državni službenici, poslovni ljudi, intelektualci i da ne nabrajam dalje. Na veliku žalost veoljene nam Srbije sve su ove grupe i skupine do srži korumpirane ali i nešto mnogo gore, izgubile su i najelementarnije poštovanje prema radničkoj i seljačkoj Srbiji koja je u većini.

No ovo nije poraz cele gradjanske Srbije, ovo nije poraz poštenih i normalnih, onih koji ne vole da ih svrstavaju u grupacije ovog tipa i koji su zbog ljubavi prema Srbiji preskočili da izadju na ove izbore, jer ponuda na političkoj sceni Srbije je smešna.

pera-marsovac

pre 10 godina

i da se nadovezem na moj komentar gospodjo pesic.
prvi put je gradjanska srbija uzela stvar u svoje ruke i glasove dala vucicu velicanstvenom. sada nema mesta demagogiji i prebacivanju krivice na drugog. ako uprskaju nemaju koga da pljuju i pukli su. samo apsolutista moze da unisti sebe a da ne moze nikog za to da okrivi........ toliko o vasoj strucnosti. ovo je bio jedini i najpametniji nacin da se radikali posalju u istoriju. posledice ce i ovako da pogode najvise glasace radikala a manje gradjansku srbiju( mislim na novac za prezivljavanje)

Kole

pre 10 godina

Gdjo. Pesic, ta obrazovana, srednjeklasna, gradjanska Srbija ne postoji. Oni koji se "kite" tim epitetima i koji su vladali u ime demokratije, nisu bili u stanju da rade na gradjanskoj Srbiji. To su uglavnom deca raznih funkcionera i direktora SFRJ koji imaju kompleks nize vrednosti prema Zapadu. Nisu se deklarisali kao vlast svih gradjana Srbije, nego su ili "srbovali" ili su se stideli svoje nacije. Nisu sproveli restituciju otetih imanja. Nisu radili na putu u EU, nego su stalno podvlacili da EU "stalno stvara nove uslove". Nisu radili na jacanju institucija, nego su terali "nepodobne" kadrove koji su bili strucni, a na njihova mesta su postavljali decurliju koja je umela lepo da prica bajke. Na kraju nisu imali hrabrosti da sprovedu neophodne reforme, nego su se zaduzivali da bi finansirali tajkune i drzavni aparat. I eto na kraju smo docekali da jedan bivsi ultranacionalista kaze ono sto ta gradjanska Srbija nije umela, a to da je Vlada Srbije vlast SVIH gradjana Srbije. Tacka.

Kriticar

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je porazena odavno,posle 1972. godine i smene Marka Nikezica.Reklo bi se da je glogov kolac u grajdansku Srbiju zario konacno Milosevic na 8. sednici 1987. godine.Sve vreme od ustavnih reformi 1974. pa nadalje imamo samo ubijanje gradjanske opcije i bujanje nacionalizma,memoranduma i ostalih manifestacija i "performansa".Nije ni sada bolja situacija.Ove stranke koje su dosle posle petog oktobra,su u neku ruku bile jos veci nacionalisti od Milosevica.Pokusavali su bezuspesno da zaogrnu neki "evropski" plast,ali im ni to nije pomoglo,jer bi se uvek u nekoj dramaticnoj i vanrednoj situaciji pokazalo novo lice.Tako je i sa ovim novim Evropljanima.Oni samo pokusavaju da preuzmu tu "evropsku pricu" i sebe prikazu kao nove,moderne lidere,ali ispod povrsine su i dalje oni "stari"..Srbija je umorna od ratova,prica o svetoj srpskoj zemlji i ostalim glupostima koje su je da kazem kostale buducnosti.Gradjanska opcija je da kazem bila nametnuta spolja od strane tadasnjeg SKJ,ali nije imala neko vece uporiste u konzervativnom i predmodernom drustvu.Jer gradjanin je iznad nacija i vera,doduse nije anacionalan,ali nije ni opterecen da kazem nacionalizmom i sovinizmom.Toga danas nema,na ovim prostorima.Tacno se vidi koje stranke koriste tu gradjansku, a koje jos uvek nacionalisticku retoriku.Zato cemo u sustini morati da se jos dugo nacekamo da vidimo gradjansku opciju na nasoj politickoj sceni jer je to deo sazrevanja i razvoja drustva,a ne dekreta i "opredeljenja".

Alex Stevanovski

pre 10 godina

Građansku Srbiju "ubiše" lideri te iste građanske Srbije. Strankama građanske Srbije ne preostaje ništa drugo nego samolustriranje. Tadić, Đilas, Jovanović, Živković... pokazali ste da ne možete daleko, ne možete da vodite, nedosledni ste, istrošeni ste, ne veruju vam, međusobno se ne podnosite... sklonite se i time pojačajte građansku Srbiju.

Demokratkinja

pre 10 godina

Nije ovo poraz gradjanske Srbije, ovo je poraz navodnih gradjanskih politicara koji "vode" gradjansku Srbiju. Gradjanski politicari koji svoju z....nisu pomerili iz Beograda, ocekujuci valjda da glasaci u unutrasnjosti citaju blogove, Pescanike, razumeju hordu kojekavih politickih analiticara i demagoga koje ste pustili da se razmnoze. Ovo je poraz gradjanskih politicara parazita koji se sete da pomaze kravu ili stanu na travu samo kada su izbori. Ovo je poraz gradjanskih politicara kojima je krug delovanja Vasina i Plato, Akademija nauka i Knez-Mihailova, a odlazak na Novi Beograd samo kad treba da ucestvuju u Utisku nedelje. Za to vreme, neki drugi se malo vise pomuce i prodaju svoju kofu nicega za velike pare. Nas narod voli proste bajke i vi gradjanski politicari nikako to da shvatite.

areopagit

pre 10 godina

A definicija "gradjanska Srbija" je za Vas? Gospodjo Pesic, molim Vas, nemojte vise da nam dajete pridike. Svoje ste rekli, i "gradjanska Srbija" Vam je dala prema Vasim zaslugama. Shvatite to vise.

ivn78bg

pre 10 godina

@pacman
Jasno je da ste pogresno izabrali.Kako znam? Pa prosto Vucic i SNS apsolutno ne postuju institucije sistema (onih kojih u tragovima jos ima).A sigurno nece niti su pokazali zelju da te institucije jacaju. Uostalom zato nisam glasao (na prethodnih nekoliko izbora) ni za TAdica i tadashnji DS koji je takodje rusio klimave institucije sistema (sudstvo najvise). Ali ja vise ne izlazim na neki novi 5 oktobar u buducnosti kad eto "shvatite" da ste pogresili. Ko je postavio Vucica sad neka ga i skida kao zna i ume za nekih 10 god.

bane

pre 10 godina

Odavno više ne shvatam ozbiljno Pešićku i ostale kvaziintelektualce koji su nam doskora govorili kako trebamo da budemo beli listići.

Glavni krivac za propast "gradjanskih stranaka" u koje Pešićka ubraja jedino DS jeste što nije ništa radila dok je bila na vlasti. Proćerdano je veliko vreme na grabež i koncentrisanje moći i para u rukama Djilasa i Tadića dok su gradjani nestajali. Tako je "gradjanska" stranka uništila gradjane i proizvela od njih ponovo seljake. E sad, ti seljaci su glasali za SNS.

xy

pre 10 godina

Ja bi samo da pitam, ako svi pisu i pricaju da Djilas treba da da ostavku, ko bi vodio DS? Ako mislite da bi trebao da da ostavku, onda verovatno imate i nekog drugog na umu ko bi mogao da vodi stranku? Ajde prosvetlite me, recite mi ko je to? Slusam.

mimi

pre 10 godina

Bila i ostala za gradjansku Srbiju!...Boricu se zajedno sa istomisljenicima DOSTA JE BILO !...VERUJEM, da ce svi razumni, svesni, edukovani gradjani shvatiti i pobediti.
P.S. Zaslugom DS?? ...nisam prvi put birala manje zlo...

Toliko

pre 10 godina

@(Srdjan, 17. mart 2014 17:22) Gradjanska Srbija koju si toliko ocrnio nije kaznjena nego vas je napustila. Od oko 1,000,000 koji se nalaze u birackim spiskovima, a u stvari je negde preko preko 4/5 je gradsko stanovnistvo. Vise mu je bilo dosta "seljacke filozofije", a vi ce te na kraju po istoj da zivite. Nesto malo ce da bude jos orijentisano oko Beograda svi ostali ce da zivite bas po meri koju ste sami sebi napravili.

Bane

pre 10 godina

Kada je trebalo da se ovo spreci i da se glasa protiv Nikolica ona je pozivala da se glasa protiv Tadica. Sto tada nije branila gradjansku Srbiju, vec joj je nesto drugo bilo vaznije?

niko bitan

pre 10 godina

gradjanska srbija je porazila samu sebe, zmureci godinama na bahatost, nekompetentnost i nesposobnost polupismenih primitivaca koji su se predstavljali kao nosioci opcije "gradjanska srbija"...
ali... valjda... dosta je bilo!
@goran, smatraj da sam ti dala 500 pluseva na komentar...

Silvester

pre 10 godina

O kojim to građanskim partijama Pešićka priča? Ja sam 90-ih bio za njih, a onda su pokazali da su lopovi, demagozi, populisti. Srozali su nas i materijalno ,institucionalno, pravno,prosvetno, i kulturno - u svakom pogledu. Sada po principu drž'te lopova napadaju Vučića navodeći svoje grehe. Sve ono loše čemu smo se do sada mogli nadati od socijalista i radikala priredili su nam odavno DOS-ovci svi do jednog, a naročito DS. Zato je narod u ogromnom broju glasao na ovaj način, jer je prepoznao da je ta "građanska opcija" jedna potpuno šuplja priča. Tačnije, veliki broj ljudi je apstinirao od izbora jer mu se DOS priča zgadila nakon 14 godina laži i pljačke!

dejan

pre 10 godina

ovaj narod voli vođe i demagoge makar imao i 3 marke platu kao u vreme slobe.Naš narod nerazmišlja svojom glavom nego dok je bio milošević razmišljao je rts-om, a danas mozak mu je u kuriru, pinku i informeru

crni domino

pre 10 godina

"To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom."
(Zlopamtilo, 19. mart 2014 09:26)
Zloco, sta mislis da li je pocelo da tece vase vreme od 2012e godine? To sto si napisao sada se odnosi na vas!
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!
Dve godine vladate. Sem rusenja vlasti i laganja naroda morskim kanalima i gradovima na vodi, nista pametno niste uradili. Ah, da zaduzili ste nas vec 5 milijardi evra!
Sve ostalo vam je prazna prica, stalna vredjanja i podrska okupatorima!
Samo nastavite to da radite, za nesto pametno i lepo vaspitano niste.

маринко

pre 10 godina

Господо видим да помињете овде неке Радикале,маните се нас ми смо испод цензуса и ван политике! Ови на Власти су Европејци чистокрвни,потврдио их и Кацин и Кети Ештон! У чему је проблем? Зар нисте сањали Европски пут по сваку цену? То сте и добили и кусајте сад!

slojevito

pre 10 godina

Moj doživljaj svih ratovanja na prostorima SFRJ bi se mogao sažeti u jednoj rečenici koju je izrekla g. Pešić, neznatno izmenjenoj:

"Njihovi neprijatelji nisu bili ni Muslimani, ni Srbi, ni Hrvati, ni Albanci, već srednji slojevi, obrazovani ljudi."

To je 90-tih bio, a ponegde i ostao cilj svih vodećih partija na prostorima SFRJ. Građanski rat koji se vodio, prividno je vođen između nacija, a zapravo između socijalnih slojeva. Pobedili su oni najniži, kriminalni, nažalost.

Silvester

pre 10 godina

Nijedna stranka nije nikada kažnjena na izborima onako kako treba. Nije kazna izgubiti izbore ili ne preći cenzus, kazna je temeljno prekršajno i krivično gonjenje za zloupotrebu položaja, konfiskovanje imovine, robija. Kakve se gluposti i zamene teza redovno navode, ma hajde, kao jadne male partije će se malo zaplakati i onda smerno pripremiti za naredne izbore, biće bolje... a milijarde evra se nalaze rasute po privatnim računima. Koga ova država zamajava, pa lopovi se vrte u krug kao na ringišpilu i deru nam kožu s' leđa, a mi slušamo budalaštine o tome kako narod nekoga "kažnjava na izborima". Lepa je to kazna kada možeš godinama da krckaš ono što si pokrao, a narod živi u strahu da li će dočekati sledeći mesec, i da li će deca imati sutra šta da mu jedu. DNO!

Zlopamtilo

pre 10 godina

"to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. "

Daj ,prosvetli nas ,čega je Vesna Pešić deo ?Mislim nema baš toliko godina a do sada sam mislio da ona predstavlja "građansku Srbiju".

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

"Da je DS izdržala da bude jedinstvena i da nije došlo do sloma, rezultat bi sigurno bio bolji." Kako da ne! "Gradjanska opcija" = (recimo, nazovimo ih tako) = DS+NDS+LDP+URS (tacnije - njihove koalicije) = 6,04 + 5,71 + 3,35 + 3,04 = 18.14%. Dakle, tek nesto vise od SPS-a. DS + NDS = 11,75%. Reci ce neko - pa, razocarali se biraci zbog rascepa... A da nije mozda bilo da su neki biraci rekli "e, hvala Bogu, sad mogu da glasam za njih! (ili za one druge)"? Pa, eto - neka bude i tako! Znaci, da nije bilo raspada, mozda bi DS stigla i do 12%, mozda cak i celih 13 (neko bi dao vise?)! Koliko to znaci da je izgubila za 2 godine? Kao OPOZICIJA! A da nece, mozda, biti da problem nije ni u ovoj, ni u onoj stranci, nego u toj tzv. "gradjanskoj opciji"? U njenoj totalnoj nesposobnosti i neadekvatnosti (i ne mislim na politicku "gradjansku opciju", ili prvenstveno na nju), totalnom nepoznavanju sredine u kojoj zivi i deluje, nesposobnosti da pronadje primerene odgovore i nedostatku intelektualnog postenja i hrabrosti da se zapita da li odgovori uopste postoje. 18% + beli listici - i prepuna kapa za udoban zivot u samozavaravanju.

cika velja

pre 10 godina

Gospodjo Pesic,
O kojoj vi gradjanskoj Srbiji pricate, manite se vise tih podela, niko nije toliko slep da mu se tako lako moze prodati magla. Ako su predstavnici te gradjanske Srbije pod plastom neke demokratije i finih manira ocerupali i onako posrnulu Srbiju, izneverila poverenje biraca, pokazali se nesposobnim, ljigavim, nemoralnim, izgovor stalno trazili u devedesetim, a ne u svom nedelanju, javasluku, pa normalno je da im ljudi koji su u glibu do guse ne ukazu nepoverenje.

ne prolaze vise stare price

pre 10 godina

Evo ja sam jedan gradjanski, obrazovan i ostalo, koji nije dao glas ekipi iz bivseg DOS-a, iako sam bio njihov glasac do 2012-te. A nisam ni izasao na izbore.
Dobar deo komentatora pre mene je rekao zasto nije trebalo glasati za one "nase", i nema se tu sta dodati. Nakon 12 godina zavlacenja, sludjivanja i prevara, pocne covek da ceni one koji imaju makar i nekakav minimalan rezultat.
Mogu samo reci, da mi "gradjanski" iako vazimo za inteligentnije i obrazovanije birace, da smo ispali velike budale, i da su nas oni "nasi" opasno prejahali. Bukvalno smo im posluzili za bogacenje i za parazitiranje na vlasti. Danas smo svi u daleko vecim problemima, nego sto je to trebalo da bude posle 5.oktobra.
Ako Vucic nastavi ka EU, ako bude donosio i primenjivao reformske zakone, ako otvori dosjea, resi ova ubistva (Premijer, novinari, Panda), ako se bude osetilo neko poboljsanje po pitanju zivotnog standarda, sto se mene tice mogu da vladaju jos 100 godina, i ja se nesto mnogo necu interesovati za politiku, posto mi je politike preko glave. Ako pak i ova vlast izneveri, onda ce se provesti kao i ovi pre njih, i postace politicki mrtvaci. Ja cu vec naci neku opciju da glasam za nju, mozda ce to biti Radulovic, ili mozda neko treci ako se pojavi. Al ja se u staro "stado" ne vracam.

vodena bojica

pre 10 godina

Smarate vise sa "belim listicima".
Prvo, onaj ko je odlucio da prezvrlja sve liste tu odluku je donosio sam iz nekih svojih razloga. Ti nevazeci listici nisu nikakva homogena grupa i tek je smesna identifikacija prolupale Sv.Petke ili bilo kog drugog "autoriteta" kao nekih lidera tog "pokreta"! Uostalom pred ove izbore se razna beogradska bulumenta ubila objasnjavajuci kako "nevazeci listici" nemaju smisla (a pre, kao imali). Naravno, niko nije ni registrovao ta njihova lupetanja.
Dokaz za to je da je nevazecih listica na ovim izborima bilo preko 3,2% (oko 115.000)i bilo ih je vise nego glasaca za 11 izb.listi, tj. vise od URS-a, Radulovica, SRS, SVM, .. Dveri, LDP i DSS su za malo provukli kozu!

Znamo koje su pozitivne efekte imali nevazeci listici na proslim izborima. Na ovim izborima smo postigli jos bolji efekat!
Dosta je Srbiji 4-5 stranaka + manjine, ko ce vise da izdrzava 50 interesnih partijskih eskadrila. Neka se konacno profilisu i integrisu (levica, desnica, liberali, zeleni, npr.koalicija sever-jug.. i dosta)
Najvaznija je ozbiljna promena izbornog sistema jer po ovom izbornom sistemu poslanici predstavljaju iskljucivo partijske horde i vrhove stranaka u Beogradu, a ne Gradjane!
Dok se to ne promeni, zvrljam sve redom.

To ne znaci da ne podrzavam sve pozitivno sto za drzavu i narod rade (ako rade) postojece partije.
A oni znaju sta sve trebaju da urade!

leon781

pre 10 godina

Vi kao da živite na nekom drugom svetu i uopšte ne razumete ljude u ovoj napaćenoj zemlji...Dosta im je lopova,lažova i secikesa u bilo kojoj formi. Ne treba demokratama Vučić da ih razbije, njihov minuli rad je to uradio umesto njega. Zato niko nije dobio moj glas. Jer nisam imao za koga da glasam. Vec smo dugo upoznati sa demagogijom interesnih grupa, organizovanih u udruzenja. Udruzenja a ne partije. Partije imaju svoj program i sprovode ga. I ako smem da kazem, nisam stekao takav utisak do sada. Jasnije nisam mogao da se izrazim.

steva

pre 10 godina

nije gospođa pešić kriva što imamo sad radikalsku vlast, nego da se dačić sad začeše što je ušao u vlast sa tim istim radikalima ...

Verujte svojim ocima

pre 10 godina

Postovani,

Zelim da Vas obavestim da nije porazena gradjanska Srbija, vec njeni takozvani reprezenti koji su nas vise od decenije unistavali i gledali samo i iskljucivo svoj interes!!!
Jedini iskreni oponent kancerogenog sistema stvorenog u ovom periodu koji je evoluirao u ovo sto danas imamo pod okriljem koalicije oko SNS-a je gradjanski pokret Dosta je bilo, Sase Radulovica.
Danasnju politicku scenu mozemo okarakterisati komentarima savetnika tadasnjeg kralja Tadica- on je kao Coca-Cola, ne znamo zasto ali se odlicno prodaje.
Naravno, jedini krivac za to je ubistveni marketing!
Na kraju,svaka cast pokretu Dosta, koji je bez budzeta i sa totalnom odsutnoscu iz medija, uspeo da ostvari ovakav rezultat (u Novom Sadu preko 5%)i koji je na proteklim izborima predstavljao jedinu pravu i iskrenu opoziciju.

Zlopamtilo

pre 10 godina

" Jadna moja Srbijo kad si dozvolila da ti predsednik bude radikal Nikolić,a premijer radikal Vučić!
(Miodrag Stojadinović, 20. mart 2014 14:15) "

Prvo i osnovno ,nije dozvolila nego IZABRALA .Drugo ,ti "radikali " Nikolić i Vučić nisu dovedeni u Srbiju iz Japana ,oni su odavde ,naši .Koliko god ti ta slika ne odgovara ,to je slika Srbije danas .Možda je mogla da bude i lepša ali kad neko iskoristi pozitivnu energiju naroda ,pomoć zapada i uz svu tu energiju i materijalnu potporu dođe na vlast i umesto da od ove zemlje naprave bolje mesto za život iskoriste tih desetak godina za lično bogaćenje ili su bili naprosto skromnih mogućnosti .I posle svega , sve to veliko ništa se opravdava mrtvim Miloševićem i takođe mrtvim (politički) radikalima ....Izvin'te, a šta ste vi očekivali da se desi?

svedok

pre 10 godina

Dokle ce biti relevantno sta ova zena misli? Ona je jedan od krivaca za ono sto pise u naslovu ovog teksta. Jacanje gradjanske Srbije posle oktobra 2000. je odmah konkretno naplatila, a posle se povukla na bezbedno odstojanje i komentarisala njenu propast. Vi cenzurisite koliko hocete, ali jos ima zivih svedoka za ovu tvrdnju. Uostalom, i vi da hocete, videli biste da je tako.

Mirroslav

pre 10 godina

gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu...., 17. mart 2014 19:12)

Velika Vam hvala što ste me poštedeli truda da napišem iste reči dotičnoj Gospodji i mojoj koleginici Turajlić.Zar ne nalaze svoje zasluge u ovom ruiniranju srednje klase-intelektualnog dela Srbije.Posle svoje kampanje Belih listića trebale bi da "zamru " a ne samo da ućute.

Marko

pre 10 godina

@gradjanin Beograda,po rodjenju,vaspitanju,duhu....

Nisi ti iz 'Beograda', barem ne po duhu. Takvi kao ti upravo postoje samo ako srednjeg sloja nema!!!

aca

pre 10 godina

Ja ne pripadam toj tzv. gradjanskoj opciji, ali ne volim SNS svakako. Gdja Pesic je 2012. zestoko agitovala da se ne glasa za Borisa Tadica i time pomagala da pobedi Toma Nikolic. Samo da podsetim. Sada se mnogim EU fanaticima dopada SNS, jer radi i ono sto Tadic nije hteo.

zoran stokić

pre 10 godina

Desila se još jedna od brojnih METAMORFOZA DESPOTIJE. I dešavaće se i u budućnosti jer u Srbiji ne postoji kulturna elita koja je u stanju da shvati empirijisku činjenicu postojanja INERCIJE “despotske kulture” (a kamo li da je u stanju da sačini program obuzdavanja te sociološke inercije). A baš ta inercija čini da MI i u 21 veku ponavljamo mustre sociološkog modela despotske države i društva iz naše sedamsto godišnje tradicije (vizantiska, osmanska, komunistička faza). Despotska=birokratska država=sistemska državna korupcija, da bi se održavala u njoj narod ne uči na greškama, naprotiv uvek ponavlja iste greške! Jedino šta podanike zanima jeste kako će se, ne zamerajući se despotskoj vlasti, dočepati privilegija u birokratskom aparatu a ako to ne mogu uzimaju pasoš i emigriraju na Zapad.

master

pre 10 godina

Gradjanska Srbija je samu sebe porazila,zbog toga sto i medju njima ima onih koji samo pricaju i hteli bi promene ali najbolje da do njih ne dodje,jer ne bi ni oni da izgube privilegije koje imaju u postojecem parazitskom sistemu.Meni su nejasni ovi sto nisu ni za koga i navodno nisu hteli glasati jer su svi isti.Razumem,ali bila je jedna,po meni najbolja opcija,a to je g.Radulovic.On jos nije bio na vlasti,zasto nisu onda bar glasali za njega i dali mu sansu.Zbog cega su dozvolili svojom neaktivnoscu da SNS tako ubedljivo pobedi,kada se program i mere koje je G.Radulovic predlozio sprovode u svim naprednim i ekonomski jacim zemljama?Sta im tu opet ne odgovara,mozda hoce hleba preko pogace,ili cekaju da nesto padne sa neba?Voleo bih da mi neko od njih kaze sta ustvari oni zele.

gradjanski lumpenproleterijat

pre 10 godina

Shvatite jednom da to što Vesna Pešić podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" ne postoji od 1944. Današnja "gradjanska Srbija" je nešto ispod čije se fasade kriju najniži oblici neukosti, nevaspitanja, primitivizma i moralne niskosti.

zoki

pre 10 godina

Optuživali ste Borisa Tadića za loše izborne rezultate 2012, i tražili njegovu ostavku. Niste dozvolili da se o njegovoj smeni izjasni članstvo, nego ste insistirali na tome da se izjašnjavaju odbori. Smenili ste ga. Kada je video da se politika DS razilazi sa njegovim viđenjima, čovek je osnovao svoju stranku i izašao na izbore. Nakon manje od dva meseca, osvojio je otprilike podjednak broj glasova kao DS. Šta vam to govori?
Očigledno je da je Tadić među glasašima popularniji nego Đilas, a nisam siguran koliko je podrška Vesne Pešić zaista pomogla Đilasu, jer njeno ime nije povezano sa izbornim uspesima.

Drugo, šta je to "građanska Srbija"? Građanska klasa u Srbiji je poražena 1945. godine. Ta turbo-građanska opcija je pre par godina izvela na bine Jovu Kapičića, upravnika Golog otoka. Srbija tek treba da stvara novu, autentičnu građansku klasu, a ona se ne može stvoriti u uslovima kada 95% Srbije spaja kraj sa krajem.

Sasho

pre 10 godina

Taj srednji gradjansi sloj nije ni izaso na glasanje!Pitam sto neizlazite-odgovor:Svi su isti,nemam za koga da glasam!Stvar je u tome sto oni nikad nece na izbore za zivota,imaju plate od 500eura i zivotare.

климсамгин

pre 10 godina

Време ја да Чеда Јовановић поднесе оставку као лидер ЛДП после оваквог изборног резултата и посвети се бизнису.
Не може да се странка води као приватна фирма и да се постављају неизабрани "менаџери" локалних одбора. То је против Закона о удружењима

GSS iz Jagodine

pre 10 godina

Gospodja vesna Pešić snosi veliku odgovornost za gradjansku Srbiju.Okrenula je ledja toj Srbijiodmah po dolasku iz Meksika a mogla je da pruži veliki doprinos za razvoj i jačanje gradjanske Srbije.Pored nje u GSS nisu bili kompetnetni ljdi a "kada se nešto grbavo rodi vreme ne ispravi"(Baltazar Bogišić).

Milovan S Nikolić Sombor

pre 10 godina

Ovi izborni rezultati su zaslugom vas bivših boraca za demokratiju gde spada
i gospodja Pešić.
Na sceni će se vrlo brzo naći interni rat takozvanih jakih kadrova SNS koji
su u zanosu da su zaslužili nešto.Inače ovi poraženi treba da se stide svog
doprinosa u naporima SNS na arapizaciji Srbije koju već doživljavamo zajedno sa stvaranjem novih dinastija npr.Nikolić.

Zlopamtilo

pre 10 godina

"....Osećam se kao kad se pojavio Slobodan Milošević. Mi koji smo bili orijentisani ka demokratiji i ljudskim pravima i građanskim vrednostima smo tada smo takoreći bili zbrisani s političke scene. ...."
Simpatično ,samo ovaj put ste zbrisali sami sebe .To traje od dolaska na vlast 2000.-te .Tada ste bili ,alternativa dotadašnjoj vlasti koja je urnisala zemlju bezidejnom politikom.Šta ste vi uradili ?Preuzeli ste mehanizme pljačke naroda kao , razne Kolubare ,NIS-ove, JP-ove ,...Dinkić ,koji je znao u dinar kako su iznete devize na Kipar ,kako su građani godinama sistematski pljačkani raznim monetarnim udarima (čak je i knjigu napisao ),ode na Kipar po novce naše i vrati se mašući šakama ,nije mogao da ih nađe jer su tokovi novca komplikovani!?Isti čovek je bio ključni čovek ,bar deset godina , za sve vezano za privatizacije i tokove novca u Srbiji i šta se tad desilo ? Desilo se da je novac od prodaje kokaina iskorišten za kupovinu preduzeća i zemljišta po Vojvodini pretežno ,putem privatizacije državne imovine .Vaš nekadašnji predsednik Č.Jovanović je danas ponosni vlasnik Fidelinke .Da ne ponavljam priče o pocepanim farmerkama iz poznih 90.-ih ....
Ako treba poimenično da se nabroje svi predstavnici demokratske i građanske opcije koji su danas *"bezobrazno bogati" a tada ,2000.-te nisu bili ,može i tako ali mislim da nema potrebe .Ovih par je navedeno ,čisto ilustracije radi .
*Termin ,na koji autorska prava polaže B.Tadić
p.s. A kako mislite da se mi osećamo ?

Zlopamtilo

pre 10 godina

@ ".....
Mi smo pokusavali, uz vase stalno saplitanje, 12 godina da saniramo vas i milosevicev haos u koji ste bacili Srbiju i postigli nesto vidljivo, a vi, kako ste sposobni, unisticete Srbiju za 5 godina i opet cemo morati da lupamo serpe i lonce da bi vas oterali!....

(crni domino, 19. mart 2014 11:34)
Šta su pokušavali ? Da li treba da nabrojim sve političare DOS-a koji su za 12 godina "pokušavanja" postali bogati kolekcionari skupocenih satova ,pašnjaka 3. klase pored hrama Sv. Save ,vinarija ,Madera ,...
Odakle ti taj dubokoumni zaključak da pišem iz pozicije SNS-a , a možda smo zajedno lupali u .ebene šerpe ?Možda sam negde pogrešio ?Možda nije B.T. išao da mazi oprane krave dok su ovi "moji" postepeno osvajali vlast?Možda su trebali "tvoji " da 6.oktobra krenu da rade a ne da i dan danas se pričao nasleđu Miloševića a u pozadini priče "udri"po privatizaciji . Što se tiče Miloševića , on je uhapšen u proleće 2001.,potom je i isporučen u Haag ,a i umro je daleke 2006.-te .Shodno tome ,ne može se odavno vaditi na Miloševića i njegovo nasleđe iz prostog razloga što i ovi danas na vlasti ne mogu opravdavati svoje neuspehe onim što su radili njihovi prethodnici .Za to što je neko bio nesposoban ili zlonameran i pokvaren pa je napravio rezultat kakav je napravio ne treba tražiti razloge u prethodnom periodu .Treba biti objektivan i stvari posmatrati svojim očima a ne očima stranačkog aktiviste ,naravno ako možeš da ih prihvatiš onakve kakve su .

Uros

pre 10 godina

"Krivica je na Borisu Tadiću." - ovim je sve rečeno...
(Goran, 17. mart 2014 17:21)

Upravo tako. I jos jedna stvar - ne razumem kako je mogao godinama potpredsednik DS-a da bude Vucicev licni prijatelj Miki Rakic, dok su za to vreme Vucic i Toma rovarili protiv DS svim sredstvima? Kako je moguce da vrh DS to trpi sve vreme, dok ih Vucic razbija i spolja i iznutra? Ne mislim sad na to ko je lopov, ko je korumpiran, nego iskljucivo na stranacku organizaciju...

zuki

pre 10 godina

nikada mi neće biti jasni oni koji pokušavaju da na silu preokrenu stvari. Konkretno, narod je glasao po svom ličnom ubeđenju, ali ispada da nije glasao "kako treba", odnosno po volji ove dame! Od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji, ni jedna vlast nam nije valjala. Ova se još nije ni formirala, a neki bi već da je menjaju! Kako će da vlast radi kada joj se "duva za vratom" i traže izbori? A stranke u predizbornoj kampanji gro prostora posvete blaćenju ostalih partija umesto da pričaju o sebi što mnoge birače automatski tera dalje. Sve to je samo dokaz da balkan nije zreo za demokratiju niti za šta je to.

Iza Brda

pre 10 godina

Gradjanska opcija je poražena 1944. godine ulaskom ruskih tenkova i violentnih dinaraca u Srbiju.
Ovde se radi o obračunu dve struje komunističke partije ("meke" i "tvrde") koja je sakrivena (K.P.) iza tri magična slova partije(a).
Od "liberala" sedamdesetih do danas, oni se neprestano menjaju na vlasti, gurajući Srbiju u sve dublji ponor.
"Intelektualci" koji podržavaju jednu, ili drugu struju, kritički se odnose SAMO prema odredjenom vremenskom periodu, ne dužem od deset godina, i to TEK pošto oni budu "povredjeni" gubitkom privilegija u društvu, degradacijom u sistemu vrednosti, ili kada budu skrenuti od očiju javnosti u zapećak, kada im se više ne posvećuje medijska pažnja.
Želim da kažem da nema nevinih, od svih ponudjenih na izborima prekjuče, da su SVI u nekom periodu radili za neku od ove dve "sukobljene" struje, i ceo politički život u Srbiji se svodi na strah od gubitka privilegija, strah da se ostane bez lagodnog života na račun budžeta, a kod nekih i na strah od hapšenja.
Mi smo kao gradjani u celom tom simuliranju demokratije potrebni da:
1. Punimo budžet Srbije
2. Damo legitimitet svake četiri godine unapred fingiranim izborima

Srpski standard u proteklih cetvrt veka

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"

Dosta sam ja drao opanke 90-tih da bi posle saznao (na BBC-u dokumentarac, sreo se sa dva DB-ovca u kaficu kod narodnog pozorista) da je Draskovic dobio 2 miliona maraka da rasturi koaliciju zajedno . Pa sve ovo od 6-tog oktobra na ovamo. Samo prazne price, svi koji ste bili na vlasti ste se obogatili, a sta mi da radimo koji smo pre mnogo godina ostali bez posla? Ili da smo srecni sto radimo za Srpski minimalac?

Slobec

pre 10 godina

"Poražena je građanska Srbija"
Porazen je novcanik gradjanske srbije. Da se malo vise radilo na standardu, povecanju zaposlenosti, razvoju privrede itd. glasali bi opet za vas. 12 godina nije bas malo da se privreda pokrene?

Kad kiša prestane, sklopi kišobran

pre 10 godina

Zar sve to o čemu SADA govorite poštovana gospođo Pešić, nije moglo biti urađeno "u povoljnom trenutku", znatno pre ovih,po građansku Srbiju,doista, poražavajućih rezultata? A, imalo se vremena,itekako.
Lamentirati nad propuštenim je slaba uteha za sve nas ; posebno za osvešćenu političku elitu kojoj, i sami pripadate.A, koja, po definiciji, treba da ponese najveći deo odgovornosti ; i činjjenjem (beli listići) i ne činjenjem (odsustvo bilo kakvog angažmana)
Ne znam gde je bio "kamen spoticanja" ali sam, SADA, nakon svega duboko uveren "da će mnoge kiše pasti..." pre nego uspemo (ako do toga, ikada, i dođe )da se vratimo na "put kojim se lakše ide"

Goran

pre 10 godina

Ma samo recite ostalo jos Slobe,navikli smo tako vec 14 godina......inace nisam ni za jednu stranku. Naravno citam sve i pratim...nista konkretno od svih ovih politicara,od 2000 pa do danas.

psihološkinja

pre 10 godina

Neka se sociološkinja potrudi da objasni ko je porazio tu gradjansku Srbiju? Neka pogleda malo i sebe i svoje partijske kolege koje su nas unazadjivale unatrag 12 godina. Vučić je onda bio nula, oni su ga uzdigli.

Vladimir

pre 10 godina

E Pesicka, Pesicka, ista si kao i stali politicari, pa i narod. Bez imalo integriteta.
Nazalost, gradjanska Srbija je porazena od strane tih istih koji su je predstavljali dok su bili na vlasti do pre dve godine. To su bile (i ostale) najobicnije lopuze, beskicmenjaci, licemeri i na kraju krajeva zlikovci prema svom sopstvenom narodu. Eh, jos veca zalost je da je vecina (99.99%) politicara i naroda ista takva, tako da ne znam cemu kukanje jer smo u situaciji kakvu i zasluzujemo i kakva nam odgovara po ubedjenju. Zao mi je samo onog jednog promila postenih ljudi koji su osudjeni da zive u takvom okruzenju.

Jovan

pre 10 godina

Evo kako je Srbija pogodna za devijacije svakog tipa. Osoba koja 2012-e podržava Nikolića u predizbornoj kampanji a Dačića nazva "srpskim De Golom" daje sebi za pravo da pametuje o građanskoj Srbiji i demokratskim strankama. Apsurd! Neko ko tako menja mišljenje pa čas podržava Nikolića i Dačića, pa čas Demokratsku stranku i "građansku Srbiju" utiče na neopredeljenost i apatičnost građana. Meni izgleda kao da simpatizer SNS-a i SPS-a likuje nad navodnim "porazom građanske Srbije". Gospodo političari i analitičari, ukapirajte da svaka reč ima težinu i da se ne zaboravlja. "Građanska Srbija" je bila i u goroj poziciji pa je 2000-e došla na vlast.

Pobesneli max

pre 10 godina

Tokom 90 ih godina su komunisti postali nacionalisti. Potomci komunista su "vodeci" predstavnici onoga sto nam se prodaje kao gradjanska Srbija. Dakle, i jedni i drugi su izasli iz Brozovog sinjela i tu nema ni srece ni radosti. Dok se ne napravi jasan otklon, jer i dan danas zivimo posledioce zavrsetka gradjanskog rata od 1941 do 1945.
Da su u Srbiji postojali pravi nacionalisti i pravi gradjanski krem, ne bismo ni bili ovde. I ne bi jedni drugima bili krvni neprijatelji, nego dve mogucnosti na jednom istom putu.

bole

pre 10 godina

Da li gospođa Pešić može preciznije da odredi skupinu koju naziva GRAĐANSKA SRBIJA? Izgleda da su karakteristični predstavnici te skupine stanovnika Srbije trenutno u izrazitoj manjini. Sviđalo se to nekome ili ne, bilo dobro ili ne, rezultati ovih izbora su prava slika i stav većine u zemlji. A sigurno je da su posledica rezultata političke garniture u zadnjih 10 godina. Demokratska stranka je iskoristila sve bonuse i popravne i jednostavno ta politička ideja treba da se prepakuje u izmenjene manire i boje da bi se vratila na političku scenu.

Jovan Preacher

pre 10 godina

Vec su ljudi ovde na forumu napisali da su ovi izbori bili kaznjavanje zloupotreba DS u dosadanjem periodu. Gradjanska Srbija ih je jednostavno ignorisala, onako, hladno engleski. Ali kod nas je sustinski problem nefunkcionisanje posredne demokratije jer su stranke prakticno odvojene od naroda i ne odgovaraju narodu. Resenje je mozda uvodjenje instrumenata neposredne demokratije. Dakle, glasa se za coveka a ne za lidera i listu, koliko je glasova dobio sa toliko moze i da se smeni, ima program koji ako ne ispuni u rokovima "ide glava na panj"...Ovako kako sad imamo moze u nedogled, samo da se menja naziv firme, i nikom nista.

pijetro

pre 10 godina

Gospodjo, nisam siguran koja narodna se vise odnosi na vas i vase kaznjavanje DSa belim listicima, da li ona sa cackanjem mecke, ili sa tikvama. Mozda je ipak najbolja ona americka, "trazili ste, gledajte".

ja

pre 10 godina

Postovanje svima koji ovo citaju.

Uvek se kaze "narod je glasao"

e pa nije glasao "NAROD" nego je glasalo POLA NARODA.

Druga polovina NIJE GLASALA.

Zasto - ne znamo ... necu da mudrujem.

Ako se vec svi zalazete za pravu demokratiju, zasto glasanje nije OBAVEZNO PO ZAKONU ?

Ko ne izadje na glasanje, placa kaznu ?

Ili ako mislite da to nije u redu, onda da se svi koji ne izadju ubrajaju u rezultata kao "protiv svih ponudjenih"

Na ovim izborima, 48% gradjana je glasalo PROTIV SVIH, a od preostalih 52%, oko polovine je glasalo za SNS.

Znaci nije pobedio SNS nego narod koji nije glasao - vise glasova NISU DOBILI nego sto su DOBILI ...

eto toliko od mene...
svaki cetvrti punoletni gradjanin je glasao za SNS, sto znaci da za onu preostalu trojicu jos ima nade :)